幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

shinku
|
牛王 發表於 18-11-19 14:20
懷疑係合理
而當家長解釋完,老師仲質疑就變左態度問題
可能樓主真係要帶女女睇下醫生檢查,等佢冇聲出 ...

「而當家長解釋完,老師仲質疑就變左態度問題」

呢句說話我真係好有保留,
見過好多家長同學生一齊講大話,
明明無事,個學生想請假,家長就打電話去請假,
又或者明明學生曠課但家長怕學校記小朋友缺點所以就呃話小朋友係病。

唔係話樓主係咁,
但老師都要睇客觀既情況,
萬一小朋友出左乜野意外,家暴又好輕生又好,
到時社會大眾又會鬧學校話做乜學生成日請假都唔跟進唔理,
學校同老師真係做乜都死,
做乜都會比人話
|
菲比108 發表於 18-11-19 14:21
其實老師真係講得冇錯.....
唔通將來出黎做野又係咁?
一個月請2日例假?

Chowying
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:23
無錯

男老師唔會明, 關第日返工咩事啫, 初頭嚟m 荷爾蒙變化大, 可以好唔舒服, 將來大個咗自然唔同。 我會幫囡囡攞醫生紙塞住佢把口
牛王    發表於 18-11-19 15:14
做個靚太
|
係喎~樓主,順便提提你,唔好亂煲野俾個女食~睇左醫生先~
我自己生b前,都有好嚴重嘅經痛問題,痛到暈架~不過一個月係痛一日,去睇醫生檢查,都話無問題,有D中醫又話宮寒又盛,紅糖水、進補、薑茶等,無效,都係痛到死,真係個個月要請病假,不過以前老師好好,佢會明白,同埋平時都了解我,知我唔係亂請假嘅人,出尼工作都一樣要請假,都幾煩,終於最後睇到一個,佢話我燥,最忌飲咩黑糖薑,愈飲愈痛,結果真係work~千其唔好人地叫你煲乜你就煲呀~經痛唔一定係寒先痛架!
Jumboshrimp
|

我都記得中學嗰時痛到行都行唔到。返到學校根本完全瞓喺度。上堂都係book喺度。根本無辦法上堂聽書。未曾試過嗰啲人係唔會明白m痛辛苦過病

至於話將來出嚟做嘢點可以請咁多假,將來先算啦。年紀大左啲, M又會冇咁痛。

我唔贊同為咗將來出嚟做嘢唔請假,求學時期唔舒服都唔准請假。佢個女真係好唔舒服,又唔係扮病。有時做人唔使Push到咁辛苦

做個靚太
|
Chowying 發表於 18-11-19 14:49
男老師唔會明, 關第日返工咩事啫, 初頭嚟m 荷爾蒙變化大, 可以好唔舒服, 將來大個咗自然唔同。 我會幫 ...

有jm話,老師唔想個家長將來係陪個女去面試見工嘅家長,真係有少少O嘴~
佢自己無了解過個學生同家長嘅關係咩?咁就判斷係怪獸家長?
lingfu
|
Chowying 發表於 18-11-19 14:49
男老師唔會明, 關第日返工咩事啫, 初頭嚟m 荷爾蒙變化大, 可以好唔舒服, 將來大個咗自然唔同。 我會幫 ...
返工就唔會M痛咁神奇
依家樓主就係唔想去睇醫生靠自己判斷俾個女請假
一個月一兩次曠課
做男老師就唔可以質疑同規勸?
kk80400
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

其實m痛好嚴重係一種病,真係要去睇醫生照下子宮,睇下入面有冇息肉導致佢甘痛,同埋佢甘痛,會唔會m前m後都飲好多寒涼野呢?
laalalla
|
我F1開始黎M個時都係痛到咁,
每個月頭1日阿媽實逼我返學,
但返到學校係痛到成朝訓係SICK ROOM,
下奏學校就會打電話黎叫人的我返屋企抖,
每個月咁樣持續左差唔多年幾,
去到F3又唔知點解無咁痛又頂到返全日
ecling
|
我係過來人, 未試過係完全唔會明白, 當年痛到好似生仔作動咁, 真係想C左佢
帶個囡去睇醫生, 排除左其他問題 (如子宮天生前或後屈/朱古力瘤) 叫醫生開定止痛藥, feel 到黎M前食定先, 每星期飲桑寄生蓮子紅棗蛋茶, 可上網睇食譜, 嫌麻煩, 鴻x堂果D都可以, 平日多飲黑糖薑茶, 切記一定要戒生冷野, 否則神仙難救.
菲比108
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:41
點煲?可否請教下?

桑寄生...我多數加埋連子...煲45分鐘...
4條當歸+5-6粒南棗(去核)....煲45分鐘左右

是但煲一樣....M完就飲....

我係咁樣煲囉..
月希
|
我以前M痛都好勁..係會痛到行唔到...成面青晒...
條腰好似就斷咁..個肚又勁痛會肚瀉...

個個月我死到返學校...其實都上唔到堂...
因為我初初黎M時都有返學..
但係返到學真係痛到郁唔到..標冷汗...一係就勁去廁所(肚瀉)等等...
耐左...老師都知..有時我媽返左工...
我自己打番學請假...
學校都冇問題...

不過我又唔係個個月都會痛得咁勁...
有時痛...但係行得郁..我都會返左學校先...

goo_littlebb
|
我就係果種痛到會暈既人, 以前班裡面都出哂名, 上上下堂/早會途中, 會M痛暈左或者面都青哂.
樓主真係要帶佢去睇下醫生, 請假問到都有證明.
Chowying
|
lingfu 發表於 18-11-19 14:53
返工就唔會M痛咁神奇
依家樓主就係唔想去睇醫生靠自己判斷俾個女請假
一個月一兩次曠課

如果學校一定要醫生紙先可以請假,咁我估樓主自然唔會唔去睇,既然冇都請到假,咁佢學校 就唔係叫做曠課喇。

我女小學以前請一日假都係唔洗醫生紙呀, 學校既然咁講明佢就唔好隨便槽喇。

或者你睇清楚我寫嘅回覆先啦, 我講緊荷爾蒙隨著年齡嘅變化, 唔係講返工就唔痛
luckybaby2011
|
yatyeungtze 發表於 18-11-19 14:22
jm下次幫呀女請病假補番醫生紙...咁老師咪無聲出囉....

對啦....
luckybaby2011
|
做個靚太 發表於 18-11-19 14:49
係喎~樓主,順便提提你,唔好亂煲野俾個女食~睇左醫生先~
我自己生b前,都有好嚴重嘅經痛問題,痛到暈架~不 ...

真係唔好亂煲野、我一飲果d湯仲死多兩錢
同埋囡囡平時多食涷野嗎?
姸媽
|
DDolores 發表於 18-11-19 14:37
但樓主都話佢個女都痛到落唔到床 咁仲點樣落街睇醫生喎 我諗如果唔係咁嚴重咁辛苦 做呀媽既都唔會亂咁幫自 ...

係呀!我都有m痛,真係痛到落唔到床架!一落床就暈!我而家咁大個人就話食止痛藥姐!仲要食左都唔係好止到痛!但小學生我都唔見議咁細個就食!唉!每月一痛真係令人好痛苦同困擾
牛王
|
shinku 發表於 18-11-19 14:47
「而當家長解釋完,老師仲質疑就變左態度問題」

呢句說話我真係好有保留,
但樓主係話老師咁回覆
"點知佢唔信,重話做家長唔應該咁樣寵容小朋友,應該比佢地捱下苦,將來出黎做野都無得因為咁小事請假"
pretty0
|
成日飲凍野食雪糕 子宮寒涼就會m痛
黎m前入定幾日黑糖薑母茶 介生冷野
咁黎m果排一定唔會再痛
你講到你做人呀媽見到個女咁好心痛
你有無諗下從飲食入手?
如果一早已有試以上方法都好痛
就睇醫生
大肉兒
|
班主任不無道理WOR
仲有, M痛得咁勁都唔正常LA, why not go dr? u dont worried ga mei?