夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

認真思考先答
如果有兩種生活比你選擇,你會選擇邊種

1. 付出好多時間搵錢,咁當然要失去陪伴家人的時間,但身邊都有好多朋友,平時應該唔愁寂寞,但你同你伴侶就可能分工好明確,一個外一個內

2. 你會願意即使經濟上不是太富裕,但希望同伴侶一齊經營家庭,參與所有家庭事務,一齊分擔⋯⋯但可能要承受一定的經濟壓力

別墅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 22:43
咁極端嘅
以前大部分係1,而家係2

以前?分水嶺係邊?

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-18 23:02
我係男, 一定想太太成為(1), 去到邊都可以有視像嘛, 亦可以講好溫暖的說話. 除非妳男人連這些都唔做啦.
但 ...

(2)的意思,係屋企d事,可以一齊分擔⋯⋯唔似公司,分部門,井水不犯河水咁⋯⋯
分工分得太清楚,覺得屋企就似一間公司,夫婦就似partner ⋯⋯
可能因為我自己係一個感性多于理性既人,所以覺得如此分法,久而久之,partner 之間的對話,除了公事,便沒有什麼其他可講了,就算公事,我也不想他干涉我主內的事,我也不會干涉他主外的事⋯⋯

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-18 23:02
我係男, 一定想太太成為(1), 去到邊都可以有視像嘛, 亦可以講好溫暖的說話. 除非妳男人連這些都唔做啦.
但 ...

我的期望,我希望伴侶可以分享他的生活給我,我也可以分享我的生活給他,而這個過程,大家有交流,可以傾心事⋯⋯但係,結婚越耐,離這個目標越遠⋯⋯遠到我連吵架都覺得費力⋯⋯(我其實係一個急躁既人,有問題要即刻解決,不能拖⋯⋯但依家,我已經放棄解決問題了,由佢啦⋯⋯已經唔想嘥氣去爭對錯或解決d不是迫在眉睫的事了)

別墅

mini1204 發表於 18-11-18 23:42
你既期望係咪佢既期望呢?
婚前大家有無確認呢個認知?

呵呵⋯⋯就係無⋯⋯價值觀既嘢⋯⋯越來越不同⋯⋯如果婚前有共識,就唔洗煩啦⋯⋯

別墅

rtydfg 發表於 18-11-19 18:45
我選2。

你系男士还是女士?我估,普遍女士都会选2,但男士普遍会選1,真希望多d男士選2

別墅

anyuser18 發表於 18-11-19 20:39
無小朋友就1
有小朋友就2

你係男士還是女士?
如果有小朋友,你會覺得由小朋友幾歲開始你會選擇2?

別墅

rtydfg 發表於 18-11-19 19:55
我是男

真好⋯⋯還是有暖男的⋯⋯

別墅

rtydfg 發表於 18-11-20 01:29
多謝,我都想我是暖男,但我老婆是1,

即係,其實大家可能都係比 同自己完全不同性格的人吸引⋯⋯因為同自己性格相反,所以覺得很欣賞⋯⋯但事實生活之後⋯⋯不能同步最為悲慘⋯⋯當然,有大部分任願意調節自己去追近伴侶的腳步⋯⋯

別墅

pandababy1127 發表於 18-11-20 07:10
就是這樣我們開始走不下去

可以已經現在進行式,不能抽身,想抽身,牽發動全身⋯⋯港人特點,一動不如一靜⋯⋯如斯者⋯⋯又過了一世⋯⋯(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

anyuser18 發表於 18-11-20 12:51
男同女都要分咩?我同老公一樣都咁諗
小朋友細就多啲精力放家囉
到小朋友大啦,都唔駛睇咁多時,就梗係搏 ...

所以恭喜你,搵到同腳步的伴侶⋯⋯我屋企掉返轉,小朋友細,我老公都唔點理,到依家大了,發覺小朋友同佢唔多親近,先放多d時間落來⋯⋯總之,我同佢腳步不一致⋯⋯現在,反而我覺得小朋友開始大,我同佢應該有多d時間談談情⋯⋯但係⋯⋯卻是相反⋯⋯佢要花多時間來彌補之前的不足⋯⋯哈哈⋯⋯真系覺得可笑⋯⋯
有時,心裏真的不平衡⋯⋯細路細,同老公一家人去旅行⋯⋯我只能留係酒店湊仔⋯⋯老公就同佢屋企人出去夜蒲⋯⋯去玩⋯⋯請問,有唸過我感受嗎?

別墅

BBB豬 發表於 18-11-20 20:43
唔洗諗,唔洗考慮,一定係2

你一定係女士⋯⋯

別墅

anyuser18 發表於 18-11-20 12:51
男同女都要分咩?我同老公一樣都咁諗
小朋友細就多啲精力放家囉
到小朋友大啦,都唔駛睇咁多時,就梗係搏 ...

分男女,我只係想知個比例姐⋯⋯

別墅

rtydfg 發表於 18-11-20 11:19
其實當初識佢時都/唔會/或者係我自己沒留意/或者係隨著年齡意識到要開始之后嘅生活,所以先會開始有轉變。 ...

嗯⋯⋯女強人⋯⋯
不過,我都認識一位家長爸爸,佢入得廚房,出得廳堂,同我地C9 吹水,清潔用品,執屋,煮飯,買送⋯⋯一清二楚,反而佢太太,我地friend ,乜都唔識,話屋企所有野都係佢老公搞⋯⋯話時話,有時真系都幾羨慕⋯⋯無期望老公可以好似人地咁,但至少唔好搞搗亂⋯⋯(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

anyuser18 發表於 18-11-21 08:09
無㗎,兩公婆無了解好價值觀就結婚,就生仔,自己係有責任
依家米已成炊
仔女大咗,咪離婚去尋找愛情囉!

係啊,怨氣當然唔係一朝一夕⋯⋯唔通上來發下牢騷都唔得?定係留返同老公吵大獲?我並不是要比較,無咩好比,只係想知道,大家男女不同都有咩唸法⋯⋯如果連呢個位都唔比發晦氣,唔比呻⋯⋯咁⋯⋯
係呢度出po ,都係想有正面回應,十卜下自己姐⋯⋯

別墅

pnylw 發表於 18-11-22 23:18
回覆 Tinahui 的帖子

我諗我係2, 但老公曾經想/ 唔介意我係1...

你講得啱⋯⋯timing .夾,大家可以同步⋯⋯timing 唔夾⋯⋯真系嘔血⋯⋯

別墅

musiccisum 發表於 18-11-23 21:53
我揀左2

你係男士還是女士?如果係男士,真心開心,又多一個暖男⋯⋯如果係女士,對你以敬佩之心

別墅

fattymama 發表於 18-11-25 10:45
回覆 Tinahui 的帖子

我係1.我就完全無問題,

(emoji)(emoji)但係,當年唔會嫌爸爸陪伴時間少咩?還是你兩公婆都要返工,大家都無時間?

別墅

858D 發表於 18-12-23 01:18
我與前夫的情況,參雜地走過你以上所指的兩個情況。
情況1. 經營唔掂,斃在 因為在外的是我(一個小女人 ...

真系恭喜你觅到合適的伴侶

首頁

尾頁

跳至