想問有無人成功一直戒糖超過6個月/keto diet?

lovecatpal
|
試過好多種方法瘦身, 戒糖超難, 身邊無人成功好耐.
新會員想襯放假想係度問下,
有無keto diet成功唔易病, 無身體差到之類都想有人分享下就好...

HAPPY_CHILI
|
回覆 lovecatpal 的帖子

我岩岩開始呀,可交流下

fanyi02211990
|
冇跟開keto,但有戒糖,戒糖後皮膚真係好左好多!
不過要堅持到長期戒糖真心難我都努力緊
HAPPY_CHILI
|
回覆 fanyi02211990 的帖子

戒糖真係好難,開頭個人變得好燥同埋本身好鐘意食甜野生。
MICLOH168
|
食咗8個月,濕疹好返(感恩),瘦咗小小, 本身有運動唔係好肥
MICLOH168
|
其實網上有好多敎生酮甜品,自己整都可以食到甜品
lovecatpal
|
回覆 fanyi02211990 的帖子

戒糖 有無包澱粉質, 飯之類??
咁水果有無食??

有無拍凍左, 身體影響左之類
ckhidy
|
lovecatpal 發表於 18-11-19 15:07
試過好多種方法瘦身, 戒糖超難, 身邊無人成功好耐.
新會員想襯放假想係度問下,
有無keto diet成功唔易病, ...

Fb 有好多Kego group有好多成功例子㗎
mse999
|
試過
減係減到好多 又短時間
但一食番正常野就反彈到重過以前
減肥一定要搵一個一生都可以持之而恆既方法
lovecatpal
|
回覆 MICLOH168 的帖子

但出街真係好難..中午晚飯真係出街點食好
EdoCheung
|
要選優質澱粉質同糖先係重點!

我避開精緻澱粉質、精緻糖
改食五榖、糙米、粟米、蕃薯、大麥、小麥、
生果蔬果每日照食,夜晚食菜肉
一個半月都減左10磅
lovecatpal
|
回覆 EdoCheung 的帖子

嘩...好值得參考, 請問食麥皮算唔算..?,謝謝你列晒出來, 我真係要搵搵點安置午及夜晚果餐先
真的要的起心肝....keto diet 係網上講到好好對身體長遠.

但連生果都唔食得就無晒享受..
EdoCheung
|
lovecatpal 發表於 18-11-21 12:23
回覆 EdoCheung 的帖子

嘩...好值得參考, 請問食麥皮算唔算..?,謝謝你列晒出來, 我真係要搵搵點安置午及夜 ...

麥皮可以呀
我都有睇過Keto, 但方法比較extreme, 同大家熟悉的食物金字塔完全相違,一但開始之後以後都要咁食,恢復正常飲食就反彈,我冇信心自己以後人生都可以食咁多脂肪,所以我偏向用溫和D嘅方法
哈哈笑
|
EdoCheung 發表於 18-11-20 18:13
要選優質澱粉質同糖先係重點!

我避開精緻澱粉質、精緻糖

我都係盡量戒,好難完全生酮!
bbhappy68
|
糖係生濕的
cinda72.
|
lovecatpal 發表於 18-11-20 13:06
回覆 MICLOH168 的帖子

但出街真係好難..中午晚飯真係出街點食好

我試緊,應該都有10日8日啦
頭幾日胃痛肚痛,又冇poopoo,第3日適應左,就冇乜問題
出街食咪唯有淨雲吞油菜呢d,再唔係雞翼沙律咁囉
自問唔大食,都叫做飽既,唔係自己煮,選擇一定唔多
lovecatpal
|
回覆 bbhappy68 的帖子

我發覺每次感冒之後好鬼易有白痰..仲好耐唔清, 但我就非常鐘意食甜野. 可能真係有關係濕...唉
lovecatpal
|
回覆 cinda72. 的帖子

好, 我都試下...係度再交待下.遲D...真係要的起心肝, 好彩我都勁鐘意食雲吞水餃
cbeyond
|
cinda72. 發表於 18-11-22 01:40
我試緊,應該都有10日8日啦
頭幾日胃痛肚痛,又冇poopoo,第3日適應左,就冇乜問題
出街食咪唯有淨雲吞油 ...

油呢?有補嗎?
cinda72.
|
cbeyond 發表於 18-11-22 10:27
油呢?有補嗎?

冇,暫時未做到食太多油
相反其實我想問應該補唔補奶,我驚骨骼梳鬆多d,始終自己有番咁上下年紀