想知大家認同哪一種價值觀

Tinahui
|
認真思考先答
如果有兩種生活比你選擇,你會選擇邊種

1. 付出好多時間搵錢,咁當然要失去陪伴家人的時間,但身邊都有好多朋友,平時應該唔愁寂寞,但你同你伴侶就可能分工好明確,一個外一個內

2. 你會願意即使經濟上不是太富裕,但希望同伴侶一齊經營家庭,參與所有家庭事務,一齊分擔⋯⋯但可能要承受一定的經濟壓力
crystal媽咪
|
Tinahui 發表於 18-11-18 22:37
認真思考先答

咁極端嘅
以前大部分係1,而家係2
Tinahui
|
crystal媽咪 發表於 18-11-18 22:43
咁極端嘅
以前大部分係1,而家係2

以前?分水嶺係邊?
PTMCYS
|
認真思考先答

我係男, 一定想太太成為(1), 去到邊都可以有視像嘛, 亦可以講好溫暖的說話. 除非妳男人連這些都唔做啦.
但我係(2)

我有個姐夫係(1), 但我家姐又調整到心態喎, 因為佢知道佢係姐夫背後的力量, 唔可以令佢憂心. 但姐夫都好識做, 所以他們互相維繫得到, 錢係重要的. 其實最緊要男方忙得黎, 都要掛住太太.

(2) 如果要工作, 都要出差的, 都要分開架, 除非妳搵個唔洗出差, 但又好大機會要加班, 加到做不到屋企野, 吵架.... 唔通妳又話搵個唔洗加班的老公?

crystal媽咪
|
Tinahui 發表於 18-11-18 22:58
以前?分水嶺係邊?

……
Tinahui
|
PTMCYS 發表於 18-11-18 23:02
我係男, 一定想太太成為(1), 去到邊都可以有視像嘛, 亦可以講好溫暖的說話. 除非妳男人連這些都唔做啦.
但 ...

(2)的意思,係屋企d事,可以一齊分擔⋯⋯唔似公司,分部門,井水不犯河水咁⋯⋯
分工分得太清楚,覺得屋企就似一間公司,夫婦就似partner ⋯⋯
可能因為我自己係一個感性多于理性既人,所以覺得如此分法,久而久之,partner 之間的對話,除了公事,便沒有什麼其他可講了,就算公事,我也不想他干涉我主內的事,我也不會干涉他主外的事⋯⋯

Tinahui
|
PTMCYS 發表於 18-11-18 23:02
但 ...

我的期望,我希望伴侶可以分享他的生活給我,我也可以分享我的生活給他,而這個過程,大家有交流,可以傾心事⋯⋯但係,結婚越耐,離這個目標越遠⋯⋯遠到我連吵架都覺得費力⋯⋯(我其實係一個急躁既人,有問題要即刻解決,不能拖⋯⋯但依家,我已經放棄解決問題了,由佢啦⋯⋯已經唔想嘥氣去爭對錯或解決d不是迫在眉睫的事了)
mini1204
|
你既期望係咪佢既期望呢?
婚前大家有無確認呢個認知?
Tinahui
|
mini1204 發表於 18-11-18 23:42
你既期望係咪佢既期望呢?
婚前大家有無確認呢個認知?

呵呵⋯⋯就係無⋯⋯價值觀既嘢⋯⋯越來越不同⋯⋯如果婚前有共識,就唔洗煩啦⋯⋯
rtydfg
|
認真思考先答

我選2。
Tinahui
|
rtydfg 發表於 18-11-19 18:45
我選2。

你系男士还是女士?我估,普遍女士都会选2,但男士普遍会選1,真希望多d男士選2
rtydfg
|
Tinahui 發表於 18-11-19 19:37
你系男士还是女士?我估,普遍女士都会选2,但男士普遍会選1,真希望多d男士選2
...

我是男
mini1204
|
Tinahui 發表於 18-11-19 19:37
...

咁而家只能求同存異
anyuser18
|
無小朋友就1
有小朋友就2
Tinahui
|
anyuser18 發表於 18-11-19 20:39
無小朋友就1
有小朋友就2

你係男士還是女士?
如果有小朋友,你會覺得由小朋友幾歲開始你會選擇2?
Tinahui
|
rtydfg 發表於 18-11-19 19:55
我是男

真好⋯⋯還是有暖男的⋯⋯
rtydfg
|
Tinahui 發表於 18-11-20 00:31
真好⋯⋯還是有暖男的⋯⋯

多謝,我都想我是暖男,但我老婆是1,
pandababy1127
|
Tinahui 發表於 18-11-18 23:15
(2)的意思,係屋企d事,可以一齊分擔⋯⋯唔似公司,分部門,井水不犯河水咁⋯⋯
分工分得太清楚,覺得屋企 ...

就是這樣我們開始走不下去
Tinahui
|
rtydfg 發表於 18-11-20 01:29
多謝,我都想我是暖男,但我老婆是1,

即係,其實大家可能都係比 同自己完全不同性格的人吸引⋯⋯因為同自己性格相反,所以覺得很欣賞⋯⋯但事實生活之後⋯⋯不能同步最為悲慘⋯⋯當然,有大部分任願意調節自己去追近伴侶的腳步⋯⋯
Tinahui
|
pandababy1127 發表於 18-11-20 07:10
就是這樣我們開始走不下去

可以已經現在進行式,不能抽身,想抽身,牽發動全身⋯⋯港人特點,一動不如一靜⋯⋯如斯者⋯⋯又過了一世⋯⋯(emoji)(emoji)‍♀️