姐姐博炒兼借錢

janeyau
|

今日我地收到財務公司寄來的信先知我個前工人姐姐(剛離職1個月)用左我地個名同地址借錢, 1個月前仲博炒-- 1. 佢工作表現差: 日日攞住電話煲電話粥, 我地警告左佢返工時間不能煲電話, 佢轉用text message, 煮到一半飯, 廚房個火仲著緊, 走左入房按電話; 2. 佢做唔夠3個月竟問我地借錢。我地無借俾佢, 但又怕佢係屋企搞個小朋友, 於是我地決定解僱佢。解僱完以為事件到此為止, 點知今日收到財務公司寄來的信先知佢用左我地個名同地址借錢, 我地先知佢原來真係博炒, 一來我地炒佢, 佢可以得到額外多一個月的補償, 二來佢可以離開香港唔駛還錢, 之後再返來去第二家。請著這樣的菲傭真係倒霉。。。為了不想讓其他人中她招, 所以係度分享下。如果你想請姐姐, 又唔想中招, 樂意PM。
Poyau
|
姐姐咁天真以為回鄕唔使還錢
財仔會交俾當地啲無皇管追數
janeyau
|
Poyau 發表於 18-11-19 02:18
姐姐咁天真以為回鄕唔使還錢
財仔會交俾當地啲無皇管追數

真的嗎?我都係依家先知(emoji)
wcpcelia    發表於 18-11-19 15:47
Poyau
|
janeyau 發表於 18-11-19 09:52
真的嗎?我都係依家先知(emoji)

財仔借得出就有辦法收 想一走了之無咁易
janeyau
|

今日又收到一封追數信,前工人姐姐原來不止淨係借一間,佢還向其他財仔借錢唔還走佬。佢仲借左幾多間?! 好滋擾呀!佢會唔會攞住有我地地址的contract無限借ga?
lily-of-valley
|
用你個名借貴利? 即係偷你身份證用? 報警呀。
bblover123
|
回覆 janeyau 的帖子

佢用你的名?財仔信的倩仔喺你?