自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔少圍村人都係咁... 靠祖蔭,收下租,不用工作。
但佢地唔會“不戀愛和納豆撈飯充飢”囉
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

但佢地唔會“不戀愛和納豆撈飯充飢”囉
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

癈青終極版

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都70歲,攞祖房做逆按揭應該可以過世

伯爵府

回覆樓主:

我都有個親戚行緊呢條路,佢40幾咁多年唔駛做,佢父母70幾仲做緊,唔敢退休

大宅

回覆樓主:

佢又唔駛靠人, 過自己鍾意嘅生活其實有咩問題。
人生意義? 邊個話人生一定要有意義?或者佢根本連出世都唔想。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-11-18 20:35
這樣的人生,真的有意義嗎?日本一位 70 歲的老爺爺,一生之中只求職過一次、只工作過 2 年,父母過世之後 ...

查理斯王儲, 從未求職過,工作過吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

人生無目標其實好可憐,活嚟都唔知為乜,又冇趣味

子爵府

Flovena 發表於 18-11-18 21:39
人生意義? 邊個話人生一定要有意義?或者佢根本連出世都唔 ...

我都係咁諗
唔好胡亂將自己認為有意義嘅想法加諸於他人
佢有唔駛靠人
點解生存一定要有意義?

大宅

回覆樓主:

其實。。。我好羡慕佢 佢又唔係逼父母番工養佢,而係有遺產又計到夠生活啫。好似啲人中左六合彩辭工唔做一樣,不過好多係被騙/被引入歧途/被人呃左去做生意,佢就知足安穩係家中

複式洋房

睛靈勳章

人生意義? 邊個話人生一定要有意義?或者佢根本連出世都唔 ...

其實!人生是否根本沒有什麼義氣可言?只是人類自己覺得自己好咧更!人類好似都是一種動物,就是維持生存而已!

公爵府

hashtag影視迷勳章

佢又唔係做埋d傷天害理事,又唔影響他人,都已經七十了,喜歡點過活就點過活囉。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-11-18 20:36
前田良久估算,雙親留給他的遺產還夠他花個 7、8 年,被問到「錢花光後是否會把祖宅賣掉?」他則認為自己不 ...

如果佢唔佔用社區資源,我覺得係佢個人選擇。

珍珠宮

大力大力 發表於 18-11-18 21:40

咁佢有好多皇室職務要履行,冇得選擇打死一份工一世,你估A貨公主王子咁好享受?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大力大力 發表於 18-11-18 21:40

查理斯王子出席皇室活動的次數,是皇室中首3位,他有繪畫天份,他的畫賣到錢,及之前睇過報導,唔記得係牧場或果園,有產品出售。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

寶石宮

回覆樓主:

好強

男爵府

無咩問題
又無影響人 做咩要話佢
只要對自己人生負責就得

侯爵府

貓頭雀 發表於 18-11-18 21:28
但佢地唔會“不戀愛和納豆撈飯充飢”囉 :ha ...

圍村人點能夠唔戀愛,點都生返個仔...千秋萬代咁有屋住

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brindlewin 發表於 18-11-18 22:19
如果佢唔佔用社區資源,我覺得係佢個人選擇。

都係!喺香港70唔計資產都拎到生果金! 之前無論生活如果都係咁過退休生活!
放下自在

子爵府

贊成

首頁

尾頁

跳至