沖繩(第一次去)求教

pennycsw
|
本人及老公帶著小孩去,如果自己坐公共交通工具去水族館或名護菠蘿園方便嗎?
本身打算join local tour,但怕行程緊密,想hea下行耐d。
SheShehaha
|
回覆 pennycsw 的帖子

如果吾係自駕, 我建議join Local Tour, 因為沖繩巴士好疏, 我去大阪, 東京都join過Local Tour, 行程吾趕好舒服
wcpcelia    發表於 18-11-19 16:29
pennycsw
|
SheShehaha 發表於 18-11-19 15:59

如果吾係自駕, 我建議join Local Tour, 因為沖繩巴士好疏, 我去大阪, 東京都join過L ...

我見local tour行水族館時間得3hrs,請問夠唔夠?名護菠蘿園50mins夠行嗎?
vunona
|
pennycsw 發表於 18-11-19 15:18
本人及老公帶著小孩去,如果自己坐公共交通工具去水族館或名護菠蘿園方便嗎?本身打算 join local tour...
沖縄機場有直通巴士去海洋博公園 (水族館).
水族館及海洋博公園網頁有班次表, 由六間公司經營 ( 琉球交通、沖縄巴士、那覇巴士、東陽巴士、YanBaru 急行巴士、空港 Limo Bus ) 時間無大分別, 大約 130~150 min

如果由市中心出發, 那覇巴士 Terminal 上車, 就只有普通巴士 + 名護轉車, 全程約 3.5小時, 慢好多.

菠蘿園無公共交通工具到達, 只有自駕 or Taxi, 由水族館搭的士去, 大約 25分鐘, 來回的士費超過 Yen 10,000

你可以搵一個當地團, 先去菠蘿園、再去海洋博, 之後自己搭車返.

但海洋博最後返機場的快車開 18:02pm, 可能也停留不到太多時間.

vunona
|
pennycsw 發表於 18-11-19 16:02
我見 local tour行水族館時間得 3hrs,請問夠唔夠?名護菠蘿園 50mins夠行嗎?
其實就一定唔夠, 到喉唔到肺, 但跟團係咁, 無辦法.
SheShehaha
|

我覺得足夠, 水族館我好似行左2個鐘左右, 波蘿園坐車仔行一圈其實好快
veronica1210
|
pennycsw 發表於 18-11-19 16:02
我見local tour行水族館時間得3hrs,請問夠唔夠?名護菠蘿園50mins夠行嗎?

只行水族館3 hrs 夠, 但行出面公園同睇海豚表演就唔夠, 上星期剛去完
wcpcelia    發表於 18-11-21 19:47
tammykam01
|
pennycsw 發表於 18-11-19 15:18
本人及老公帶著小孩去,如果自己坐公共交通工具去水族館或名護菠蘿園方便嗎?
本身打算join local tour,但 ...

水族館和菠蘿園距離那霸市相當遠,不自駕的話,只好join local tour。
介紹一個位於那霸市,浦添大公園。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
catjeffcat    發表於 18-11-26 11:51