有冇做設計既媽媽?

anna_ls
|
啱啱入行,知道未來會不斷ot,想問下你地會點平衡家庭同工作 我仲想進修,但驚呢行發展唔好會浪費咗筆錢同時兼顧唔到家庭,考慮咗好耐,求做緊/過設計既媽媽俾意見
Money.ngaiTse
|
anna_ls 發表於 18-11-18 22:22
啱啱入行,知道未來會不斷ot,想問下你地會點平衡家庭同工作 我仲想進修,但驚呢行發展唔好會浪 ...

本身做設計已經要經常ot。 要自己衡量到底係小朋友重要定係工作重要?因為 小朋友的黃金時期錯過咗 就冇得返轉頭。 但係自己鍾意嘅工作就可以等小朋友長大後先開始。
|
anna_ls 發表於 18-11-18 22:22
啱啱入行,知道未來會不斷ot,想問下你地會點平衡家庭同工作 我仲想進修,但驚呢行發展唔好會浪 ...

本身以前都係做呢一行, 但生完小朋友後就放棄咗。 因為我想爭取同小朋友相處嘅時間。 不過各人有各人的諗法
anna_ls
|
Money.ngaiTse 發表於 18-11-19 17:36
本身以前都係做呢一行, 但生完小朋友後就放棄咗。 因為我想爭取同小朋友相處嘅時間。 不過各人有各人的諗 ...

咁你係小朋友大咗會唔會做返呢一行?你本身係做邊一類設計架?我做室內設計,我諗之後唔打工都可以接Freelance啩
|
anna_ls 發表於 18-11-19 23:26
咁你係小朋友大咗會唔會做返呢一行?你本身係做邊一類設計架?我做室內設計,我諗之後唔打工都可以接Freel ...

唔會了。因為做呢行始終都係要經常OT,有時仲要返大陸。依家唔捨得離開小朋咁長時間。小朋友依家4歲。越大就越多嘢跟。又功課又易病,做嗰行,望住小朋友病都要硬住頭皮返工。因為約咗見客。基本上返到公司做嘢都無心情。但又要扮到好有心情咁。覺得好辛苦。所以依家轉咗做啲有彈性少少嘅工。
jan18mama
|
我自己做傢俬設計。又要落地盤又要對師父
我真係好鍾意呢行。有左小朋友都可以畫圖
但依家我都無返工選擇做freelance home office
收入一定無以前咁好。但可以兼顧湊小朋友我都無所謂
唔夠收入我咪自己做下啲小生意。幫補下老公
生左小朋友真係咩都做。都唔想全日9-10個鐘係公司

|
jan18mama 發表於 18-11-20 10:34
我自己做傢俬設計。又要落地盤又要對師父
我真係好鍾意呢行。有左小朋友都可以畫圖
但依家我都無返工選擇做 ...

係丫。我就係咁諗。如果24小時有10小時係放咗喺做嘢度。返到屋企就無乜時間同小朋友玩同溝通。所以我都係放棄咗自己嘅事業。

不過你好勁丫。可以自己搞下小生意。我連搞生意嘅資金都無丫。
jan18mama
|
Money.ngaiTse 發表於 18-11-20 13:49
係丫。我就係咁諗。如果24小時有10小時係放咗喺做嘢度。返到屋企就無乜時間同小朋友玩同溝通。所以我都係 ...

因為我自己搵freelance都有少少收入。咁可以慢慢開始