論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

海外請菲8月入職,沈日同我講想出年3月尾拎8-10日大假回鄉因為個女小學畢業, 話自己一年有七日大假, 其他放no pay機票自己俾都無問題,我出年5月生第二個B後會好需要人,暫時佢幫我照顧一個B表現都滿意,因為我B係每日返全日托兒所佢都好輕鬆,我考慮緊俾唔俾佢放同點保障我自己,請大家俾D意見。
如果唔俾, 驚佢等我生後先resign我就搞唔掂,佢早D走我就有時間再搵人.如果俾,佢唔返黎我一個月時間又未必請到人,同埋應該放no pay定paid leave等佢完左約先再煩我要放大假?

本人第一次請菲,同佢關係好好,成日有關心下佢,沈日佢話識到班朋友後突然有咁既要求,唔多唔少都係朋友俾膽佢要求,我未生第二個前我有托兒所都未到絕路敢同佢玩,但生完我第二個就靠工人了..

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

第一年7日大假要到第二年才可放
今年八月入職 所以明年三月放假係無薪
至於可否放無薪假 由僱主決定

別墅

Poyau 發表於 18-11-19 12:56
第一年7日大假要到第二年才可放
今年八月入職 所以明年三月放假係無薪
至於可否放無薪假 由僱主決定

咁我俾佢放扣左假先等佢出年唔好再拎得唔得?即係佢負假

男爵府

回覆樓主:

如果你屋企有人幫手,我覺得no pay放假ok。調轉我們自己找工作,是否容易請假都是個考慮因素,我覺得不需要擔心,但要有原則。

別墅

eleven123 發表於 18-11-19 13:10
如果你屋企有人幫手,我覺得no pay放假ok。調轉我們自己找工作,是否容易請假都是個考慮因素,我覺得不需要 ...

佢放假期間我都要請假㗎,只不過我五月生第二個之後佢再請假返去我好狼狽

男爵府

helloyam 發表於 18-11-19 13:16
佢放假期間我都要請假㗎,只不過我五月生第二個之後佢再請假返去我好狼狽
...

那你可以坦白同她講,你要請假,未來一段時間她無法放假。並且不要放負假,全部no pay。ps: 我還沒有請到姐姐,無經驗

水晶宮

eleven123 發表於 18-11-19 13:10
如果你屋企有人幫手,我覺得no pay放假ok。調轉我們自己找工作,是否容易請假都是個考慮因素,我覺得不需要 ...

我自己係容許工人advance 假期 (即係可以負数) , 畢竟工人由2018 年8月上工到2019年3月都累績咗3天假, 比多4日佢放, 即使係佢負我 (指不回来), 我唔會損失太多。
另一個做法就係計佢3天 annual leave, 其餘 no pay.

要留意, 扣大假, 係計 working day 而不是 calendar days.

男爵府

birdbird 發表於 18-11-19 13:49
我自己係容許工人advance 假期 (即係可以負数) , 畢竟工人由2018 年8月上工到2019年3月都累績咗3天假, 比 ...

謝謝。就是n/365*total number of holidays?n是她onboard之後的的天數?

水晶宮

eleven123 發表於 18-11-19 13:58
謝謝。就是n/365*total number of holidays?n是她onboard之後的的天數?

用no.of months 除12 就已經 ok.唔洗咁精盡去数幾多日。

寶石宮

2023年兔年勳章

helloyam 發表於 18-11-19 13:03
咁我俾佢放扣左假先等佢出年唔好再拎得唔得?即係佢負假

大假不可預支

男爵府

birdbird 發表於 18-11-19 13:59
用no.of months 除12 就已經 ok.唔洗咁精盡去数幾多日。

right 我有點過於謹慎

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我菲姐今年2月上工, 12月返去, 個女結婚, 我俾佢請6日大假. 我自己都要請假.

大宅

birdbird 發表於 18-11-19 13:49
我自己係容許工人advance 假期 (即係可以負数) , 畢竟工人由2018 年8月上工到2019年3月都累績咗3天假, 比 ...

同意!俾佢去,不過你同佢講 到時你要生,所以唔可以俾佢放咁耐。最多7日,(3日扣AL) 睇下得唔得。

別墅

Poyau 發表於 18-11-19 14:13
大假不可預支

預支其實問題在那?長遠佢都應該有,我早啲俾佢將來扣番唔好過半年又話佢有假想放。 假設我俾七日大假佢放,三月無法定假情況下佢最多連休息日放盡八日正確嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

helloyam 發表於 18-11-19 15:33
預支其實問題在那?長遠佢都應該有,我早啲俾佢將來扣番唔好過半年又話佢有假想放。 假設我俾七日大假佢放 ...

預支法律上不承應
假設剛做滿1年離職 仍要折現7天大假

別墅

我公司都有預支大假俾我, 唔會去到唔俾人預支呱, 假設佢做年幾唔做, 我都係拎返D假紙計數姐, 同我地打工有咩分別?

男爵府

BB防敏心得分享勳章

helloyam 發表於 18-11-19 11:48
海外請菲8月入職,沈日同我講想出年3月尾拎8-10日大假回鄉因為個女小學畢業, 話自己一年有七日大假, 其他放 ...

放no pay最好,負假有風險

水晶宮

回覆 Poyau 的帖子

勞工法例的精神係保障僱傭雙方 (但較例重勞方); 所列的係係對勞工的最低福利,
而冇阻礙僱主給予僱員比最低福利為好的條件.

e.g. 首3個月僱傭期, 僱員不享有有薪勞工假;
但僱主比有薪勞工假期給未做滿3個月的員工不是犯法.

以樓主呢個 case, 樓望主給工人預支年假並不犯法;而實在好多公司亦係咁做.

大宅

回覆樓主

調法定假?休息日?

男爵府

helloyam 發表於 18-11-19 15:33
預支其實問題在那?長遠佢都應該有,我早啲俾佢將來扣番唔好過半年又話佢有假想放。 假設我俾七日大假佢放 ...

預支大假有可能會臨尾比佢老屈, 要你比番果幾日大假錢佢。
如果你覺得呢幾日大假錢係濕濕碎, 比咪比, 咁咪比佢預支。
可避免佢成日諗再放假。

首頁

尾頁

跳至