6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我六個半月一餐固,而且好少。唔係6個月加輔食初期加一兩羹就ok咩

子爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-11-19 13:00
今日帶左bb返健康院做6個月檢查,護士話6個月bb已經要餵兩至三次固體,又要佢腳仔有力識支撐,同識坐一陣, ...

想問下兩至三次固體係咩意思?即是可代2-3餐奶?

別墅

pigpiglamlam 發表於 18-11-20 01:31
想問下兩至三次固體係咩意思?即是可代2-3餐奶?

佢指每日至少要比bb食兩至三次固體食物,最好就每次可代替一餐,唔得就補奶。

別墅

bchuma 發表於 18-11-19 21:45
我六個半月一餐固,而且好少。唔係6個月加輔食初期加一兩羹就ok咩

真係佢講晒,我明明記得6個月前係比bb試食,6個月先開始加固,昨日bb6個月零3日大就話6個月大係已經要每日食兩至三餐固體食物,佢本加固書仔我睇左至少十次…唔係好明

子爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-11-20 07:39
佢指每日至少要比bb食兩至三次固體食物,最好就每次可代替一餐,唔得就補奶。
...

下?一次代一餐?咁應該有9成bb都唔pass啦

大宅

puppydingo 發表於 18-11-19 17:46
我孖寶以家14個月。7點就訓。
7個月到而家大概schedule都一樣。
起身奶

我嗰個厭奶又厭食,連固體都唔like
依家12個月都未食到3固

男爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-11-20 07:49
真係佢講晒,我明明記得6個月前係比bb試食,6個月先開始加固,昨日bb6個月零3日大就話6個月大係已經要每日 ...

我都聽得唔清唔楚,我都係6個月前聽佢講試食,6個月成個月係咁,然後再慢慢加 到底係要食幾多嘠

大宅

ChanChanAgnes 發表於 18-11-20 07:49
真係佢講晒,我明明記得6個月前係比bb試食,6個月先開始加固,昨日bb6個月零3日大就話6個月大係已經要每日 ...

會唔會姑娘講錯左?
6個月時,姑娘有問加固,我話剛開始,一日食一次食到兒童碗既一半到,佢仲話唔錯,叫我繼續試

別墅

心仔 發表於 18-11-21 10:14
會唔會姑娘講錯左?
6個月時,姑娘有問加固,我話剛開始,一日食一次食到兒童碗既一半到,佢仲話唔錯,叫 ...

唔會啊,佢問我加固情況,我話一日一固,6個月大剛開始兩固,佢話6個月要食兩至三次固體喇。仲派左張紙比我睇。

大宅

ChanChanAgnes 發表於 18-11-21 11:07
唔會啊,佢問我加固情況,我話一日一固,6個月大剛開始兩固,佢話6個月要食兩至三次固體喇。仲派左張紙比 ...

我覺得份野係話6個月開可以慢慢增加佢既固體餐數,但應該唔係6個月內,我覺得個姑娘新黎
健康院堅持要人6個月先好食固體,邊有可能一個月內一日就可以食2餐固

別墅

心仔 發表於 18-11-21 11:24
我覺得份野係話6個月開可以慢慢增加佢既固體餐數,但應該唔係6個月內,我覺得個姑娘新黎
健康院堅持要人6 ...

老實講我真係覺得太快,另外仲有張9個月既單張,護士話9個月就要做到喇,唔係9個月先開始…

大宅

ChanChanAgnes 發表於 18-11-21 12:45
老實講我真係覺得太快,另外仲有張9個月既單張,護士話9個月就要做到喇,唔係9個月先開始…
...

所以我覺得個姑娘係新黎,咩都唔知
你唔洗理佢

別墅

乜唔係6個月先開始試加固咩?
我問兒科私家醫生都話6個月先開始加固。
另外,我覺得健康院D姑娘有時都亂黎,我個肥仔3個月間唔中夜晚已經可以一覺瞓天光,上次4個月打針見姑娘,佢話唔得喎,Bb6個鈡一定要食一次奶,閙我唔叫醒個仔,又閙我唔識湊仔,我無加鹽加醋,佢真係用鬧黎話我,好在同日見健康院醫生,醫生話唔使半夜叫醒BB。所以我都唔係好理健康院D姑娘。

別墅

boyancarmen 發表於 18-11-21 13:05
乜唔係6個月先開始試加固咩?
我問兒科私家醫生都話6個月先開始加固。
另外,我覺得健康院D姑娘有時都亂黎 ...

真係個個醫生護士說法都唔同…上網資料都唔可信啊。有d就話6個月前唔好比bb學坐,會傷腰骨。

首頁

尾頁

跳至