自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔死都冇用!

珍珠宮

回覆樓主:

其實人生存係無意義,大部份人只係為咗生活、責任……和尋求人生目標……
學生: 責任係讀書、做工課、考試
上班: 責任係工作
為人父母,有孩子嘅就有責任養育和照顧佢哋。
自己大咗,有父母,就有責任照顧返佢哋,雖然BK好多JM話唔駛子女家用和照顧。

所以有D人結婚後要生仔女,因佢哋覺得無仔女就無人生目標,生存唔知為乜……

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-11-19 15:46
有錢就唔怕孤獨,可以請N個工人,管家陪自己,大把遠親撲埋嚟,又有大把酒肉朋友
...

但係今次位當事人只係剛好自己用

珍珠宮

Poyau 發表於 18-11-19 16:49
但係今次位當事人只係剛好自己用

剛剛夠自己用都好過唔夠自己用

伯爵府

廢得自在

侯爵府

畀面勳章

好多有錢人身不由己, 但佢唔係,
可以身心都輕鬆過生活, 70歲仍有孩子般的笑容,
講真,我係羨慕

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mrs.KarenTse 發表於 18-11-19 17:56
好多有錢人身不由己, 但佢唔係,
可以身心都輕鬆過生活, 70歲仍有孩子般的笑容,
講真,我係羨慕

今日睇報紙,佢每月祗用幾千港元,記者幫他在屋內清了一噸垃圾~

他會不會是精神有點問題?

珍珠宮

王國教室勳章

大家的回覆都好有興趣,每一個人都有自己選擇的生活,真係choose life

男爵府

karshing 發表於 18-11-19 16:10
其實人生存係無意義,大部份人只係為咗生活、責任……和尋求人生目標……
學生: 責任係讀書、做工課、考試
...

我完全唔明白結個婚、生個仔有幾有意義。都只係做緊千千萬萬人做緊既野,只是個人選擇,頂多對個人好有意義,對世界有幾大意義?香港人習慣在公式下生活,任何偏離主流公式的,都受到批評。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實佢果D係遺產...點算係啃老?

啃老唔係父母工作..養佢咩?

我覺得佢冇乜問題..
佢都只係過自己想過既生活姐..

講真..依家就話70姐..
佢領遺產果時應該重好後生...
就算唔做野幾年..再工作都唔會有問題..
而係佢自己選擇唔工作...
鍾意HEA過每一日..過左幾十年...
佢都冇話想改變...
即係佢鍾意啦...

咁有乜問題??
成日話人生義意....
每個人既義意都唔同...
依點好難評講....

老實..如果我有錢..我都想咁HEA過每一日..
咁當然我又唔想每日只食一餐..
但我可能係...一餐都唔食都冇所.謂...
但係我要朱古力,蛋糕,餅乾等零食

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

隱蔽青年老左就係咁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

浪費人生。遣産那麽多,可以 part time 工作,part time 學習,還可以去旅行增廣見聞。

子爵府

佢最大問題唔係選擇咗咩嘅生活方式,
而係佢對自己嘅選擇根本唔快樂.
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

月希 發表於 18-11-19 21:10
其實佢果D係遺產...點算係啃老?

啃老唔係父母工作..養佢咩?
但係我要朱古力,蛋糕,餅乾等零食<---

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

m--m 發表於 18-11-19 22:18
但係我要朱古力,蛋糕,餅乾等零食

講真...我唔係好好..食飯果D...
食朱古力,蛋糕,餅乾...依D係我既樂趣黎

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

子爵府

m--m 發表於 18-11-19 21:55
佢最大問題唔係選擇咗咩嘅生活方式,
而係佢對自己嘅選擇根本唔快樂.

應該冇野令到佢快樂, 佢只想繼續係咁行到人生終點。我反而佩服佢點解可以忍受連佢自己都認為無意義同生無可戀嘅人生,佢選擇7·8年後結束,佢何不選擇而家就結束?可能冇勇氣?可能真係懶到一個點?

子爵府

mini122 發表於 18-11-20 10:54
應該冇野令到佢快樂, 佢只想繼續係咁行到人生終點。我反而佩服佢點解可以忍受連佢自己都認為無意義同生無 ...
佢自己都冇勇氣埋自己單,唯有一直拖.

好似好多人可以忍受一個賤老公/日日鬧自己份工鬧十年都唔轉工,
但唔可以忍受轉變,怕失敗怕見唔到不可預計嘅將來.

首頁

尾頁

跳至