自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我同家姐都9咬9骨,但唔關屋企人事,係佢性格問題,邊有人做大既成日搵d細既著數架,仲記得我出來做野無耐, 父親節出街食飯,家姐帶埋條仔黎,最後埋單要我比埋佢條仔既錢,話係客人唔洗出錢食飯喎!激到我死,話佢就話我斤斤計較, 仲有大把衰野, 所以無交流好耐

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 18-11-19 11:07
估到,多數父母偏心,才令兄弟姊妹從小不和。

Bk見不少case都如此

子爵府

有,一個攞債女一個還債女
所以一聽到有人話兩姊妹一定好開心啦,我會超想翻白眼

禁止訪問

別墅

被錫,,父母大細超,其實好影響細路成長,就算係比錫比寵果個都係
屋企三姊妹我最細,細細個果陣已經開始,兩個家姐覺得父母錫我
就無論做錯乜野(屋企打爛野,倒瀉野,玩火)都屈係我,
父母話錫姐,但到呢D時候都係會打我架
到大個左之後都仲係好記得,一直到宜家都冇乜同佢地溝通,見面

男爵府

camanbi 發表於 18-11-19 08:25
有個八婆家姐好x討厭咁既人唔怪得到而家近4張都無人吼!根本大家同屋住咋!同你好熟咩!經常撩交嗌 ...

我朋友同佢家姐冇講野應該超過20年。

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-19 11:17
我妹就係咁,自細父母極偏心,寵到佢壞曬,媽成日話妹次次考第一,第時係做大小姐/洗人做野果個,話我考得差,第 ...

嘩阿媽咁講野

水晶宮

有個八婆家姐好x討厭咁既人唔怪得到而家近4張都無人吼!根本大家同屋住咋!同你好熟咩!經常撩交嗌 ...

無咩兩句陌生人咁定狗咬狗骨好

子爵府

我妹就係咁,自細父母極偏心,寵到佢壞曬,媽成日話妹次次考第一,第時係做大小姐/洗人做野果個,話我考得差,第 ...

點會有阿媽鬧個女係雞架!求心理陰影面積

伯爵府

其實我唔係得一個家姐,有呀妹細佬,只是同家姐最唔妥大家,我諗呢世都會係咁,人地話有家姐點點點好,好個屁,我寧願有個呀哥

男爵府

好睇父母點教

男爵府

你媽媽變態多點喔!

大宅

家中4兄姊妹媽最偏心妹妹,我中學時無錢食飯,問攞錢會罵到上天,妹妹因爲興趣活動就幾對買千幾蚊波鞋。
我半工讀要自己搵錢返學,已經獨立到唔洗祈求佢關心下我返學又返工辛唔辛苦,淨係想佢體諒下我1份part-time仔搵得果少少錢,佢一樣照問我拎錢,唔比就話屋企我無份,啲野唔好食唔好飲。
有jm話點解呀媽會鬧個女做雞,其實我阿媽都有話我做「外賣妹自動送上門」,話我亥(害)時出世,害人害物。我放學就要返工,收工返去好夜第二日要早起返學,佢話「你當個屋企係住酒店?!」
4兄弟姊妹淨係得我一個俾家用我媽,(超過十年了)但我阿媽今時今日仲講緊阿哥有幾慘呀妹有幾慘。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

我係,我勁憎我家姐
我搬出去後冇再見佢,覺得好似重生咁

佢自細唔肯返學出去工作,就成日話自己返工幾辛苦,我返學幾舒服,我第二朝要返學,佢凌晨返來無啦啦叫醒我嬲我,成日少少野就打我鬧我

佢自己返工忙,我就要做曬所有家務;我要考會考唔做家務,佢就鬧我無手無腳

佢成日笑我又肥又矮又醜,話我一定無人要

我要讀asso先讀到大學,佢就鬧我讀咁多年書,叫我走唔好再一齊住,話我無貢獻

到我結婚,我父母叫佢來我婚禮,佢話要我親自去請佢,佢唔來仲好,我呢一世都唔想再見到佢。

我同其他人呻,d人只會覺得我唔知點解好憎我家姐,無人明白我有個pk家姐究竟有幾不幸

子爵府

我地細個屋企得一間房,即係得亞媽亞爸有房,我地幾兄弟姐妹就全部瞓廳
家姐一讀完書就去做有宿舍既工,目的係離開呢個擠迫既家,到亞哥拍拖,佢成日走左去女友屋企,目的又係唔想迫住喺度
就係因為咁我地既感情先叫可以冇咁傷害,否則都係日日鬧交收場,不相往來嗰隻

珍珠宮

回覆 camanbi 的帖子

未至於仇人.但唔同住, 年齡又相差一大截. 思想同對生活嘅態度都唔同.
老人家已仙遊. 只係維持久不久過時過節有人生日, 就見下面食餐飯, 好客氣咁傾下計. 無一家人嘅感覺.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁

尾頁

跳至