申請回鄉卡,職員話黎字簡寫是㴝嗎?

bbfai
|
今日同女女申請回鄉咭,個職員打咗"㴝",我話應該係黎,佢話係簡體,唯有信佢。 返屋企睇返老公同大仔回鄉卡個黎都係用黎,咁係咪即係錯咗?
tingtingli
|
bbfai 發表於 18-11-19 16:56
今日同女女申請回鄉咭,個職員打咗"㴝",我話應該係黎,佢話係簡體,唯有信佢。 返屋企睇返老公同大仔回鄉 ...

黎字無簡體架Wo
Candy_CHUNG_LAU
|
bbfai 發表於 18-11-19 16:56
今日同女女申請回鄉咭,個職員打咗"㴝",我話應該係黎,佢話係簡體,唯有信佢。 返屋企睇返老公同大仔回鄉 ...

這應該叫做異體字
https://zidian.911cha.com/zi3d1d.html
https://zidian.911cha.com/zi9ece.html

而黎是沒有簡寫的

Poyau    發表於 18-11-21 11:14
wcpcelia    發表於 18-11-21 11:05
龍貓車
|
下,咁樣仲過唔過到關架
cy101
|
咁都得??? 點解唔係跟你寫跟你要求???
|
cy101 發表於 18-11-19 17:16
咁都得??? 點解唔係跟你寫跟你要求???
問返中女社

bbfai
|
我已經話唔係呢個㴝,佢好唔客氣話係簡體字,一樣都係黎
liy7239
|
我姓"黎",回鄉咭都一樣喔,幾時改咗吖,有消息煩更新,想知
smallamychan
|
搵記者投訴,如果唔係第時你入唔到境就大鑊
lyh80115
|
快啲叫佢哋改番用「黎」……
bbfai
|
謝謝大家回覆,等我好好跟進
龍貓車
|
bbfai 發表於 18-11-19 21:01
謝謝大家回覆,等我好好跟進

記得上黎講返結果
我好想知點解決
tingtingb
|
龍貓車 發表於 18-11-19 21:17
記得上黎講返結果
我好想知點解決

我都好想知道會唔會改到
bbfai
|
啱啱去咗中旅問,前台職員即刻用部電話check, 跟住佢去搵個高級嘅問,高級職員跟進一陣就同我解釋話做証係跟交嘅証件資料,所以會用"黎", 佢話職員打出嚟比我睇同張証收據嘅"㴝"唔會用,出返張正確嘅比我。我話我申請當時已講咗個字唔啱,佢話佢同事老花睇錯,以為自己啱
Poyau    發表於 18-11-21 11:14
wcpcelia    發表於 18-11-21 11:07
MrsTsea
|
我女個瀅字,回鄉證變左滢 又得唔得?我以為係簡體字無問過原來佢地會出錯字嫁????
|
MrsTsea 發表於 18-11-20 10:26
我女個瀅字,回鄉證變左滢 又得唔得?我以為係簡體字無問過原來佢地會出錯字嫁????
...

有簡體就以簡體為準

不用擔心

|
bbfai 發表於 18-11-20 10:12
啱啱去咗中旅問,前台職員即刻用部電話check, 跟住佢去搵個高級嘅問,高級職員跟進一陣就同我解釋話做証係 ...

Good !

MrsTsea
|
Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-20 10:39
有簡體就以簡體為準

不用擔心

我唔知佢簡寫係點,岩岩專登去check 應該無錯
Catchan0306
|
Yipmin
|
個職員打錯字,兩個字都吾同,黎字沒分簡體繁體,快點找個職員改反,免得到時重新辦過好麻煩