3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我發覺阿仔講嘢有啲痴脷筋情況,係咪大啲會好轉定係要搵治療?

子爵府

kk300 發表於 18-11-19 08:45

可以找言語治療中心做下評估先,有機會只是習慣問題,不一定是痴脷筋

大宅

咁你仔仔係唔係都好識講話喇?只係講得唔係好準??

大宅

cookingbaby 發表於 18-11-19 16:08
咁你仔仔係唔係都好識講話喇?只係講得唔係好準??

識講好多嘢,只係講嘢時條脷會跟埋出嚟

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

3歲發音唔準其實我覺得正常既,大大吓就會準,不過你懷疑佢痴脷筋既話,咁都係問吓醫生係咪喇

男爵府

痴脷筋越早治疗越好嘎。带去俾医生检查,一睇就知啦。

伯爵府

我女都一樣講的唔清,不過你懷疑痴脷筋就去睇醫生

大宅

我都有同一個情況,條利排位好有問題,我只係聽得明佢七成。但問言語治療又話唔係黐脷筋,我都唔知點幫佢,依家佢三歲,不停去糾正佢佢會唔開心

子爵府

kk300 發表於 18-11-19 16:09
識講好多嘢,只係講嘢時條脷會跟埋出嚟

情況與我女細時一樣,係朋友發現話我女講野時條脷會跟埋出嚟,初時我都以為係痴脷筋,果時我女2歲8個月,我在BK見有間言語治療中心有免費測試,去左,個治療師話不是脷筋,係習慣,叫我回家試下叫佢改,如果到3歲都無改善,就再來做治療,我最後當然係唔識幫佢改,走左番去上左10堂,每次上完堂回家同佢練讀字,10堂真係改左

大宅

pigmei 發表於 18-11-20 16:17
情況與我女細時一樣,係朋友發現話我女講野時條脷會跟埋出嚟,初時我都以為係痴脷筋,果時我女2歲8個月,我在B ...

有冇資料可比我? thx so much

珍珠宮

懷疑就及早去睇醫生,及早治療效果仲好

珍珠宮

pigmei 發表於 18-11-20 16:17
情況與我女細時一樣,係朋友發現話我女講野時條脷會跟埋出嚟,初時我都以為係痴脷筋,果時我女2歲8個月,我在B ...

上堂都係教咬字同語音習慣嗎?好有效啵

子爵府

RubyYu07 發表於 18-11-20 21:59
上堂都係教咬字同語音習慣嗎?好有效啵

我記得當時係家長陪同上堂的,治療師叫阿女一齊對住塊鏡,一組一組字教佢看住鏡讀,例如:施字,阿女讀S音字時條利都伸出來,治療師叫佢看佺鏡讀,要關上門牙...上完堂會比工作PAPER我回家每晚同佢練,一星期一堂,真係上左10堂改左

子爵府

回覆 kk300 的帖子

之前阿女上果間叫思卓言語治療中心,不過是13年前了

大宅

pigmei 發表於 18-11-21 09:18
回覆 kk300 的帖子

之前阿女上果間叫思卓言語治療中心,不過是13年前了

好的,謝謝你

珍珠宮

pigmei 發表於 18-11-21 09:17
我記得當時係家長陪同上堂的,治療師叫阿女一齊對住塊鏡,一組一組字教佢看住鏡讀,例如:施字,阿女讀S音字時 ...

上幾多堂課,係咪視乎恢復程度而定架?

子爵府

RubyYu07 發表於 18-11-21 13:21
上幾多堂課,係咪視乎恢復程度而定架?

評估後治療師告訴我大約須要上幾多堂

男爵府

我仔都有咁的情況,佢病我帶佢睇咗家庭醫生,醫生同佢傾咗幾句話係佢懶,懶音。。。叫我同佢講多d野之餘,聽到佢講得唔好,你可以面對面等佢睇到你個口點發音,一齊講多幾次,之後好咗好多

首頁

尾頁

跳至