幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

kwonghw55
|
總有D人唔明白黎M可以有幾痛
namc
|
要帶個女去睇婦科,每個月都係咁請假,又係小六,老師都緊張,又真係講得啱,第日返工點算? 都要等個女去面對,成世都係咁都唔得,可能煲下湯水改善,做下運動
catherine2011
|
我以前中學都係勁m痛,試過早會聽聽下痛到暈低去醫療室,放學亦痛到即刻撘的士番屋企,雖則無因此請病假,但明白有d人m痛可以有幾痛,不過真係要去睇醫生,中西醫都有d辦法可以減輕痛,因為如果學生經常因m痛而經常請病假就吾係甘好
ren
|
睇醫生check下穩陣d... 生b時住院遇到個女仔, 17,8 歲剛出來做嘢嘅年紀, 有日係街m痛到call白車入急症, 才照到成個子宫都係瘤, 即刻由個科最大粒最出名嘅醫生睇佢, 醫生問佢以前點, 佢話m親都勁痛, 有時痛到告病假。。。跟住醫生同佢傾嘅係, 有幾想留住個子宫。。。定係會考慮唔要。。。都好慘, 20 歲未夠架。。。
上校車
|
ren 發表於 18-11-19 16:48
睇醫生check下穩陣d... 生b時住院遇到個女仔, 17,8 歲剛出來做嘢嘅年紀, 有日係街m痛到call白車入急症, ...
咦, 我都識有個女仔, 廿歲左右, 有日響街痛到暈左白車入左急症, 照左又係有幾十粒瘤, 仲要切埋一邊卵巢, 因為有病變跡象, 佢之前半年瘦左十幾磅, 成個嘴角不停生粒粒同暗瘡

c6t6m6
|
樓主你都要唸唸辦法,一痛就請假而又冇假紙,都唔係辦法,6年班成續表成日見你缺席,操行我估都有小小影響,第日升中見學校都冇咁好。

mcdullyiu
|
真係要想想方法,我以前都勁痛, 後來看左中醫調理身體就好d同埋可能要幫小朋友戒冷飲之類那些, 個個月係咁痛真係唔係辦法來架
Rubik
|

醫生紙好重要!冇得落唔到床啦,咁嚴重要call白車

出黎做嘢請假都要醫生紙,食粒止痛藥,爬都要爬去醫生度

gec
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

個個月經期痛到要請病假。
痛到郁唔到又落唔到床。有冇帶囡囡去看醫生?根治問題?
睇婦科,醫生要求經期後,才可檢查及照超聲波。

Protea
|
只有真正曾經經歷過黎m好痛的人先明白, 我由黎經開始至到出黎做野, 可以痛到企唔直, 似凍非凍, 痛到面青口唇白, 食左止痛丸都無乜作用, 返學無地方避, 只有死頂, 返工時就扮去store room搵野lee埋一兩個鐘, 好在無比人話, 總之真是好慘!
mimi005
|
老師說有合理懷疑是冇錯的,看下醫生調理下吧,個個月請一二天吾系 gum 好喔,功課也趕,盡快看下中e調吓啦
sweetcandychan
|
miss321 發表於 18-11-19 14:10
m痛請假無假紙,仲要請得密,正常都會懷疑下。出黎返工M痛請假係好多人呃病假藉口。我想我會帶小朋友睇醫 ...

可能你未見過有人係會痛到要入院,我中學時有同學,真係痛到call白車
littleyen
|
我記得頭一年嚟m係特別痛,但唔返學有醫生紙好d,個個月唔返幾日都唔係辦法,要去睇醫生呀,你安慰下囡囡陪佢去睇,咁細個應該會驚
Msolivialeung
|
老師又講得岩既!
但媽媽又唔係錯喎!
首先啊囡真係應該睇下醫生!
學校方面都要好好溝通,始終一個月一次!
每次都要請2,3日,計埋計埋都幾多架!
rubymeow
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

看醫生給假紙 冇謂有誤會 女仍要面對老師的
あやや
|
係咪通常大假前後?如係,老師以為係為平機票
lionking666
|
咁細個成日M痛,去睇下醫生好D呀
heilok
|
只可以講太多怪獸家長,令正常嘅都會被誤會。
現實是不少家長係會按學生要求,向學校請"病假", eg 因前一晚打機/上網/睇波etc 唔知醒、未做晒功課等。所以頻密請無醫生紙嘅病假,關心學生的學校/ 老師都會認真處理。
evip
|
我公司請病假理得你是M 痛定發燒都要有假紙。請得多冇人會鍾意。
睇醫生啦! 咁後生快d醫㖭!
秋天與楓葉
|
ren 發表於 18-11-19 16:48
睇醫生check下穩陣d... 生b時住院遇到個女仔, 17,8 歲剛出來做嘢嘅年紀, 有日係街m痛到call白車入急症, ...

成個子宮都係瘤....要切子宮咁慘