有感而發,香港人我悲哀

com7hk
|
前幾天看電視,見到兩老話等緊上公屋,現在住緊中轉屋一年,老伯伯話未退休前月入超過申請公屋,沒有資格申請,現在老了用盡了儲蓄還在等公屋輪候,現在要出番來打工作生活費,真是臨老都要為房屋煩惱,真是香港人的悲哀

com7hk
|
我覺得我們土生的香港人後生為香港打併,好彩就有幾層樓房,不好彩就應得到政府起碼的小小房間也好呀,為何讓大部分新移民取我們的土地呀
Poyau
|
無瓦遮頭
FTR603
|
回覆 com7hk 的帖子

其實好多住公屋既都吾係土生土長香港人
牛王    發表於 18-11-19 16:25
wai4919
|
com7hk 發表於 18-11-19 13:15
我覺得我們土生的香港人後生為香港打併,好彩就有幾層樓房,不好彩就應得到政府起碼的小小房間也好呀,為何 ...

如果老了就有公屋,應該大把人唔買樓,或層樓比左仔女,等住公屋,到時又一批人嘈…………

好彩有幾層樓,你覺得人地好彩,可能人地付出左好多,那個冇樓,年輕時成日去旅行,買名牌……享受左呢~現在大把人係這樣
hellohelloruby
|
FTR603 發表於 18-11-19 15:36

係呀, 家人做房署, 佢話嚟登記入伙大部份都係非本地人
chol1mama
|

請問係邊度宥得睇?
Chowying
|
已經有得住中轉屋, 唔係真係咁差啫
nanaaixi
|

你去調查過?
tester5
|

做人切忌一相情願,香港政府對香港人和新香港人係一視同仁,新香港人都係香港人。老人家慢慢等。
FTR603
|
回覆 nanaaixi 的帖子

根據2011年的人口普查,有高達45.1%(即77220人)的大陸新移民(即內地來港定居未足 7 年人士)居住在出租公屋
FTR603
|
happyb_happyb
|
真係幾悲哀架
好多香港人私樓買唔起
公屋唔到你
連居屋都抽唔中

chengcheung
|
com7hk 發表於 18-11-19 13:15
我覺得我們土生的香港人後生為香港打併,好彩就有幾層樓房,不好彩就應得到政府起碼的小小房間也好呀,為何 ...

唔覺得有樓嘅人係好彩
天跌落嚟果啲先叫好彩
littlesister
|
但最少佢都可以申請公屋,而家又有中轉屋住喎,又有幾悲呀?佢有冇講有冇仔女有冇養佢?各有前因的
littlesister
|
wai4919 發表於 18-11-19 15:39
如果老了就有公屋,應該大把人唔買樓,或層樓比左仔女,等住公屋,到時又一批人嘈…………

好彩有幾層樓 ...

其實而家好多人都退休就過層樓俾仔女,兩老申請公屋,尢其是公務員個班,你話呢d叫公平定唔公平?
yuyueng
|
諗起少壯不努力 老大徒傷悲⋯⋯
唔住公屋係咪真係咁難?我70後,父母無咩文化,阿媽做工廠阿爸做燒焊,全家一直住新界木屋,除左我大學畢業,我2個哥2個家姐都係中五畢業,D仔買居屋大單位,D女全部買私樓,仲夾錢買居屋比父母住。
呢2老一直都無機會為自己置業?要政府派屋至有屋住?
洋洋
|
com7hk 發表於 18-11-19 13:10
前幾天看電視,見到兩老話等緊上公屋,現在住緊中轉屋一年,老伯伯話未退休前月入超過申請公屋,沒有資格申 ...

故事真相未必係咁,
超過公屋申請限額,點解唔申請居屋?點解有收入都唔儲蓄?老左有生果金,都咁大使,用盡儲蓄?!

JOAN612
|

wai4919
|
FTR603 發表於 18-11-19 15:52
回覆 nanaaixi 的帖子

根據2011年的人口普查,有高達45.1%(即77220人)的大陸新移民(即內地來港定居未足 ...

其實條數怎計,
如港男娶左6女,咁計新移民還是港人?