幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

orangeca
|
帶個女去睇醫生,照B 超啦。 好多M痛的人係子宮內膜異位
我是靚媽
|
來M前食定止M痛药,應該幫到忙!

少女時代都有M痛,試過痛到晕,所以一谷M,就食定药,每次幫唔少。
99dogdog
|
其實如果個個月都係咁痛,請病假都唔係辦法,一來根治唔到個問題,二來影響學習進度同老師對佢既印象,三來會影響社交(同學見到班中有人個個月都請假,唔知佢有咩問題)!

快d睇下中或西醫睇吓咩事然後調理一下,小學俾你咁請已經算鬆,中學仲嚴呀!
tester5
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

明白,但冇病假紙即係曠課,係好嚴重既紀律問題。
最好睇醫生攞醫生紙,正式請病假。

唔係話媽媽可以決定幫唔幫佢請病假了事,呢d痛症好主對。始終你有病假紙,由專業醫生決定,容易向校方交待。
吉比gilby21
|
可以話老師只係盡責,態度可能需要改善
但女女既身體問題都要正視,始終道理係佢果邊
我都試過M痛到請假,但都明呢個社會好多人用M痛黎做藉口
M痛係女人都明,但番學/番工 比M痛影響得大,咁就會影響埋生活
Wendy1017
|
小朋友仲細, 試下幫佢改善體質, 否則以後長期m痛佢都辛苦. 我自己冇m痛的, 因為細個每次黎完m媽媽會煲嘢比我調理. 但我有見過同學m痛, 係勁辛苦痛到企唔直, 但如果永遠都係咁都好影響女女將來讀書/工作, 請假只係消極做法, 帶佢睇下中醫幫佢調理好身體吧, 咁先可以治本。
凍奶茶少奶
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:23
無錯
同佢講都嘥氣啦,呢種人分分鐘以為生仔等如痾屎架

如果需要請假,帶阿女去拎醫生紙啦
初潮頭幾年會好病,做下運動注意飲食,大個會好D

廷廷媽
|
就算係女班主任, 有D女人係完全冇M痛架, 所以唔明M痛果種辛苦, 下次你咪交醫生紙比佢....
DDolores
|
但樓主都話佢個女都痛到落唔到床 咁仲點樣落街睇醫生喎 我諗如果唔係咁嚴重咁辛苦 做呀媽既都唔會亂咁幫自己仔女請病假LA
karen508hk
|
我是靚媽 發表於 18-11-19 14:28
來M前食定止M痛药,應該幫到忙!

少女時代都有M痛,試過痛到晕,所以一谷M,就食定药,每次幫唔少。

我做女時都好痛下,都係頭兩日會食定止痛藥,可以頂到全日唔痛
jaydenbama
|
orangeca 發表於 18-11-19 14:28
帶個女去睇醫生,照B 超啦。 好多M痛的人係子宮內膜異位
唔會啩... 其實我已經諗住今個星期帶佢睇醫生檢查下
做個靚太
|
個位老師,係男定女?
如果佢係女人,咁佢係咪D老處女呀?
菲比108
|
有冇試下煲桑寄生蛋茶...
又或者煲當歸南棗...比佢飲...
M完後煲...

都可舒緩到...
jaydenbama
|
菲比108 發表於 18-11-19 14:40
有冇試下煲桑寄生蛋茶...
又或者煲當歸南棗...比佢飲...
M完後煲...
點煲?可否請教下?
jaydenbama
|
DDolores 發表於 18-11-19 14:37
但樓主都話佢個女都痛到落唔到床 咁仲點樣落街睇醫生喎 我諗如果唔係咁嚴重咁辛苦 做呀媽既都唔會亂咁幫自 ...
其實係,我真係問心無愧,你估我想個女咁痛苦架咩,見到佢咁做人媽媽嘅都好肉赤,重要比老師懷疑,所以先咁嬲

ecling    發表於 18-11-19 14:55
newinewi
|
做個靚太 發表於 18-11-19 14:39
個位老師,係男定女?
如果佢係女人,咁佢係咪D老處女呀?

做個靚太
|
newinewi 發表於 18-11-19 14:43
兩者有何關係?

男人比較唔明~
至於女人就。。。通常會比較火氣大。。
carrie_1102
|
男老師,又好難怪佢唔知m痛又幾辛苦既!我做女時都會痛一兩日,痛就食止痛藥可以舒緩到少少,生完就無左m痛變左頭痛
青春期初初黎真係會覺得好痛,你可以試下帶女女去睇下中醫,叫佢唔好成日飲凍野,痛時比個熱水袋佢頂下啦!要教佢開始要適應,成日請假都怕會跟唔上進度!
CatEgg
|
M痛好辛苦,長期戒生冷食物,唔好飲凍飲,會好好多
再唔得,睇中醫調理,睇西醫照照子宮
每次m完,媽媽焗D紅棗水比女飲
m,係幾十年的事
pigpig319
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:39
唔會啩... 其實我已經諗住今個星期帶佢睇醫生檢查下

唔好過份擔心。我由中1來潮(而家40幾),都係第1日會痛到行唔到,做哂可以做的檢查都話冇事。學校要醫生紙,咁咪叫醫生寫清楚係月經問題引起不適。唔使勞氣,有啲世成唔痛嘅女人係唔會明日嗰種痛苦的。