想嘔就想咳

sweetbeaniemum
|
由大約五周開始我就有孕吐,每次想嘔就會想咳。五至九周都無時無刻想嘔,所以亦無時無刻咳。當我極想嘔時係會有痰。婦產科醫生話因為胃酸湧上黎刺激到我咳。因為持續咗好耐,個個都叫我去睇醫生,但我又淆底唔敢飲咳水,所以放棄咗。到十二周開始,我空肚同晚上先比較嘔得嚴重,而啲咳亦都只有呢啲時候出現。十三周時產檢我同醫生講,我真係咳到有痰。佢叫我咳幾聲,點知我又淨係乾咳無料到醫生就幫我聽肺,佢話肺呀氣管無嘢,再一次強調係嘔先會令到我想咳。不過佢話佢都開支咳水俾我旁身

以上純粹分享,唔知有無準媽媽都係有咁嘅情況呢?
cookingbaby
|
咁醫生都話你肺同氣管無嘢,都可以放心d呀。
|
cookingbaby 發表於 18-11-19 14:38
咁醫生都話你肺同氣管無嘢,都可以放心d呀。

係呀
vclk
|
陀第一胎時已經食左4.5次咳藥水
同埋抗生素
醫生會開啲孕婦食得既咳藥水同藥俾你架

|
vclk 發表於 18-11-19 18:32
陀第一胎時已經食左4.5次咳藥水
同埋抗生素
醫生會開啲孕婦食得既咳藥水同藥俾你架

我有咳水呀,我自己衰唔肯食醫生臨開前反覆問我,我開藥俾你,你係咪真係食先?
vclk
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-19 18:41
我有咳水呀,我自己衰唔肯食醫生臨開前反覆問我,我開藥俾你,你係咪真係食先?
...

真係咳到嘔就食啦
咳到嘔我都試過
食左藥水會舒緩下
|
vclk 發表於 18-11-19 18:43
真係咳到嘔就食啦
咳到嘔我都試過
食左藥水會舒緩下

我而家好好多了,算係捱過咗!
hamsterma
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-18 20:47
由大約五周開始我就有孕吐,每次想嘔就會想咳。五至九周都無時無刻想嘔,所以亦無時無刻咳。當我極想嘔時係 ...

氣管無野就唔怕,唔使咁擔心
haha748494
|
有可能系胃酸搞到喉嚨痕,就會想咳。我經驗系,即使系要嘔,都會食多少系肚,嘔胃酸確實難頂。
vclk
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-19 19:06
我而家好好多了,算係捱過咗!

呢幾日我都咳到嘔
琴晚臨訓前忍唔住食粒止嘔藥
|
haha748494 發表於 18-11-19 22:54
有可能系胃酸搞到喉嚨痕,就會想咳。我經驗系,即使系要嘔,都會食多少系肚,嘔胃酸確實難頂。 ...

係呀⋯⋯嘔胃痛同嘔泡我都會...有時早上刷牙食唔切嘢就嘔胃酸,搞到喉嚨好痛
|
vclk 發表於 18-11-20 09:41
呢幾日我都咳到嘔
琴晚臨訓前忍唔住食粒止嘔藥

我之前早晚都食止嘔藥呀,唔食真係返唔到工,我又嘔又暈,食咗頂到一段時間
vclk
|
sweetbeaniemum 發表於 18-11-20 09:59
我之前早晚都食止嘔藥呀,唔食真係返唔到工,我又嘔又暈,食咗頂到一段時間
...

有時嘔唔出 剩係嘔啲酸酸地既泡出黎
我食完粒止嘔藥 隔冇耐又嘔
唔知有冇嘔埋出黎
嘔既人係咪多數身體虛先嘔.......
|
vclk 發表於 18-11-20 10:20
唔知有冇嘔埋出黎

上網睇有兩種說法呀,有啲人話BB搶咗媽媽啲營養,所以媽媽反應好大。我個婦產科醫生話愈嘔愈好(五周嗰陣),佢話嘔證明BB健康,可能都係安慰下我等我捱到落去,的確諗起BB健康就覺得咩都唔緊要了
|
vclk 發表於 18-11-20 10:20
唔知有冇嘔埋出黎

不過我身體係潺潺地,我年中嗰陣先岩岩做完朱古力瘤手術
haha748494
|
回覆 sweetbeaniemum 的帖子

me too。我都刷牙,就會想嘔,真系好煎熬。
KarenC
|
我係呀,到依家27週尾都會咁樣,有胃酸就會咳,成日有白色痰,想嘔胃酸就食兩塊梳打餅,止到一陣