自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

mandy952 發表於 18-11-19 09:50
算啦,bk係唔容許講大陸好過香港架,你話大陸人肯讓坐比細路,香港冇人讓坐,就可能會比人話細路有腳點解 ...

有衰嘅行為,bk呢到會有人話實係新移民做,不過如果香港運動員攞獎牌,bk呢到係唔會有人考究係土生土長定新移民嚟

男爵府

軒旻媽咪 發表於 18-11-19 10:03
大陸應該是90年代開始推行素質教育,讓座是其中一部分,其實宜家一般大陸的後生一代都ok的,宜家大陸的小學 ...

我覺得唔關呢個事

係根深蒂固「小孩為大」的觀念

別墅

monchichi0927 發表於 18-11-19 00:19
在深圳塔地鐵,無論去咩站都一定有人譲位比我同小朋友坐!但香港就一定無。。反而在香港也是國內人同印、賓 ...

那些人譲位比我小朋友坐我都冇坐,我而家先知原來這裏不能說大陸人好過香港人。

水晶宮

畀面勳章

大6讓座文化真的幾好

我爸次次返大6坐車都有人讓座㗎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

幸福花 發表於 18-11-19 08:06
我係深圳俾人搶位同批踭就試得多!
活兩個時空

深圳既然咁好,返深圳、大灣區住吧。政府唔係一直想香港人移居大灣區嗎?點解要屈就係香港?

香港係留比新香港人,深圳和大灣區長遠才是香港的

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Kanny_yan 發表於 18-11-19 00:34
你是大肚婆?小朋友幾大?如果唔係手抱BB,又或者個小朋友好似唔舒服咁,我都唔會讓座,啲小朋友分分鐘體力 ...

講緊啲人會自覺讓坐吖

公爵府

monchichi0927 發表於 18-11-19 00:19
在深圳塔地鐵,無論去咩站都一定有人譲位比我同小朋友坐!但香港就一定無。。反而在香港也是國內人同印、賓 ...

你咁欣賞移居上大灣區

kwonghw55    發表於 18-11-19 15:38

琥珀宮

monchichi0927 發表於 18-11-19 10:38
那些人譲位比我小朋友坐我都冇坐,我而家先知原來這裏不能說大陸人好過香港人。
...

都係領教過先知厲害 ,又有好多叫樓主搬返大陸住嘅post,讓坐都可以比人講成太保護小朋友,令佢地變得自我中心
下次可能話大陸搭地鉄有人讓坐比大肚婆,香港冇人讓嘅話,都有人話咁係冇問題都唔出奇
樓下即刻有一個……

男爵府

fuhk 發表於 18-11-19 11:05
講緊啲人會自覺讓坐吖

咁唔係大肚婆,小朋友又不是太細,點解要自覺讓座俾佢地先?一個表面無事的OL,唔代表佢無需要坐,可能人地做sales已經企咗十個鐘,又或者m痛緊,個小朋友可能係公園放咗兩個鐘電,咁點決定邊個有需要?點解人地唔讓座一定係人地錯,你咁有需要,可以自己開聲要求,我唔係你肚入面條蟲,唔會知你有冇需要坐,除非你係大肚婆,老人家,又或者有明顯傷殘

男爵府

深圳人質素比較好
通常嫁得落黎比阿伯住公屋班新新移民就文化較低
香港都有唔少有質素B6
睇下邊個地區

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-11-19 11:19

都係領教過先知厲害 ,又有好多叫樓主搬返大陸 ...

唔讓坐有十九幾萬個理由的
樓主都冇話要坐,欣賞吓人哋禮讓都係罪。

男爵府

琴日先有剛生完朋友同我地講,在地鐵,有位熱心公安主動上前問佢有冇需要座位!朋友尷尬回答不需要!公安還說有需要再找他幫忙!

我地仲笑佢要keep住呢個身型繼續拎福利!

試過和爸爸搭深圳地鐵,好多人都會主動讓座!確實有良好印象!

樓主如果妳的遭遇發生地在日本,d人又唔同講法架喇!不用介懷!至少我明白妳只想簡單表達原來國內讓座態度和香港有不同感受!

水晶宮

annexli 發表於 18-11-19 12:50

琴日先有剛生完朋友同我地講,在地鐵,有位熱心公安主動上 ...

如果發生係日本,呢到唔會有人叫樓主去日本住,仲會話日本人有文化好品德

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

同意樓主的講法,我女8歲次次上深圳地鐵都有人爭住讓位,但早两日我去得遠d 即以前的2線區,即刻發現d 新香港人的行為出现晒,6人位都仲要一個pat pat 塞埋嚟,變七人位,車門一開就沖入嚟,坐落就除鞋。
所以樓主所講的只係深圳1線區,少数比較有文化的年青人行為。講真近期我愛上左深圳一日遊,堅覺得深圳d 人有禮貌,地方又乾淨,我呢d 土產香港人,去唔起日本,香港消費太高又行極都係連鎖店,上去玩一日一家都係幾百蚊,真係唔错

別墅

fuhk 發表於 18-11-19 11:41
唔讓坐有十九幾萬個理由的
樓主都冇話要坐,欣賞吓人哋禮讓都係罪。
...

我就是這意思,想讃賞一下啫。我又吾係傷殘

別墅

ddkaka 發表於 18-11-19 13:08
如果發生係日本,呢到唔會有人叫樓主去日本住,仲會話日本人有文化好品德
...

真的,我成日去日本,搭地鐵都不會有人讓座。

伯爵府

monchichi0927 發表於 18-11-19 07:09
我不是大肚婆,小孩四歲。我當然不是要人譲座!我只是覺得他們的質素和教養比起你這些人好。
...

同意,香港人真係無咩質素,bk d 太太都寧願返深圳玩唔留響香港,所以無咩事都係留響大陸好,唔好嚟旅遊唔好嚟香港住,唔好俾d 低質香港人教壞小朋友

子爵府

joetsang 發表於 18-11-19 13:34
同意樓主的講法,我女8歲次次上深圳地鐵都有人爭住讓位,但早两日我去得遠d 即以前的2線區,即刻發現d 新香 ...

認同!

自從睇到呢度經常介紹深圳有好野食,
就隔個星期北上踩場,最初由國貿,
而家踩到寶安壹方城,
起初都覺得經常有人讓座,

但後來發覺過咗購物公園站後,
就不同了,見有老人家,
有抱著BB的媽媽,
企了很久都沒有人讓座,
年青坐著的望一望,
之後仍然做低頭族。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

軒旻媽咪 發表於 18-11-19 10:03
大陸應該是90年代開始推行素質教育,讓座是其中一部分,其實宜家一般大陸的後生一代都ok的,宜家大陸的小學 ...

咁有素質就唔會成日有黑心食品爆出嚟啦!
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

別墅

monchichi0927 發表於 18-11-19 14:46
真的,我成日去日本,搭地鐵都不會有人讓座。

讃下都吾得,D人心胸真隘窄

首頁
12345...7

尾頁

跳至