有關子宮頸癌疫苗注射一問

polly_tam
|
呀囡就嚟13歲,心大心細想帶佢去打,但又驚有附作用,唔知多唔多媽媽同呀囡打咗呢?大家比吓意見?thx
cdn
|
副作用一定有,但不是100%嘛!我怕遲打,小朋友第日真係有HPV就煩。
喱d真係要自己決定
天降大任
|
我都想知~係咪去一般診所打就OK?
bufferzone
|
我女一出九架時已經打左, 又唔覺得有咩唔舒服

今日 RTHK 1 "精靈一點" 有講子宮頸疫苗, 你可以聽一下做個參考
木土土
|
polly_tam 發表於 18-11-19 17:54
呀囡就嚟13歲,心大心細想帶佢去打,但又驚有附作用,唔知多唔多媽媽同呀囡打咗呢?大家比吓意見?thx ...

預計有性行為之前就可以。越遲打,應該得到資訊最多。

我囡係大學(有得平)last year 打!
lbb
|
呀囡就嚟13歲,心大心細想帶佢去打,但又驚有附作用,唔知多唔多媽媽同呀囡打咗呢?大家比吓意見?thx ...

我囡囡12歲打,冇咩副作用,只係打呢三針都比較痛(比一般預防針)
Abbie_mimi
|

打左,冇野呀!
新人物
|
天降大任 發表於 18-11-19 18:28
我都想知~係咪去一般診所打就OK?

問下家計會有無,診所好貴啊!
sa_gill
|
lbb 發表於 18-11-19 19:38
我囡囡12歲打,冇咩副作用,只係打呢三針都比較痛(比一般預防針)

12歲打三針?
LamLamMummy
|
呀女16歲,佢自己選擇打
mermaid2002
|
木土土 發表於 18-11-19 19:16
預計有性行為之前就可以。越遲打,應該得到資訊最多。

我囡係大學(有得平)last year 打!

大學打幾錢?謝謝
michellehaha
|
cdn 發表於 18-11-19 18:09
副作用一定有,但不是100%嘛!我怕遲打,小朋友第日真係有HPV就煩。
喱d真係要自己決定
...

我成27歲先打會吾會太遲?
goo_littlebb
|
michellehaha 發表於 18-11-20 05:34

未有性行為前打最好,咁你
不過無話有之後打唔得,只係有機會己感染某種病毒。
木土土
|
mermaid2002 發表於 18-11-20 04:43
大學打幾錢?謝謝

唔記得1000,還是1200一針
lbb
|
sa_gill 發表於 18-11-20 01:21
12歲打三針?

九架係打3針架喎
lbb
|
michellehaha 發表於 18-11-20 05:34

我43歲都打咗
sa_gill
|
lbb 發表於 18-11-20 11:16
九架係打3針架喎

我之前向私家醫生查詢,醫生話9-14歲打2針,15歲或以上先打3針㗎。
lbb
|
sa_gill 發表於 18-11-20 11:23
我之前向私家醫生查詢,醫生話9-14歲打2針,15歲或以上先打3針㗎。

我年多前打,醫生都話打3針呀
sa_gill
|
lbb 發表於 18-11-20 11:31
我年多前打,醫生都話打3針呀

我小朋友上兩個月打嘅,12歲半打2針

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lbb
|
sa_gill 發表於 18-11-20 11:36
我小朋友上兩個月打嘅,12歲半打2針

係喎,但當時我同女一齊都打咗3針, 共10000蚊呀!