幫囡囡請病假 比老師鬧返轉頭

InkCartridge
|
Wendy1017 發表於 18-11-19 14:31
小朋友仲細, 試下幫佢改善體質, 否則以後長期m痛佢都辛苦. 我自己冇m痛的, 因為細個每次黎完m媽媽會煲嘢比 ...

妳媽媽煲咩俾你調理?
kkuen1992
|
以前中學有兩姊妹直頭會痛到暈,兩個都照返學,有時痛過龍等等下校巴暈左另外個個先帶佢返屋企休息,明白你心痛個女唔舒服,但將來佢出黎做野點算?之後幾十年仲有排痛
我相信老師出得聲你都應該請得幾密
比佢捱下苦啦,太保護你害左佢將來出黎社會黑人憎架
cdn
|
是不是子宮內膜異位?睇吓好d!
經痛一般痛半日,食止痛藥會不會有改善?
我都明白媽媽有幾心痛,但痛是要處理的,不是要忍啊!加油!
Suncloud
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 14:43
其實係,我真係問心無愧,你估我想個女咁痛苦架咩,見到佢咁做人媽媽嘅都好肉赤,重要比老師懷疑,所以先咁 ...

講到咁痛, 但係又唔帶佢睇醫生.

吾好只站係自己角度睇,

個個女學生每個月都m痛, 個個話好痛而請假,甘點算?
史迪媽
|
完全明白m痛可以有幾辛苦,不過為個女好,都係帶佢去睇醫生、中醫調理下身體,仲有要改變生活習慣,否則m到咁多年,唔通個個月都要咁受苦咩.....
loklok286
|
快啲搵方法幫個女減輕痛楚最重要, 見佢咁辛苦你都會心痛 , 老師嗰邊暫時唔好理佢,因為佢哋只係出席率同成績。
CYT0408
|

早幾年突然有個月痛到企唔到,
痛到第二日個身都企唔直。
下個月又無事,再隔一個月,
響公司忽然覺得唔對路,
即刻食粒止痛藥。
唔夠5分鐘面青唇白,要暈倒咁滯。
之後去睇醫生,就話係內膜異位。

我就好佩服其他女生,
痛到咁都唔揾醫生檢查。
寧願痛死自己,都唔去看是什麼問題
ren
|
秋天與楓葉 發表於 18-11-19 17:53
成個子宮都係瘤....要切子宮咁慘

個醫生同佢, 屋企人講, 好似有一抽提子係入面咁。。。
vivibabyvivi
|
以前有兩個中學同學一M到痛到面都青埋都照返學,以前啲人從來唔會為M痛而請假
硬任務
|
jaydenbama 發表於 18-11-19 13:54
自從囡囡小六開始黎m,可能荷爾蒙問題定唔知咩原因,佢成日都m痛,重要都痛得幾嚴重,見佢咁慘我有時見佢痛 ...

「講」到咁「辛苦」,又吾去睇醫,告假又無醫生纸(吾係一次半次),老師懷疑極之合理!個女有病,吾係帶佢去睇醫生,而係上BK公審老師現在的家長係咩玩法呢?真係有病! 怪獸 家長
funfunfunzz
|
乜原來宜家返學請假唔使醫生紙

利申,我無小朋友
Babyeddie
|
飲黑糖薑母茶啦
bosch
|
懷疑係正常,但佢之後說話佢未查明就咁評論對個學生同樓主都唔公平。

m 到可以好辛苦,特別係中小學階段時d m 真係零舍痛。
ginsengseafood
|
我都有概同經歷,但我十分感謝我嘅老師。
話說我自從F.2嚟M之後,係每個月都痛,痛到嘔/ 屙/ 落唔到床/ 入醫院都試過,當然唔係次次都係咁,唔嘔又落到床我一定食止痛藥返學。
直到我F.6嗰年,一個唔熟嘅老師(我只記得佢教聖經)同我講:「你個個月咁痛都唔係辦法,一定要睇醫生,因為第日唔會有一份工容許你個個月請假㗎!」 作為學生嘅我,立即明白外面社會嘅規則,並且又睇西醫又睇中醫調理。
直到今日,我已經四張幾了,經痛都冇乜減輕,但我好多謝呢位老師教咗我書本以外嘅道理。
Babyeddie
|
另外其實如果冇醫生紙真的好難幫你喎
家長有責任幫女看醫生
拎止痛藥
先不評論老師是否冷血
但基本有止痛藥一定幫到
小金名
|
ginsengseafood 發表於 18-11-19 18:41
我都有概同經歷,但我十分感謝我嘅老師。
話說我自從F.2嚟M之後,係每個月都痛,痛到嘔/ 屙/ 落唔到床/ 入 ...

完全同意
zhouzhouBB
|
老師都系唔想阿女請咁多日假姐,可能老師講説話太直接,你一時接受唔到呢!
mini1204
|
lingfu 發表於 18-11-19 14:53
返工就唔會M痛咁神奇
依家樓主就係唔想去睇醫生靠自己判斷俾個女請假
一個月一兩次曠課

香港地做老師好難
嚴就迫死人
鬆就不負責任
揾你做
櫻花bb
|
雖然大家女人,都知m痛係好辛苦,但你成日請假又唔俾醫生紙,又講唔通喎!老師都好難做架
SuperChanB
|
小朋友要多做運動,戒凍飲/食,間唔中飲下雞湯,紅棗水補一補
有啲小朋友真係痛到喊,始終仲細唔適應