17個月bb食野好急

luckymommy
|

我個仔17個月,食野好急,好快,唔識得自己攞住食,試過比佢自己攞住個包食,哽親係咁喊,俾啲BB威化餅佢又想成個擺落口,想哽親咁,係咪我太早比佢試自己攞住食?同埋請問可以點樣教導佢食野冇咁狼死,thx

emmmacyk
|
之前未試過畀finger food?17個月先自己食係好遲啦!
就係因為冇試過自己食先唔識分大細,唔知自己個口可以食到幾大啖,作嘔係學自己食嘢必經的過程,同哽親唔一樣,你可以上網睇下有咩唔同
如果佢未處理到成個包,咁咪畀半個佢學下先,同埋畀finger food,用餐具
我仔係blw bb, 7個月都已經識自己搣細個包先放入口,而家一樣17個月,出哂牙,可以唔使搣,直接用口撕開,再咬細先吞
puppydingo
|
早?
太遲比佢自己食啦。
7-8個月就應該比finger food.
我孖女11個月已經可以自己食3餐。
12個月比spoon佢學。
而家14個月spoon一個識用。一個都係鐘意用手食。

bchuma
|
luckymommy 發表於 18-11-19 01:32
我個仔17個月,食野好急,好快,唔識得自己攞住食,試過比佢自己攞住個包食,哽親係咁喊,俾啲BB威化餅佢又 ...

有時候小朋友就係咁,你耐心教導佢唔可以咁就ok
hamsterma
|
我個仔17個月,食野好急,好快,唔識得自己攞住食,試過比佢自己攞住個包食,哽親係咁喊,俾啲BB威化餅佢又 ...

慢慢教,岩開始有d小朋友係咁嘅
luckymommy
|
Thx
pokopon
|

我仔都係食得快,初頭唔識同佢食早餐示範比佢睇,講佢知太大會哽親,細細啖食,成個包都係既,慢慢會進步。
sammiso
|
可以試下每次俾少少BB食。一下子俾太多BB食會哽親嘅。
musiccisum
|

示範俾佢睇點食,我個都係好急,慢慢教
我要做媽媽
|
唔會早,有D小朋友就係驚有人搶佢咁,食得好急架。慢慢同佢講下
GCHK
|
bchuma 發表於 18-11-19 21:39
有時候小朋友就係咁,你耐心教導佢唔可以咁就ok

係亞,俾多D耐心引導,慢慢來