自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

會唔會係食物敏感, 我仔一食左某d野就會眼腫晒

珍珠宮

王國教室勳章

我自己係。
要食到勁小心,全部不是原食物唔食,要少食糖,朱古力同甜品要勁少食。
屋企要好乾淨,用air purifier ,眼,大左就好好多,成日洗手

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 檸檬茶葉 的帖子

可以用乾淨手巾包住冰種敷下,會舒緩下. 要增強抵抗力,多做運動

翡翠宮

回覆樓主:

做運動加強自己抵抗力,睇中醫調理身體,平時煲多d強身湯水

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有無俾小朋友食凍野?
我仔細時同你小朋友一樣, 濕疹, 眼鼻氣管都敏感
眼痕就俾眼藥水佢滴, 強烈叮囑佢唔好捽眼
長備治敏速跟身, 鼻眼適, 眼藥水
大大吓體質強左好少少, 但佢一飲凍飲就會發作
而家佢自己限制自己飲凍飲quota

p.s. 蟲草丸, 靈芝孢子, VC 全試過
蟲草丸係work過一排......同, 唔係個個牌子都work, 米雪果隻唔得

大宅

blackberry 發表於 18-11-19 11:59
有無俾小朋友食凍野?
我仔細時同你小朋友一樣, 濕疹, 眼鼻氣管都敏感
眼痕就俾眼藥水佢滴, 強烈叮囑佢唔好 ...

琴日午餐飲咗半杯凍檸茶,又食咗半杯雪糕,平時真係無食同飲依兩樣,可能真係關事

大宅

我仔之前又係嚴重濕疹、中西醫同順勢療法都用過、唔得。

後尾我直情唔做份工、找Part time, 每日20:30就推佢訓教。日常飲食盡量簡單(青菜、豆、肉、米粉、飯) 、除左學校茶點、唔會食麵包、一星期可能食一次魚柳包。

咁過左三四個月、好左。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

檸檬茶葉 發表於 18-11-19 13:08
琴日午餐飲咗半杯凍檸茶,又食咗半杯雪糕,平時真係無食同飲依兩樣,可能真係關事
...

一定關事,飲完凍野當晚即嚟料,仲有天氣乾濕替換又勁痕

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我小朋友都會眼鼻敏感,亦都曾經有荔枝眼

而家一起敏感,會俾佳力天佢食,噴眼鼻適,滴眼藥水,用濕毛巾敷眼(因為濕潤令佢眼舒服d)

侯爵府

畀面勳章

檸檬茶葉 發表於 18-11-18 22:08
我個囝我估佢應該屬於敏感體質小朋友,細個時嚴重濕疹,依家(5歲)鼻敏感,眼敏感,皮膚敏感還可以用類固 ...

我仔都會。我屋企長期有鼻敏感藥,我仔一開始眼痕佢自己會用濕毛巾“孚”。再唔得就食鼻敏感藥

大宅

Catabella 發表於 18-11-19 13:25
我仔之前又係嚴重濕疹、中西醫同順勢療法都用過、唔得。

後尾我直情唔做份工、找Part time, 每日20:30就推 ...

我個囝勁中意面包,可能因為咁所以比較容易敏感,但問題係早餐唔食面包好難搵其他野代替(因為要快)其實我囝日日9:30已經訓咗,應該唔太關作息時間事

大宅

老人家教落 體質弱就要飲多d燉肉汁

禁止訪問

大宅

3308 發表於 18-11-19 22:42
有無試過戶藜蘆醇治療濕疹?佢又可以增強免疫力!

我個仔最近皮膚還算ok,因為每日一冲完涼好勤力搽舒特膚,只係依大半年隻眼比較容易痕

禁止訪問

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

眼敏感買生理鹽水洗眼啦!

大宅

檸檬茶葉 發表於 18-11-19 22:10
我個囝勁中意面包,可能因為咁所以比較容易敏感,但問題係早餐唔食面包好難搵其他野代替(因為要快)其實 ...

同埋可以諗下做食物敏感測驗、我小朋友之前check 到係蛋同奶敏感、係慢性果隻、即係食度積積埋埋一定份量就會發出來。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至