自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

msyoyolam 發表於 18-11-19 08:55
幼稚園上小學問題不大,係擔心happy小學上中學

自己是寶校上中學,真係大大大問題,自己懶,父母文盲,又冇資源,就逢二進-及踢出校是常見!孩子上中文中學考全级尾尾,由於自己多年失敗經歷,就明白孩子問題,佢現大學?!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

身邊好多讀happy school的, 中學都去左外國讀.

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

701003 發表於 18-11-19 09:15

到到到

可以pm我,仔女讀邊間中小學?

珍珠宮

回覆樓主:

見有些家長選了Happy小學,但最後家長自己唔Happy, 學校教唔夠就搵出面補習,問一線小學家長攞notes, 考卷等等來比小朋友操,咁樣不如一早揀間水平高些的學校啦。

子爵府

爸爸豬 發表於 18-11-19 09:06
上到中學,不論咩學校都會補習,只要小朋友肯補,都不用太擔心的

咩理論嚟架?老師唔教書你仲返嚟嘥時間?

珍珠宮

kitbebe 發表於 18-11-19 09:42
身邊好多讀happy school的, 中學都去左外國讀.

有個是佢好朋友去咗外國讀,佢在香港就無心機讀,自己申請要去外國但父母又不想她太早去,頭痛中。

珍珠宮

loved 發表於 18-11-19 09:28
係咪happy school,我覺得係睇小朋友能力及性格決定。我仔幼稚園第一間入咗全港出名happy school,但佢吾開 ...

同意。
不應用別人如何評價來判斷,係以孩兒脾性去選擇合適的學校。
我仔諗“傳統學校”, 一路有笑亦有淚,但從來正向面對自己嘅長短,我覺得係成長嘅重要部分。
快樂是發自自己嘅內心感受,不能靠環境造就給予。下下牽在別人恩賜,好難面對現實。

大宅

讀happy school到要升中選校就一d都唔happy

男爵府

爸爸豬 發表於 18-11-19 08:58
仔小學時讀直資,少功課,一個月默一次書,無考試,只有assessment

好處:

「好處:
1/父母不用每天看功課,嘆了6年。
2/英文相對都幾好,對第時英中,很有幫助

壞處:
1/家長確實不知道小朋友的進度,行IB無書,呢點確實很難接受
2/要另外補住中英」

D壞處不是好壞啫,況且主要是家長心態。如果是以上,好處outweigh 壞處太多了。

水晶宮

爸爸豬 發表於 18-11-19 08:58
仔小學時讀直資,少功課,一個月默一次書,無考試,只有assessment

好處:

其實而家直資收得、本身都應該叻仔、要擔心既應該係官津又sell happy 那些吧

水晶宮

畀面勳章

babyhowie 發表於 18-11-19 09:43
可以pm我,仔女讀邊間中小學?

大家未必同區,而且我大女間小學已殺校

男爵府

NatalieTY 發表於 18-11-19 09:16
又要輕鬆happy school又要升中好考公開試好最好入埋神科
無論邊個選擇都有好有唔好,睇你自己要求。 ...

「又要輕鬆happy school又要升中好考公開試好最好入埋神科」

其實無衝突喎。happy school 不等於lazy school 。對的學習方法,可以令小孩有自我學習的動力。

公爵府

回覆樓主:

咩叫happy school? 0 功課,0 測考?.
我仔讀普通小學,我見佢都好happy. 做功課、測默都係正常。無精英班,成績唔好自然會俾老師鵝,上堂唔乖亦會俾老師鬧。有sen 嘅學生雖然跟不上,但有進步老師都會贊。

男爵府

香印提子 發表於 18-11-19 10:07
讀happy school到要升中選校就一d都唔happy

我有相同的擔心,怕令佢先甜後苦

男爵府

chillimom 發表於 18-11-19 10:14
「又要輕鬆happy school又要升中好考公開試好最好入埋神科」

其實無衝突喎。happy school 不等於lazy sch ...

係呀,咁谷學術既學校應該好快會摺晒

男爵府

NatalieTY 發表於 18-11-19 10:50

邏輯咁得意嘅,點解會跳到嗰度?

總會有細路係適合谷喎。你唔俾範圍佢去背誦佢就真係心慌慌啦。有啲人適合自我學習有啲人唔適合。如果只為個公開試,谷校市場咁大又點會摺,谷係多快好省方法添。

男爵府

NatalieTY 發表於 18-11-19 10:50

唔知你所謂神科神校係乜啦,我家族有傳統名校出身,有happy School出身。大家都入所謂神校神科(非香港,喺長春藤,LSE, Imperial)。所以乜學習方式,適合乜嘢小朋友真係睇人。咁當然大前提係要個家長睇得通睇得透,做research, 同認識自己小朋友啦。

伯爵府

我覺得happy parent 重要過happy school, 我見好多so call happy school 既小朋友星期六日都係去補習, 因為佢地阿媽覺得佢地考公開試唔夠

珍珠宮

環保接龍勳章

msyoyolam 發表於 18-11-19 08:34
有d冇架,例如救恩、浸聯等等

呢D睇父母多過睇學校, 父母在家落左幾多功夫同成績係成正比。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

chillimom 發表於 18-11-19 11:02
唔知你所謂神科神校係乜啦,我家族有傳統名校出身,有happy School出身。大家都入所謂神校神科(非香港, ...

你講到咁遠既?樓主唔係講緊香港嗎

首頁

尾頁

跳至