在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有經驗...真係一個月可以睇幾次醫生....
但小朋友上了幼稚園, 情況真係好轉咗好多...
而且嬰園真係學到好多自理能力,對適應幼稚園會好好多....

記住, 有不明白的地方, 或者覺得有疑問的地方, 就直接問老師/園長,做到家校合作, 你和小朋友都會有更開心的嬰園生活

別墅

readymama 發表於 18-11-28 08:03
其實細細個係成日病特別係首個小朋友。因發育令佢都會發燒。我小朋友未讀班都每個月病兩次。上到小學就病少 ...

多謝你的分享
我見到大家分享,我都會繼續讀的。不過真係要學習下忍得,因為囡囡一病,我就會好易loop 返好唔好放棄去育嬰園。

別墅

wcpcelia 發表於 18-11-28 15:13
有經驗...真係一個月可以睇幾次醫生....
但小朋友上了幼稚園, 情況真係好轉咗好多...
而且嬰園真係學到好多 ...

多謝你的分享
我都會搵老師,不過有時怕問得太多,做咗麻煩家長

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yingyin2010 發表於 18-11-28 18:14
多謝你的分享
我都會搵老師,不過有時怕問得太多,做咗麻煩家長
...

接小朋友返學/放學, 間中問D囉

複式洋房

回覆 Parakiss 的帖子

請問一知道懷孕就申請育嬰院,生完有位噶機會大唔大?係咪報兩間會穩陣d呢?謝謝🙏

大宅

chorling 發表於 18-12-15 09:26

請問一知道懷孕就申請育嬰院,生完有位噶機會大唔大?係咪報兩間會穩陣d呢?謝謝&#1 ...

有d要出咗世先可申請、你可打去問下心儀學校。我嗰時都報咗三間,好多有得去參觀學校的

複式洋房

咁你地揀學校係咪都係睇就近噶先?比如比較近屋企或者公司。因為我剛剛懷孕,但預計生完都要繼續上班,真係好擔心bb無人湊依個問題

大宅

chorling 發表於 18-12-15 09:47

咁你地揀學校係咪都係睇就近噶先?比如比較近屋企或者公司。因為我剛剛懷孕,但預計 ...

我嗰時系揀屋企附同番工附近嘅。好彩三間都好快排到有位。大約排4-6個月電話通知有位。最後揀咗離屋企最近嗰間。

複式洋房

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至