想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手入黎,請教一下各位
我經期唔準,怎麼可調理好準經期
又或者怎麼計排卵期?
大衛排卵試紙/驗孕紙準嘛?
我見好多人都用,可以教下我整個流程教學嘛?
dd紅d綠d?咩色有咩線先要dodo?
請教各位(emoji)(emoji)小妹新手想有B(emoji)(emoji)

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 21:01
新手入黎,請教一下各位
又或者怎麼計排卵期?

你最短的週期幾多日? 如果週期好短就一完經就開始驗排卵,紅d盒入面有說明書教。
排卵紙同驗孕紙都準,我兩胎都用紅D中,分別喺第一個cycle同第二個cycle中。
呢個cycle我18號凌晨同19號朝早dodo就bingo左。

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 22:06
你最短的週期幾多日? 如果週期好短就一完經就開始驗排卵,紅d盒入面有說明書教。
排卵紙同驗孕紙都準,我 ...

紅d 點睇才知道係排卵期要dodo?
你既相片好清楚,我岩岩淘寶訂左大衛啦
我每次黎M大約6日左右
但M每次都遲,35日平均,今次47日都未黎
但我13/11驗過冇

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 22:12
紅d 點睇才知道係排卵期要dodo?
你既相片好清楚,我岩岩淘寶訂左大衛啦
我每次黎M大約6日左右

兩條線差不多深或者檢測線比對照線更深就可以做一次,跟住休息一天,第三天再補做一次。

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 22:17
兩條線差不多深或者檢測線比對照線更深就可以做一次,跟住休息一天,第三天再補做一次。
...

Cycles 2 14/8 你有dodo,但冇二條線?
怎樣用紅d去確定你bingo?

男爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 21:01
新手入黎,請教一下各位
又或者怎麼計排卵期?

我cycle都比較長, 可能睇中醫調理下, 會準時d
如果唔係你機會會比人地細, 因為你要等好耐好耐先會排卵, 唔中又要再等下一cycle
同埋遲排卵子係會無咁靚

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 22:20
Cycles 2 14/8 你有dodo,但冇二條線?
怎樣用紅d去確定你bingo?

14號有dodo但未到強陽,唔會因為果日dodo而中,只是定期放走舊精子令正式dodo時受孕機會大d。
紅d不能確定bingo,用綠d才可以,紅d只可令你知道是否叫緊糊。
有左嘅紅綠d會係咁嘅。
我8月19日紅d由最深色轉淺,基礎體溫亦開始升高,所以我係9月2日due day。
我用金秀兒8月30日驗到,紅d亦由灰控急速加深到有粉紅線(我平時無m前控,但某些人有,所以紅d唔可以驗孕),綠d要遲1日才見到控。

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 22:30
14號有dodo但未到強陽,唔會因為果日dodo而中,只是定期放走舊精子令正式dodo時受孕機會大d。
紅d不能確定 ...

紅d由最深色轉淺=?準備DueDay?

我紅d既灰控指什麼?
急速加深到有粉紅線《-即代表bingo?
但我未睇得明你係邊日dodo所以中?
咩叫無m前控,
綠d要遲1日才見到控《-即係邊日後既遲1日?

複式洋房

cavy0511 發表於 18-11-18 22:26
我cycle都比較長, 可能睇中醫調理下, 會準時d
如果唔係你機會會比人地細, 因為你要等好耐好耐先會排卵, 唔 ...

我宜家盡量放鬆心情,間中去蒸身改善身體
你都有去睇中醫調理?

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 23:04
紅d由最深色轉淺=?準備DueDay?

紅D兩線一樣或檢測線深過對照線叫強陽,表示0至48小時內排卵。控制排卵的荷爾蒙叫LH值,紅D驗的就是這種東西,卵子一旦排出,LH值就無之前咁高,所以紅D會轉淺少少。排卵後14日就係月經來的日子/驗孕日子,人稱due day,如果當天基礎體溫跌左0.3至0.5度就代表即將來經。如果持續高溫就有機會有左。

灰控咪即係見到有少少灰灰地色,但又未有紅線囉。我無bingo時驗過紅D,在快來經的日子係好似白紙咁乜都無。Bingo左就由due day前3日見到灰控,再過20小時轉左粉紅色,即係加深左囉。紅D唔識分HCG同LH,所以有左同排卵都會有加深反應。
綠d遲一日意思是綠d同金秀兒比較,金dd前3日驗到,綠D遲金1日

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 23:23
紅D兩線一樣或檢測線深過對照線叫強陽,表示0至48小時內排卵。控制排卵的荷爾蒙叫LH值,紅D驗的就是這種東 ...

多謝師姐詳細教學,期待半年內會成功(emoji)(emoji)

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 23:30
多謝師姐詳細教學,期待半年內會成功(emoji)(emoji)

如果唔想錯過強陽,建議可在見到粉紅色線時每隔4小時左右驗一次紅D,捕捉強陽轉淺一刻(有時強陽可能幾小時就無左),咁你就知道哪一日係due day。

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 23:32
如果唔想錯過強陽,建議可在見到粉紅色線時每隔4小時左右驗一次紅D,捕捉強陽轉淺一刻(有時強陽可能幾小 ...

排卵後一定係14日後dueday?
即係平時遲黎m 因爲未排卵?

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 23:34

我可以話多數情況會在排後14日嚟m
但當然身體可以有其他原因遲來m

複式洋房

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 23:34

媽的,期待好消息

男爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-18 23:05
我宜家盡量放鬆心情,間中去蒸身改善身體
你都有去睇中醫調理?

有呀, 我未生之前有時會長達40日先黎m, 睇丌醫個排30日, 之後停左一輪無睇都係多返幾日
生完之後初初都係30日, 一年之後又長返, 但keep住35日內

複式洋房

cavy0511 發表於 18-11-19 00:44
有呀, 我未生之前有時會長達40日先黎m, 睇丌醫個排30日, 之後停左一輪無睇都係多返幾日
生完之後初初都係3 ...

睇中醫開中藥係苦味嘛?
就係調理左經期準就Bingo嘛?

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-18 23:52
我可以話多數情況會在排後14日嚟m
但當然身體可以有其他原因遲來m

好!我要好好調理身體
再睇多次你既紅d紀錄,你係咪19/08個次中?

伯爵府

LTYCKH-EFG 發表於 18-11-19 08:23
好!我要好好調理身體
再睇多次你既紅d紀錄,你係咪19/08個次中?

我估係,因為最接近排卵只有果次,我之後無再補做。

複式洋房

ipcs 發表於 18-11-19 08:25
我估係,因為最接近排卵只有果次,我之後無再補做。

明白哂,我開始用既時候唔明再問你啊
多謝師姐解答

首頁

尾頁

跳至