幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

jaydenbama
|
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛到郁唔到落唔到床就會幫佢請病假

點知佢個班主任見佢都請病假請得密又唔係成日有醫生紙就話要見家長,問囡囡係咪請假去玩,我都如實同班主任講,點知佢唔信,重話做家長唔應該咁樣寵容小朋友,應該比佢地捱下苦,將來出黎做野都無得因為咁小事請假

我聽完真係覺得好無理,我係家長,相信有能力可以決定個小朋友適唔適合返學,老師唔應該用咁嘅態度質疑家長
二小姐
|
有無睇醫生?有d人來m真係會好痛,多做運動會比較好
miss321
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

m痛請假無假紙,仲要請得密,正常都會懷疑下。出黎返工M痛請假係好多人呃病假藉口。我想我會帶小朋友睇醫生減輕狀況,斷不能成世人一黎M就請病假。
wcpcelia    發表於 18-11-19 17:49
yurijm
|
每個月都例請一至兩日m痛假?
不如睇睇醫生

可能班主任老師語氣唔太好
不過如果請得咁密,可能各科老師都唔太喜歡
小六課程本來就緊密,加上又要呈分
有啲科如視藝、體育,呈分試未必有特定考試日
都係安排在平常返學日
如果咁岩缺席,又要安排補考又有其他問題
無醫生證明文件,大家都難做
相信班主任老師唔係特登為難你
只怕也要同其他老師交代一聲

不如好好再同老師溝通下

shinku
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

同意成日病又無醫生紙,
比老師懷疑同提醒係好正常,
其實老師講得岩,
女仔真係要學習接受同習慣呢種唔舒服,
如果比到個印象佢覺得只要 m come 就可以請假,
對囡囡都唔係好事。
senchacha
|
如果密既話都真係睇睇醫生比較好,個老師可能係關心個同學但個態度同埋表達得無咁好,所以jm先會咁既反應者
凍奶茶少奶
|
係咪男老師
南丁媽咪
|
小六可能老師緊張啲
如果老師hae話知你唔返學仲浪費時間見你?
我信m痛係可以好痛好唔舒服(我小四黎m)
下次太痛,不如去睇醫生,拎張病假紙

對於老師學校,不要事事放上網評理(公審),
無開名唔代表老師見唔到唔知,
一陣上報就唔好啦
呢度又冇機會俾聽老師版本
家校合作貴乎互相尊重溝通,岩咪聽唔岩咪哦左佢算

newinewi
|

ii
thankyou201020
|
咁老師開始都有問有無睇醫生先,老師又講得對,咁做野的話你M痛你估老細點?M痛到行唔到就要看醫生是對的。
牛王
|
懷疑係合理
而當家長解釋完,老師仲質疑就變左態度問題
可能樓主真係要帶女女睇下醫生檢查,等佢冇聲出
菲比108
|
其實老師真係講得冇錯.....
唔通將來出黎做野又係咁?
一個月請2日例假?
如果由細到大都習慣左咁樣放假.....
出到黎做野...係會好黑人憎架...
wcpcelia    發表於 18-11-19 17:50
99dogdog
|
miss321 發表於 18-11-19 14:10
m痛請假無假紙,仲要請得密,正常都會懷疑下。出黎返工M痛請假係好多人呃病假藉口。我想我會帶小朋友睇醫 ...

非常同意!
yatyeungtze
|
jm下次幫呀女請病假補番醫生紙...咁老師咪無聲出囉....
日月水火    發表於 18-11-19 16:05
wyl
|
其實班主任關心學生係好事,可能佢語氣唔夠溫和,但有關心好過不聞不問。請假太密,班主任都可能會擔心影響你女的學習進度。其實如果次次都痛,應該要去睇醫生檢查吓徹底解決呢個問題,一世人流流長,唔通由佢個個月咁痛幾日,第日出嚟工作,老闆都一樣會質疑佢。
hi_baby
|
我明白M痛又幾慘幾辛苦,我曾經試過響中午等外賣時痛得好犀利,痛到想暈標晒冷汗,面青口唇白,老闆娘問乜嘢事,佢扶我入店幫我搓啲白花油先好啲。
我諗媽媽你要從飲食著手,唔好俾囡囡飲/食生冷嘢,多飲暖水,m痛時帶定暖包響身同白花油響身,貼住暖包可以舒緩到經痛,又可以帶阿女去睇中醫調理下。老師語氣唔太友善係可以明白嘅,唯有媽媽幫下囡囡啦!
jaydenbama
|
凍奶茶少奶 發表於 18-11-19 14:16
係咪男老師
無錯
LedTV
|
P6 成績表你怕唔怕佢寫衰
jaydenbama
|
回覆 南丁媽咪 的帖子

我唔係話要公審,只係阿囡咁痛做阿媽好肉赤,老師居然唔體諒