家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

十年前, 做女果陣, 少不更事, 咩都唔識, 又想做下投資, 我半點投資知識都無, 就信D報紙股評人, 用20萬買左2隻當時的細價股(1101 & 0082) , 當時係咩股都唔係好知, 買左就一直無理佢, 我都知衰, 呢2隻股也從來都唔派息

到今日醒起, 上去CHECK CHECK, 變哂毫子和仙股, 市值得番11000蚊, 肉都尺埋, 想問下大家, 我應該點處理好

子爵府

2849 發表於 18-11-19 11:39
十年前, 做女果陣, 少不更事, 咩都唔識, 又想做下投資, 我半點投資知識都無, 就信D報紙股評人, 用20萬買左2 ...

1。等牛三升賣,有排; 2。等一下,萬一升一下就賣,再换其他。

禁止訪問

子爵府

十年前, 做女果陣, 少不更事, 咩都唔識, 又想做下投資, 我半點投資知識都無, 就信D報紙股評人, 用20萬買左2 ...

我都係過來人,曾經持有一隻亳股,之後變仙股,最多蒸發左88%,不過我好彩,捱左一年倒賺30%走,過多2個月停牌之後除埋牌。

之後全部細股清倉無眼睇,回頭睇返選擇好正確。

子爵府

我都买股仔输钱,以后唔派利息 d 股或买时少于3 哩的我都唔买,包括 qq 。
心盲最可怕。

大宅

樓主,既然仲有1萬,唔好諗喇!速賣,之後可食餐好既!或者再諗下買乜野,但唔好諗住可以搵番果20萬。

大宅

我建議你唔好買, 返正萬多元不是大數目。呢啲股過了某些年可能又被人炒上, 等機會, 升返高時, 才賣出輸少當贏

大宅

教人投機, 又話幾多十萬組合都要小心, 佢地真係無責任, 如果佢地真係好利害, 就唔會推薦細價股, 通常啲股炒緊概念就叫人買, 又或者話自已虛擬投資組合持有, 但一炒完就十級下跌, 起碼最少跌50%。所以高位買入好危險, 但跌到超底時, 持有就風險較低。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家呢??你決定成點呀
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 18-11-20 11:00
如果真係咁既情形,買左10年,20萬變1萬,我最希望發生既事,講真,最好係除牌,永不超生. 因為點解呢,坦白講,一 ...

講得岩,我手上都有隻蚊股變毫股再變仙股,死又死唔去,上又唔識上,冇眼睇,由得佢。

大宅

回覆 2849 的帖子

樓主視錢財如糞土, 20萬都唔望下佢哦。真係肉赤哦。

別墅

先把它們賣掉,再請教這裏的高手把萬一變回廿萬!

珍珠宮

畀面勳章

一系即賣,冇眼睇。一系冇限期擺,直到某日升返再賣,要預咗渣都冇,賭一鋪。

別墅

20萬自己買咗咩都唔理?
只有兩條路:
1)止蝕走佬,加注買入藍籌派息股,可以考慮的有領展(823)、盈富基金(2800) 和中電(00002),呢幾隻都係在升幅中,長線可以賺息賺升幅,包穩陣。
2)等,無了期地等!但呢兩隻連PE (市盈率) 都無得睇既股,你只有同佢鬥長命睇佢升番少少你即走。

首頁

尾頁

跳至