個仔到而家返學都重會喊....

yatyeungtze
|
呀仔本身係好唔鍾意又好怕返學嘅人
初初開學果時都預左佢會成日喊 扭計唔肯返學
但而家都開左學幾個月啦
應該咩都適應哂架啦
唔知點解佢梗係朝朝起身都扭一大輪計 又要哄佢先肯返學
佢重成日喺學校喊搞到比老師投訴
我真係無哂乎
sw_nick
|
yatyeungtze 發表於 18-11-19 14:18
但而家都開左學幾個月啦

我個女k1 都喊左幾個月但之後佢就好開心..但到升左k2 有一排無啦啦同我講佢唔想返學..問左佢 佢先講話個日比同學仔蝦 所以佢唔想返..之後同佢解釋左 佢就無事啦小朋友要離開媽媽返學可能無安全感 比多d鼓勵佢..同埋點解老師會投訴? 我女個間學校d老師個個都好有耐性 小朋友喊係正常掛
olkan
|
我仔扭咗半年
yatyeungtze    發表於 18-11-22 14:20
wuwucancan
|
我隔離屋個妹妹K1日日喊到成層都聽到
李露眉
|
我個女到K3, 日日都扭紋柴,
行出門口就無事,

真係每朝都扭.
wcpcelia    發表於 18-11-19 18:37
Poyau
|
似乎同老師唔夾 難搞
cara.mak
|
yatyeungtze 發表於 18-11-19 14:18
但而家都開左學幾個月啦

幾點瞓覺幾點起身? 瞓前提醒佢聽朝一叫起身就要做叻仔即刻落地出房門。 然後出到去你比一個擁抱佢等佢安心。 入學校前又攬一攬佢話媽咪等你接你放學,然後第一個排隊接佢放學。

早啲出門比佢可以在學校未上堂前玩玩具
jennkim
|
系咪你小朋友比較依賴同痴身...可能佢地番到學校無父母陪住無左安全感就會成日喊
tsung
|
仲未適應到
RiteMi
|
你都好d,我估你個仔都係岩岩讀幼稚園啫,我個女升左中都成日話唔想返學,又時仲講到喊,咁大個人都唔知佢喊咩
spikenard
|
但而家都開左學幾個月啦

夠10個鐘訓冇?
Liukut
|
李露眉 發表於 18-11-19 14:44
我個女到K3, 日日都扭紋柴,
行出門口就無事,

me too 好似習慣了~每日嘅動作
yatyeungtze
|
RiteMi 發表於 18-11-21 10:03
你都好d,我估你個仔都係岩岩讀幼稚園啫,我個女升左中都成日話唔想返學,又時仲講到喊,咁大個人都唔知佢 ...
係咪升左中環境唔同左未適應 或者壓力太大呀? 學校無啲課後活動比佢地融入學校咩?
yatyeungtze
|
回覆 spikenard 的帖子

9鐘左右啦
spikenard
|
yatyeungtze 發表於 18-11-22 14:17
回覆 spikenard 的帖子

9鐘左右啦

反學前夠唔夠時間比佢發呆或玩定每朝都好似打仗地反學?
yaubb2014
|
你都好d,我估你個仔都係岩岩讀幼稚園啫,我個女升左中都成日話唔想返學,又時仲講到喊,咁大個人都唔知佢 ...

甘你作為媽媽要了解下个女点解甘想法啦……
Pchau638
|
我個女都係今年先升德蘭, 反而佢又無你尼個問題, 可能佢個人比較獨立d, 但聽佢講學校成日都會有師姐同佢地食lunc傾計