樓價跌,租金跌嗎?

ET.UFO
|
就快完租約,唔知會加幾多呢?
Poyau
|
租金硬過樓價
pomanlife
|
Poyau 發表於 18-11-18 21:11
租金硬過樓價

Poyau    發表於 18-11-19 11:23
pomanlife
|
ET.UFO 發表於 18-11-18 20:48
就快完租約,唔知會加幾多呢?

之前有報導話過樓價之前升既倍數比租金多好多,未必會跌太多
caryfox
|
除非無人住屋,否則⋯⋯
也不會跌得多。
ET.UFO
|
現租平過市場二千,所以想計下先?
KK20010609
|
ET.UFO 發表於 18-11-18 21:30
現租平過市場二千,所以想計下先?

ainnai
|
租金升左
ET.UFO
|
ainnai 發表於 18-11-18 21:35
租金升左

但樓價跌咗,租金不會一樣跌嗎?
唔明....
bmuimami
|
ET.UFO 發表於 18-11-18 21:40
唔明....

你搵到一間肯平嘅就係新市場價,有冇吖?
老實講,差餉管理費年年加,我係業主最多唔加租,應該唔會減,除非樓市再跌三成
cara.mak
|
唔明....

暫唔買樓自住既人/ 或睇定樓價跌幾多先才買樓既人,都要有樓住, 咪出去租住先。

依家需要搬出去住既人多過供, 租金好難跌囉

洋洋
|
唔明....

1997年黃埔花園,收1萬租,之後樓價一路跌,200x年最差,只收$7500,仲要難租出
momofish2002
|
洋洋 發表於 18-11-18 22:49
1997年黃埔花園,收1萬租,之後樓價一路跌,200x年最差,只收$7500,仲要難租出
...

因為經濟唔好,好多人唔夠錢交租,唔減租都無能力租,為有搵平d,業主唔想租客搬咪減租留住租客!
洋洋
|
momofish2002 發表於 18-11-18 23:29
因為經濟唔好,好多人唔夠錢交租,唔減租都無能力租,為有搵平d,業主唔想租客搬咪減租留住租客!
...

Exactly
bmuimami
|
洋洋 發表於 18-11-18 22:49
...

$7500係幾好厘先?
我租咗層出去,收緊2.x厘咋
(不是黃埔)

洋洋
|
bmuimami 發表於 18-11-18 23:41

$7500係幾好厘先?

4、5厘掛,跌到under 2M ,但我係 3M買,按揭利率約10厘

crazycarrot
|
香港租金應該唔會大跌,好多人係冇首期上車,就算跌5-8%,根本都係買唔到,自然要繼續租。而且租約一般一年死約一年生約,就算有影響都係2年後,冇咁快。
bmuimami
|
洋洋 發表於 18-11-18 23:49
4、5厘掛,跌到under 2M ,但我係 3M買

而家升返哂,捱過低潮了
littlefunpig
|
而家係樓價同租金嚴重脫勾,因為負利率d人先會不斷買樓推高樓價,實際租金回報 over 樓宇市價不到2厘

當加息時,存銀行利率比租金回報更好時,就會令人投資樓宇意欲大大降低

所以樓價下跌只係match返現時個租金去返合理水平,租金就不一定會下跌
bubu7
|
加1-2k 好平常,租金企硬。