自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

com7hk 發表於 18-11-19 13:15
我覺得我們土生的香港人後生為香港打併,好彩就有幾層樓房,不好彩就應得到政府起碼的小小房間也好呀,為何 ...

子爵府

一行入屋邨,碰口碰都係新香港人
仲使調查

FTR603    發表於 18-11-19 16:34
牛王    發表於 18-11-19 16:26

複式洋房

wai4919 發表於 18-11-19 15:39
如果老了就有公屋,應該大把人唔買樓,或層樓比左仔女,等住公屋,到時又一批人嘈…………

好彩有幾層樓 ...
宜家既香港都係好多父母轉層樓比子女,自己申請公屋

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 18-11-19 15:50
做人切忌一相情願,香港政府對香港人和新香港人係一視同仁,新香港人都係香港人。老人家慢慢等。:fortunat ...

港男娶6女,是否計新移民,咁政府應比唔港男優先……分分鐘嘈那批就是這些港男,好似香港人唔包容香港人!!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

littlesister 發表於 18-11-19 15:57
其實而家好多人都退休就過層樓俾仔女,兩老申請公屋,尢其是公務員個班,你話呢d叫公平定唔公平?
...

以有矛盾為由,過間公屋俾仔女,自己去排老人隊搏3年上樓都有啦!

大宅

回覆樓主:

之前報纸有報導,一家三口雙非八個月就上公屋,综援福利一條龍送上。香港人排八年都上唔到呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得我們土生的香港人後生為香港打併,好彩就有幾層樓房,不好彩就應得到政府起碼的小小房間也好呀,為何 ...

冇錯。
好多新移民在香港冇資產丶冇收入,
所以好容易攞盡香港福利:綜援丶公屋丶醫療⋯⋯
但我知道佢地好多人在鄉下有樓有鋪收租,
平日在鄉下生活,
得閒就去住下間公屋度假,
月頭去銀行打下簿,
睇政府出幾多津貼佢地飲茶旅遊。
但唔可以怪哂佢地喎,
個制度有漏洞,
佢地唔用豈不是好蠢,
要怪就怪班偏幫新移民的政客和社工。
當然不能一竹篙打一船人,
我會尊敬自食其力的新移民,
因為他們就像我們阿爺嗰代咁為香港作出貢獻。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

牛王 發表於 18-11-19 16:26
宜家既香港都係好多父母轉層樓比子女,自己申請公屋

佢地依正手續辦理,冇問題喎。
要做到資產丶收入符合規定亦唔容易,
仲要排7年以上和冒著仔女反骨嘅風險。
都講左,個政策係咁,
但新移民因為太容易隱瞞資產,
以致對一般香港人不公平。

象牙宮

回覆樓主:

後生時唔為自己打算,老左咪自己受返囉!不過香港樓價又真係好貴

伯爵府

com7hk 發表於 18-11-19 13:10
前幾天看電視,見到兩老話等緊上公屋,現在住緊中轉屋一年,老伯伯話未退休前月入超過申請公屋,沒有資格申 ...

有得住有幾慘,老左有瓦遮頭都好過好多人。

無哂儲蓄又太長命,呢件事可以發生喺任何人身上。唯有食老綜。

水晶宮

畀面勳章

有幾層樓叫好彩?人哋付出幾多你又知道嗎?世上無免費午餐

男爵府

回覆 chol1mama 的帖子

不記得,早前看電視,心中有條刺,有感而發。我自己一直住私人屋苑,正正常常也不須住公屋的。但想到人生可能會仆街,真是不知將來是怎樣的

水晶宮

畀面勳章

wai4919 發表於 18-11-19 16:27
港男娶6女,是否計新移民,咁政府應比唔港男優先……分分鐘嘈那批就是這些港男,好似香港人唔包容香港人!! ...

講真,大部分新移民也是港男娶落嚟

洋房

回覆 FTR603 的帖子

根本納稅D資源就俾晒佢地, 公共設施就任佢地玩

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢D報導, 從來都只說 " 果", 從來都不說 " 因" 。

如果有番咁上下年紀又搵倒錢, 做嘜年輕時唔為未來打算!!!!

水晶宮

回覆 raven 的帖子

人生有好多風浪!我見有人儲唔小錢!突患重病或意!一個浪就冇哂D錢架!或者你太幸運!看不到别人的風雨人生!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

都唔知邊個幫新移民爭取上公屋權利!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovelybaby2015 發表於 18-11-19 17:31
講真,大部分新移民也是港男娶落嚟

這是事實。

侯爵府

tester5 發表於 18-11-19 15:50
做人切忌一相情願,香港政府對香港人和新香港人係一視同仁,新香港人都係香港人。老人家慢慢等。:fortunat ...

係呀
新香港人對香港莫大貢獻
俾佢地先都應份

首頁

尾頁

跳至