自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

Z

珍珠宮

回覆樓主:

其實一樣,只係讀書方法唔同,最後大家都係考同一個公開試

大宅

一般happy school 都係直升中學喎
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

老土講啦
龍校嘅,睇公開試成績(樓上講得岩,除非唸住出國否則始終要面對)
唔龍校嘅,睇升中結果

如果數字一般,你要自己想清楚係咪想半分耕耘半分收穫。到時唔好後悔

男爵府

happeecc 發表於 18-11-19 08:13
一般happy school 都係直升中學喎

有d冇架,例如救恩、浸聯等等

珍珠宮

回覆樓主:

基本好看:小孩能力,父母教法,有多少資源,有朋友孩子在happy 幼兒園上九龍傳統小學冇問題,也有朋友孩子在目標性幼兒園上同—間小學跟不上

公爵府

親子王國15週年勳章

msyoyolam 發表於 18-11-19 08:34
有d冇架,例如救恩、浸聯等等

浸聯係happy school咩?

男爵府

brother4 發表於 18-11-19 08:42
基本好看:小孩能力,父母教法,有多少資源,有朋友孩子在happy 幼兒園上九龍傳統小學冇問題,也有朋友孩子 ...

幼稚園上小學問題不大,係擔心happy小學上中學

珍珠宮

回覆樓主:

仔小學時讀直資,少功課,一個月默一次書,無考試,只有assessment

好處:
1/父母不用每天看功課,嘆了6年。
2/英文相對都幾好,對第時英中,很有幫助

壞處:
1/家長確實不知道小朋友的進度,行IB無書,呢點確實很難接受
2/要另外補住中英
(當然只是仔的小學是這樣)

中學仔無直升原本的中學,考了第二間直資中學,開頭都擔心他不適應,有返考試默書,so far現在都幾適應同開心的!

男爵府

回覆樓主:

del

伯爵府

畀面勳章

其實我都擔心happy小學,但升去傳統直資中學會唔會跟唔上?

珍珠宮

kmcatbb 發表於 18-11-19 09:01
其實我都擔心happy小學,但升去傳統直資中學會唔會跟唔上?

上到中學,不論咩學校都會補習,只要小朋友肯補,都不用太擔心的

wcpcelia    發表於 18-11-19 18:31

珍珠宮

msyoyolam 發表於 18-11-19 07:59
其實有得揀,個個都想自己嘅小朋友讀緊輕鬆啲嘅小學......

要孩子讀好書,家長自己首先有正確心態,呢個世界冇不勞而獲的知識,視學習為人生苦事,玩樂為先,就自然要接受後果。
當你認為入學如下地獄,就根本冇happy school 呢回事。

一日口說要happy school 嘅人,十居九點九在小五完結前變成虎媽。

pigmei    發表於 18-11-19 11:41

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

爸爸豬 發表於 18-11-19 09:06
上到中學,不論咩學校都會補習,只要小朋友肯補,都不用太擔心的

以前係唔掂既先要補習
依家補習係必須?

水晶宮

畀面勳章

msyoyolam 發表於 18-11-19 07:59
其實有得揀,個個都想自己嘅小朋友讀緊輕鬆啲嘅小學......

到到到
唔止小學Happy, 非龍校,非名校,中學都Happy,
三個仔女,入埋大學啦!

wcpcelia    發表於 18-11-19 18:31
pigmei    發表於 18-11-19 11:42
pigmei    發表於 18-11-19 11:42
jc2009    發表於 18-11-19 11:14
avang    發表於 18-11-19 09:36

男爵府

回覆樓主

又要輕鬆happy school又要升中好考公開試好最好入埋神科
無論邊個選擇都有好有唔好,睇你自己要求。一早選定,唔好突然轉軚,辛苦了小朋友。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

ksviola 發表於 18-11-19 09:11
以前係唔掂既先要補習
依家補習係必須?
上中學後, 補習係補答題技巧。

而唔係識唔識課文

珍珠宮

ksviola 發表於 18-11-19 09:11
以前係唔掂既先要補習
依家補習係必須?

小一至小六都補中文,因為想操寫作
小六先補英文,因為仔grammar麻麻

必不必須好睇小朋友需要
仔開頭數比較弱,補了一年打返個底,現在操速度。
中文的文言文好難,要搵人幫。
英文操寫作。
幫他keep住上游成績,有點成功感,對讀好書都有幫助的

珍珠宮

係咪happy school,我覺得係睇小朋友能力及性格決定。我仔幼稚園第一間入咗全港出名happy school,但佢吾開心,2星期後轉入地區傳統教法幼稚園佢好happy。小學,佢入讀九龍塘名小學,佢一直讀得輕鬆又happy,吾洗補習,係做功課慢dd,但不乏有同學捱得好辛苦,個個星期留屋企溫書無得玩,返學吾開心。所以我認為選校係要適合小朋友,而吾係睇學校係咪happy咁簡單

珍珠宮

讀happy school 有龍校真是好happy , 不用考呈分試,但一般數學,中文較淺。您要想清楚是否去外國留學,他們一般同學會出外留學。

Happy school 家長都要做好功課,我朋友入咗一間有IB 龍校, 原來全级得25%可以讀IB, 佢後悔緊

Happy school 都要睇小朋友性格,家長心態。可以英文太深,要補因要追。中、數太淺又要補因怕落後傳统。

現在又多一間私立大學,外國又咁多大學,如果無乜要求邊間大學,無乜要求讀乜學系,真是可以一直happy 都有大學讀,不用想太多。

首頁

尾頁

跳至