家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我早兩日都有開貼講過我信用卡嘅問題
保守估計加晒所有分期而欠下ge錢 合共17.5萬左右
有啲係商戶分期免息嘅咁我都當整數計入去

我本身有買開6年儲蓄計劃 我問咗個agent 佢話起碼要等多六年之後我先至回復我嘅本金
如果我而家攞嘅係我供款左嘅一半本金 6萬幾

大家覺得我攞咗呢六萬幾還咗卡數先
還是我每個月還唔哂D卡數仲要供多呢個儲蓄

但係儲蓄嗰度就白費左

禁止訪問

複式洋房

Money.ngaiTse 發表於 18-11-19 16:07
當務之急係還咭數。如果係返文職工作嘅,可以諗下收工後返多1份夜晚part time一般都多千幾二千蚊一個月。 ...

thank you 可惜我時間就唔到我返2份工

不過儲備計劃個到 供唔哂就拎錢真系好可惜

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

小白兔xx 發表於 18-11-19 14:15
我早兩日都有開貼講過我信用卡嘅問題
保守估計加晒所有分期而欠下ge錢 合共17.5萬左右
有啲係商戶分期免息 ...

卡數最小二,三十厘,買單之前已欠咁多卡數,仲諗乜鬼儲蓄。好明顯買儲蓄計劃係一個錯誤決定, 好明顯 輸少當贏,退單後還得幾多得幾多 一定冇錯。

複式洋房

Money.ngaiTse 發表於 18-11-19 16:12
再唔係試下問下啲財務公司。因為超過月薪10倍,銀行未必肯做的。但財仔會就會高息。或者如果你份工係有 佣 ...

我怕左再欠債,我決定唔會問銀行 財仔借
我份工有佣 ,不過好少,唯有努力小小。。。

但為還卡數 放棄 儲蓄計劃提早走人 明蝕左5萬
好心痛

不過我有問咗儲蓄計劃嗰邊 就算我供完我都拎唔足本金 姐系最快2024年先拎得返

我係唔知道依家走人 咁樣做法啱唔啱
根據我的情況

禁止訪問

複式洋房

wallshar 發表於 18-11-19 16:15
卡數最小二,三十厘,買單之前已欠咁多卡數,仲諗乜鬼儲蓄。好明顯買儲蓄計劃係一個錯誤決定, 好明顯 輸 ...

買儲備已經系四年前ge事 仲有年半供完

男爵府

畀面勳章

小白兔xx 發表於 18-11-19 17:07

中人壽的儲蓄計劃,若是6年以上的,大部份計劃都可以在若干年後無條件取回最多一半的已供款項,你問下agent 或者銀行你的經手銀行你張單可唔可以咁做。

複式洋房

wallshar 發表於 18-11-20 06:52
中人壽的儲蓄計劃,若是6年以上的,大部份計劃都可以在若干年後無條件取回最多一半的已供款項,你問下agen ...

問左,拎返6萬幾 1半多幾千 。
但好心痛 捱左四年幾 最終要cut

複式洋房

小白兔xx 發表於 18-11-19 17:07

既然仲有年半供完,咁供埋落去

我之前早幾個月又係想斷供我份儲蓄

呢刻斷供蝕一半,唯有供埋兩年,再放多七年回本

我又係欠卡數,但我無你欠咁多,因為之前已做信用卡分期

不過雖然分咗期,但都搞唔掂

所以最終我係用A信用卡找B信用卡

A信用卡收1%手續費,咁等A信用卡月結單黎,自己打去銀行成張月結單再做分期

再唔係搵下有咩找卡A卡,用另一張找,找完之後再算

唔了解你個CASE,但點解你唔做免息分期,分到最多既月數呢,相信咁樣每月都會還少好多

千萬唔好還最低還款額

複式洋房

snowstarz 發表於 18-11-20 11:53
既然仲有年半供完,咁供埋落去

我之前早幾個月又係想斷供我份儲蓄

但系有有她多項系月結單分期 再加商戶分期,所以就算我唔再用張卡 ,每个月還7千蚊。

我有諗用a卡還B卡。但甘樣一張蓋一張卡我驚永世沒完沒了。 都系唔敢
我真系發誓 搞掂到呢D卡數,唔會再用信用卡。

唔係講笑,真系諗住跳樓,但系甘岩電話響

複式洋房

小白兔xx 發表於 18-11-20 14:45
但系有有她多項系月結單分期 再加商戶分期,所以就算我唔再用張卡 ,每个月還7千蚊。

我有諗用a卡還B卡 ...

我幾張卡都係多項月結單同商戶分期

黎緊下個月要找成九千幾

所以我用咗A卡找咗B卡同C卡一共九千蚊,咁佢收咗1%收續費,即係90蚊

變咗下個月我找卡數只係找少少尾數

用A卡找數,佢係會計成條數,例如你找咗B 5千,C 6千

咁下期A卡就要找番1萬1,咁你可以將呢1萬1打上咭中心做分期,分到最長還,變相每月還幾百咁

我有時搞唔掂D卡數都係咁整法

仲有銀行有D免息分期一筆過手續費都可以申請

最重要係唔好還最低還款額,唔係還一世都還唔完

複式洋房

snowstarz 發表於 18-11-20 15:30
我幾張卡都係多項月結單同商戶分期

黎緊下個月要找成九千幾

哦 雖然好似好複雜咁
但係意思即係總之唔好每月交minpay
一定要多過minpay ?

但甘樣知唔知幾時還完 ?

複式洋房

小白兔xx 發表於 18-11-20 17:02
哦 雖然好似好複雜咁
但係意思即係總之唔好每月交minpay
一定要多過minpay ?

你睇番月結單,還最低還款額d息都好高
如果你唔想卡蓋卡
搵d咩一筆借還咗先
你還minpay只會令你筆錢還極都還唔哂架
最好一定要全數找哂

我就係無錢還全額所以用A卡找哂B咭全數都唔會話還minpay

首頁

尾頁

跳至