眼痕莫捽眼 捽壞角膜手尾長

掌上明珠
|
https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20181119/58922196

睇完報導有點擔心,因為我有眼敏感,天氣一轉或室內地方大塵,我就會眼痕,忍唔到痕要不停捽眼,嚴重時捽到痛先止痕。

我小朋友都可能遺存眼敏感,有冇過來人分享點止痕?

blackberry
|
呢隻好止痕,隨身帶備,藥房有售

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
李豆豆
|
我都成日捽眼
mickeymok410
|
李豆豆 發表於 18-11-19 16:25
我都成日捽眼

X2
little06
|
我戴con 捽,捐左角膜,前排角膜炎 好彩唔係傷左正中位......
plumtree
|
掌上明珠 發表於 18-11-19 15:44

如果幾十年前有咁嘅報導就好啦!
我記得我細個好易而且好經常眼好痕,係痕到入心入肺嗰種。每次都出盡力勁搓。尤其冬天特別勁。我一直都唔知點解會咁。真係次次都搓到痛至罷休。睇完上面報導,我雙眼冇穿,唔盲都已經係好好彩咯!。
無話可說
|
由細到大都話唔好摔,會整左d菌入去,盡可能滴眼藥水!我帶con怕走位,真係好少摔眼
Poyau
|
謝謝提醒
tsung
|
little06 發表於 18-11-19 16:47
我戴con 捽,捐左角膜,前排角膜炎 好彩唔係傷左正中位......

壞蛋獎門人
|
blackberry 發表於 18-11-19 15:49

我都係用呢支
oceandeepsea
|
聽過散光係捽眼捽出黎
掌上明珠
|
請問滴咗會唔會有特別感覺,例如涼浸浸之類?
blackberry
|
掌上明珠 發表於 18-11-19 18:25
請問滴咗會唔會有特別感覺,例如涼浸浸之類?

唔會,佢冇薄荷
掌上明珠
|
plumtree 發表於 18-11-19 16:50
如果幾十年前有咁嘅報導就好啦!
我記得我細個好易而且好經常眼好痕,係痕到入心入肺嗰種。每次都出盡力勁 ...

我記得自己小學就已經係咁捽,難得我近兩年先開始有散光,我其實都擔心會唔會捽爛眼。
掌上明珠
|
blackberry 發表於 18-11-19 18:27
唔會,佢冇薄荷

似滴一般人工淚水冇感覺?我試過滴人工淚水當洗眼都止唔到痕
blackberry
|
掌上明珠 發表於 18-11-19 18:29
似滴一般人工淚水冇感覺?我試過滴人工淚水當洗眼都止唔到痕

呢隻係止痕用架,我鼻眼敏感,成日痕,要隨身帶
靚媽媽
|

請問是否萬× or 屈×氏 果d有得賣?
blackberry
|
靚媽媽 發表於 18-11-19 20:43
請問是否萬× or 屈×氏 果d有得賣?

萬0以前有,而家冇,我响藥房買
靚媽媽
|
blackberry 發表於 18-11-19 21:55
萬0以前有,而家冇,我响藥房買

謝謝