幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

做個靚太
|
姸媽 發表於 18-11-19 15:11
係呀!我都有m痛,真係痛到落唔到床架!一落床就暈!我而家咁大個人就話食止痛藥姐!仲要食左都唔係好止到 ...

唉~見到D留言,真係覺得女人先會為難女人!
男人就話佢地唔明,有D女人一樣,未試過咁痛,就一樣覺得自己係代表左女人咁。。。
我以前都係痛到暈,好辛苦架~睇醫生做檢查又話我無事,事實上我又真係子宮健康個喎~
以前我有個老師,會叫D男同學,用鐵匙羹刮自己個JJ七日,就會明白女人生理期有幾痛!
milkteabb    發表於 18-11-19 16:48
TATEYAMA
|
所以做女人真係好慘!
newspaperhang
|
多做運動,無咩時間都抽15分鐘做下sit up。
唔好飲凍飲同食雪糕,特別m 前一星期開始。
黎m 時痛,我會飲熱朱古力,會好d。
我以前都試過好痛,痛到係學校暈低果種
wcpcelia    發表於 18-11-19 17:50
shinku
|
牛王 發表於 18-11-19 15:12
但樓主係話老師咁回覆
"點知佢唔信,重話做家長唔應該咁樣寵容小朋友,應該比佢地捱下苦,將來出黎做野都無 ...

如果比我,
學生請病假,但又比唔到醫生紙,
一次兩次就話,
多幾次既話真係好難叫人相信,
比我都會覺得係學生話自己唔舒服然後叫家長同佢請假,其實根本無咁嚴重。
而老師都好難同學校交代做乜個學生成日請病假但又無病假紙,
係學校立場,學生成日請病假但一直無病假紙,
其實真係會當個學生扮病,
因為學校的確有好多呢D扮病學生。
Jane1983
|
有d女人M咗成世,真係未試過好痛,係好難明白有人痛到落唔到床。

佢言詞尖酸係老土,不過佢亦無講錯,痛到咁係要睇醫生。同埋日後打工,老板亦唔會接受。
miranda0311
|
回覆 jaydenbama 的帖子

你有權為個女請病假。但長遠你係害左個女, 第時返工個個月咁請, 有邊個老細中意? 我地以前中學, 一班都有好多個女仔會M痛, 時唔時我地都會痛到暈底左, 但我地無因呢個問題而請假。 反而係要去搵返個原因。由細比佢因為M痛而請假, 將來做野唔請得就會怨你 !
Mrs.KarenTse
|
唉, 我以前中學時代m痛到腰都酸, 腳冇力, 踎左喺條街度唔郁得!
有d女同學都未必明白, 唔係人人咁痛,真係有口難言
你女有冇試過食止痛, 我自己就限住一個月頭一日最疼頂唔順先食1粒,
唔會經常倚賴咁食
clarawuwu
|
帶個女睇醫生先啦!無咁痛時就好去睇,已經長時間係咁,就病向淺中醫,個個月請假,又無假紙,老師好難向學校交代
的。男老師女老師都一樣,因為,有家長真係會因為仔女唔想返學就同學校講大話請假。
上到中學請病假係要醫生紙,唔會因為家長打電話請假就算數。
所以,做媽咪真係擔心個女健康就應該當初見佢咁痛時就要睇醫生檢查下,唔好拖延病情喇!唔好怪老師懷疑你了。
c.vieri
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:27
回覆 南丁媽咪 的帖子

我唔係話要公審,只係阿囡咁痛做阿媽好肉赤,老師居然唔體諒 ...

男老師又點會明M痛有幾痛

但如果個個月都請2日假又無醫生紙,好難令人誤會,咁第日上中學又個個月咁請

如果真係肉赤啊女,應該帶佢睇下醫生,或中醫調理下,而唔係個個月就咁請假囉
seaman1982
|
我未生BB前M痛都勁㗎。後來先知自己子宮後屈所以痛得勁D。可能生完BB扭番正掛。
講真我都從未為呢個原因請假。讀書同番工都係。因為根本唔會特登去o徒錢醫生,知道M到就係咁,費事比醫生話我R假紙。我一直以為無論讀書定做野,請假係一定要醫生紙。(攞AL除外)我真係冇諗到番學請病假係可以唔交醫生紙。(係我認我無知,因為我讀既中小學都要)
建議樓主唔想比老師話又唔捨得個女番學,點解唔去睇睇醫生攞病假紙比學校?
小華子
|
做運動,我去跑步就無m痛。

cindy618
|
一係點都攞到假紙塞住佢把口
yettapopo
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:43
其實係,我真係問心無愧,你估我想個女咁痛苦架咩,見到佢咁做人媽媽嘅都好肉赤,重要比老師懷疑,所以先咁 ...
JM你囡囡咁細個已經m痛痛得咁勁, 有無帶佢睇過醫生, 不過我自己都係咁, 平時飲下田原x果隻暖薑滴雞精都有幫助
pumpumpurin
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

老師講得啱,你亦都無錯。
我諗一間學校接受唔到一間學校所有女仔都用呢個理由經常請假。唔出聲就假。
而一個家長一定有權比唔比個女番學。

我要做媽媽
|
我都建議你拎假紙,咁佢就冇意見喇。有D人m痛真係會好痛架
mandy952
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

飲薑水
Jasmine-4711
|
老師係過左火,但有一點他是講的啱,M痛就告假,不但影响学業,將來也影响事業。

如你肉赤個女,可研究下食咩药或咩食療幫倒個女少d痛,唔洗佢痛一世。
Jnam
|
我以前中學係女校, 真係未聽過人嚟M攞sick leave

作事點都要諗辦法, 唔通以後考試又sick leave, DSE又sick leave? 就算唔係撞正期都好影響讀書
SmileFoReVeR
|
Mrs.KarenTse 發表於 18-11-19 16:13
唉, 我以前中學時代m痛到腰都酸, 腳冇力, 踎左喺條街度唔郁得!
有d女同學都未必明白, 唔係人人咁痛,真係有 ...

中學有個女同學又係咁, 每個月一定有一日痛到喊, 同埋佢坐低咗就唔可以起身, 一起身就要衝入廁換M巾, 所以我哋都習慣咗每個月有一日小息去廁所時, 見到佢衝入嚟一定讓佢去先, 佢都好多謝我哋個個明白佢相信佢
上校車
|
我D 同事又真係M痛到典床典蓆, 後來去照下話原來子宮內膜異位又有朱古力瘤, 樓主個女咁細已經痛到咁, 去婦科睇下, 睇左安心D

而老師懷疑都係正路, 老師都要為自己學生既學業操行出席率負責, 我曾經有同事個個月有2日M 痛到返唔到工又無醫生紙, 個同事話痛到落唔到床睇醫生, 但作為management 唔可以接納呢個理由