自由報料

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bbfai 發表於 18-11-20 10:12
啱啱去咗中旅問,前台職員即刻用部電話check, 跟住佢去搵個高級嘅問,高級職員跟進一陣就同我解釋話做証係 ...
出證件可以話老花睇錯, 咁都得

珍珠宮

Yipmin 發表於 18-11-20 16:21
個職員打錯字,兩個字都吾同,黎字沒分簡體繁體,快點找個職員改反,免得到時重新辦過好麻煩 ...

其實類似

卻 vs 却

只不過寫法唔同, 意思一樣
一般係可以通用的

子爵府

angelacch 發表於 18-11-20 16:39
出證件可以話老花睇錯, 咁都得

高級職員唔咁撐我都諗唔到有咩更好的藉口了

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 winnielong 的帖子

我當時聽到都唔知比咩反應佢所以大家真係睇清楚問清楚,咪好似我咁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-19 17:08
這應該叫做異體字
https://zidian.911cha.com/zi3d1d.html 㴝
https://zidian.911cha.com/zi9ece.html ...

男爵府

MrsTsea 發表於 18-11-20 10:26
我女個瀅字,回鄉證變左滢 又得唔得?我以為係簡體字無問過原來佢地會出錯字嫁????
...

瀅的簡體字是滢,沒有錯。

Poyau    發表於 18-11-21 11:15

珍珠宮

bbfai 發表於 18-11-19 18:29
我已經話唔係呢個㴝,佢好唔客氣話係簡體字,一樣都係黎

最怕呢D人,唔識扮代表

公爵府

回覆樓主:

證件出錯名都可以話老花睇錯

wcpcelia    發表於 18-11-21 11:06

寶石宮

2023年兔年勳章

啱啱去咗中旅問,前台職員即刻用部電話check, 跟住佢去搵個高級嘅問,高級職員跟進一陣就同我解釋話做証係 ...

理由係 ... 老花

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

佢個解釋裝作合理,明明當時佢仲要老點話係簡體,同老花無關喎
不過肯整返係黎就算數

首頁

尾頁

跳至