自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

如果淨係同奶奶食就無問題,因我奶奶比市面上的奶奶好多多聲,但要同埋奶奶啲兄分姐妹我就吳想囉,奶奶個大弟弟超黑人憎,勁吳想見到佢

伯爵府

我覺得你自己要出聲
唔係自動會覺得無問題

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-11-19 11:44
我淨係冬至會食飯。 反而怕新年初一至初三都會見
你令我想起,婚後的年初一,好似旅行團咁充實,第1站去奶奶度食早餐,第2站要11點到我爺麻度食午飯,婚前會坐到3點先走但依加一食完要即走,第3站係下午2點去老公2姨屋企,成班奶奶啲兄弟姐妹及其子女,坐45-60分鐘後成班人去第4站,老公的舅公舅婆屋企,第5站去老公大舅父屋企,都係原班人馬,第6站去2姨大女,即老公大表姐屋企,大表姐比老公大十幾年,40幾歲,有3個仔女,有時大家會留埋係大表姐家晚飯,不留嘅,就去奶奶家晚飯,好彩奶奶果邊啲人全部住埋同一條街,否則交通時間好長

大宅

自從嫁左到衣家d仔長大成人都極度討厭年尾,
冬至丶過年,唉,都有避過既,但係又吾可以年年都避咖。今年冬至同農歷年相隔長d,好少少啦

水晶宮

karen508hk 發表於 18-11-19 11:59
仲有6299生日,父親母親節全部嚟緊半年排住隊嚟,我c6又次次爭住埋單搞到兄弟姊妹食慣覇王餐,我 ...

6299偏心、提過話夾返都俾人說一家人咁都計、發惡呀、我都冇眼睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-19 11:44
我淨係冬至會食飯。 反而怕新年初一至初三都會見
仲未計團年

水晶宮

caryfox 發表於 18-11-19 11:53
唉!這個財務現象,我當年也感到相當壓力。
所以平日好慳,

我地平日都好慳、唔慳唔得、富貴都話豪俾佢、普通打工仔真係家人唔會咁囉⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

我同老公講:兩個女都有老豆老母,點解自己做節唔係做正日?

以後正日自己屋企,外家夫家全部另約。

水晶宮

BK Milk勳章

wongjackie 發表於 18-11-19 11:33
唉, 望下月曆, 冬至, XMAS, 除夕就來.

我男家除左我, 老公, 同姑爺外, 全部人唔洗做....

由你自己去控制
响呢度講無用
我都係自己去改變身邊既人同佢屋企
我立場係大家講道理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

blackberry 發表於 18-11-19 12:26
仲未計團年

我好似冇團年飯喎,因為臨新年之前大家工作都好忙、要ot
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 18-11-19 12:17
你令我想起,婚後的年初一,好似旅行團咁充實,第1站去奶奶度食早餐,第2站要11點到我爺麻度食午飯,婚前會坐到3 ...

…………

水晶宮

BK Milk勳章

馬爾太 發表於 18-11-19 12:28
我同老公講:兩個女都有老豆老母,點解自己做節唔係做正日?

以後正日自己屋企,外家夫家全部另約。

珍珠宮

-

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-19 12:30
我好似冇團年飯喎,因為臨新年之前大家工作都好忙、要ot
你就好啦, 團年, 開年缺一不可

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

燒錢節日

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

吉比gilby21 發表於 18-11-19 11:57
兩邊都唔做正日,唔洗比較

係呀!正日通常係留比自己多

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

學下自己分配自己的時間好重要,總之就唔到時間就堅定say no,話今次出席唔到,下回再會。當然,唔可以一面倒咁邊一邊易就,就只去就某一邊,要自己平衡返啦

珍珠宮

平均分配囉,冬至見完咪skip 聖誕囉,我會直接講留返邊日俾娘家

我自己基本個個星期見老爺奶奶做節都未必會見密咗

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

如果D家庭聚會真係密到咁, 我只會選擇性出席男家嗰邊, 多D返娘家.

象牙宮

回覆樓主:

唔會專登做節,得閒就返去食飯,係新年麻煩d,不過我唔介意見

首頁
12345...6

尾頁

跳至