自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

NatalieTY 發表於 18-11-19 11:29
你講到咁遠既?樓主唔係講緊香港嗎

係呀,如果有錢去外國讀書,乜都唔使諗啦

水晶宮

畀面勳章

wmkcnw 發表於 18-11-19 09:16
上中學後, 補習係補答題技巧。

而唔係識唔識課文

對!

水晶宮

畀面勳章

msyoyolam 發表於 18-11-19 07:59
其實有得揀,個個都想自己嘅小朋友讀緊輕鬆啲嘅小學......

happy school不等於課程淺、零功課零測考!入咗happy school亦不代表父母可以橋埋對手乜都唔使理

wcpcelia    發表於 18-11-19 18:31

男爵府

701003 發表於 18-11-19 09:15

到到到
你好叻!不過中學點叫做happy? band 2 or 3? 吾怕朋輩影響嗎?
有傢人的小朋友就來升中學,距天資好好讀得書但社交比較弱,我讀過名校知道的同學好多都會欺負某方面弱的小朋友,不過band 2 又怕太淺不配合他程度,想請教下你係點樣keep到小朋友成積好呢?

珍珠宮

chillimom 發表於 18-11-19 11:02
唔知你所謂神科神校係乜啦,我家族有傳統名校出身,有happy School出身。大家都入所謂神校神科(非香港, ...

咁睇來你好了解自己小朋友

佢讀緊小學?哪類小學?

男爵府

爸爸豬 發表於 18-11-19 09:16

小一至小六都補中文,因為想操寫作

想請教在那裡找中文補習,係操作文呢

珍珠宮

其實是講機會率,happy 小學,happy 中學有幾多入神校神科
反而國際學校多些

其實好睇小朋友性格,資質,家長的expection和配合。

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-11-19 12:48
你好叻!不過中學點叫做happy? band 2 or 3? 吾怕朋輩影響嗎?
有傢人的小朋友就來升中學,距天資好好讀得 ...

我大女小學一直top 5,升band 3中學 朋輩當然不及band 1乖,但由於成績優異,受到老師特別關注,無人敢欺凌佢,只要間唔時教下同學做功課/代表班級拎下獎/多參與活動.....廣泛結交各種同學,自然平安大吉
任何本地課程 都係向D S E方向進發,所以課程相同,分別在於刁鑽程度!學校學得輕鬆,返屋企就有時間做下刁鑽papers,再搵個私補定期溫書解難,公開試就無乜好怕!

水晶宮

回覆樓主:

happy school 唔代表程度低。

見過較普遍的例子係
小朋友在地區一線小學屬 b1 (不是 happy school), 但衝出去香港、九龍名校後跟得比較吃力。原因係小學時的所謂成績好係在考卷方面得高分而不是本身語文能力真的强。上到中學名校要讀得輕鬆始終語文能力, 尤其在寫方面要有一定水平。

cake05    發表於 18-11-19 14:57

珍珠宮

choibobo 發表於 18-11-19 13:09
想請教在那裡找中文補習,係操作文呢

私補的

男爵府

minikin 發表於 18-11-19 11:02
我覺得happy parent 重要過happy school, 我見好多so call happy school 既小朋友星期六日都係去補習, 因為 ...

說出重點
關鍵在於Happy parents 點同孩子一同面對學校課程!

珍珠宮

birdbird 發表於 18-11-19 13:57
happy school 唔代表程度低。

見過較普遍的例子係

小學不要只顧補習考卷,要多些给小朋友培養閲謮習慣,中、英都要。不要太短視。

珍珠宮

sip594 發表於 18-11-19 14:09
說出重點

關鍵在於Happy parents 點同孩子一同面對學校課程!

無論甚麽學校,如果小朋友讀得開心,學習興趣濃厚,就是happy school. 家長的角色真是好緊要。

個個小朋友吾同。

子爵府

msyoyolam 發表於 18-11-19 08:34
有d冇架,例如救恩、浸聯等等

睇浸聯上課時間表,少測考而定義浸聯係happy school?

男爵府

Pooh529 發表於 18-11-19 14:34
睇浸聯上課時間表,少測考而定義浸聯係happy school?

冇認真研究過,都係聽人講

子爵府

oiyau2005 發表於 18-11-19 08:44
浸聯係happy school咩?

我都想知點定義

子爵府

msyoyolam 發表於 18-11-19 14:35
冇認真研究過,都係聽人講

明白,只可以講,每間學校都有特點,小朋友讀一間合適嘅學校係最重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實有得揀,個個都想自己嘅小朋友讀緊輕鬆啲嘅小學......

其實家長系happy家長,小朋友讀咩school都happy

伯爵府

.

我女讀happy school小學有直屬band 1A中學,其實我happy多過她,我連呈分也沒有理,平日手冊也常忘記簽,試過老師係手冊度圏咗好多天家長無簽名,連女放學校假我也不知,雖然我女可以直入返中學,但最後去了另一間band 1A,因爲我女話上堂悶,連老師也叫她出去额外讀一d適合她課程,唔洗咁悶.她說想去間有挑戰的,我叫她自己搞掂,收就隨她喜歡去邊間,最後她考到,宜家讀得ok,無再叫悶.

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至