婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

tung_3bi 發表於 18-11-20 17:25
原來大家都比咁多,可能我地係比較低下層啦,我身邊朋友有人單身比800,一家4口比3000,所以我真係以為自己 ...

你搵啲咁極端既例子比點夠你玩呀。

別墅

回覆樓主:

其實無架,唔錫俾幾多都係唔夠,如果是錫,放個屁都覺得係香

侯爵府

greycats 發表於 18-11-22 04:41
其實無架,唔錫俾幾多都係唔夠,如果是錫,放個屁都覺得係香

你呢句令我想起「慈母多敗兒」
學我女幼稚園校長個句係「責任」

公爵府

回覆 jackiemei 的帖子

我係99,掃佢出門!

侯爵府

Miulo 發表於 18-11-22 09:05
回覆 jackiemei 的帖子

我係99,掃佢出門!

我都係

禁止訪問

複式洋房

3個人響度食,響度住,講到比6000-10000好鬼多咁。。真係頂你唔住。。。你既意思係老爺奶奶姑奶有工反仲要你比呢個數,你老爺奶奶姑奶有工反係必然既咩?
咁大個人都需要供養父母啦,淨係計個仔,比 10000 蚊家用真係好正常。

加埋你/個仔,奶奶都係收呢個價,真係親情價
3口家最少比16000-20000 先合理

伯爵府

tung_3bi 發表於 18-11-20 11:32
我c6比6000,屋企得兩老,同我地一家三個,仲要bb係岩岩出世,咩都係我地兩公婆自己買,仲要每個月果兩老去 ...

講真 6000蚊包食包住 睇你語氣唔多喜歡咁
6299養到個仔咁大 依家仲要照顧埋你一家三口比埋你住
果6000蚊有冇淨都好啦 都唔算多囉
你估你入黎住 6299唔覺多個人咩
仲要做埋家頭細務 其實我好多年前已經唔止6000啦
唔好睇到咁大
仲有 唔係一住 你講既買咩 其實我捻好多人都會買比父母/6299呱
你果6000當家用真心唔多 工人都要4500幾啦淨人工

伯爵府

jackiemei 發表於 18-11-21 21:32
我都咁話!
結婚生仔搞到係老人家欠咗佢咁!
6000咁多,試試去租樓先啦!

係囉 有時都覺D老人家幾慘 養大佢地捱大佢地 佢地結婚生仔 變左好似要老奉唔準收錢湊 要邀請佢地白食白住係屋企 點解呢代人好似無左責任呢兩個字

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

ninachu 發表於 18-11-20 17:45
1家3口1萬合理,不過你應該問6299或者c6會比較好

我一家3口比1萬

子爵府

Cindy525 發表於 18-11-19 18:09
交代返個家庭背景係咁既:
老爺奶奶本身有返工但系
老爺今個月辭咗職未搵到新工做住)

um,我地唔同6299住,亦係有2個仔女,老公都比緊5000家用,你一家3口住佢地到6000應該都唔夠
幾時先上到車.....

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Cindy525 發表於 18-11-19 18:09
交代返個家庭背景係咁既:
老爺奶奶本身有返工但系
老爺今個月辭咗職未搵到新工做住)

好難講人工嘅百分之幾先叫可以接受,100k嘅10%同30k嘅10%都差好遠
係妳哋嘅case錢銀方面須然比唔到多,但諗下點樣對兩老好啲啦

男爵府

我覺得父母養育我地
要存感恩既心
要同住得,大部分都係經濟獨立吾到,要靠長輩
仲講到自己好蝕底甘

我地吾同長輩住。
講緊一出黎做野,都俾一半人工家用。
而家有家庭,要供樓養小朋友。我地都無減過俾父母既家用,寧願自己使少啲,慳自己都吾會慳父母。

有時吾係凈係俾幾多錢。仲講自己有無用心孝順父母。
我吾會管我先生俾幾多父母,大家盡心。
我先生都容許我係家用度抽一部分俾我父母。

呢個世界咩人都有,極端例子都好多($800/月 真係好差),
要用最差個個比,講出黎都預俾人罵。

男爵府

我覺得父母養育我地
要存感恩既心
要同住得,大部分都係經濟獨立吾到,要靠長輩
仲講到自己好蝕底甘

我地吾同長輩住。
講緊一出黎做野,都俾一半人工家用。
而家有家庭,要供樓養小朋友。我地都無減過俾父母既家用,寧願自己使少啲,慳自己都吾會慳父母。

有時吾係凈係俾幾多錢。仲講自己有無用心孝順父母。
我吾會管我先生俾幾多父母,大家盡心。
我先生都容許我係家用度抽一部分俾我父母。

呢個世界咩人都有,極端例子都好多($800/月 真係好差),
要用最差個個比,講出黎都預俾人罵。

男爵府

花花b 發表於 18-11-26 23:11
講真 6000蚊包食包住 睇你語氣唔多喜歡咁
6299養到個仔咁大 依家仲要照顧埋你一家三口比埋你住
果6000蚊有 ...

借位一問,如果要99幫手湊b但不同住,應該比幾多才合適?見過一家三口跟99同住要99湊,99要做曬家務,佢要煮乜補品都會煮,比5500,自問比唔出,但係又唔知幾多才是合適價,想借位問問

大宅

最好比個數係2邊都得益。
例如我未結婚同父母住比7000,
我覺得呀媽煮飯做家務,比7000佢爽過我單人岀去租樓住。
而對佢黎講照顧多我一個又唔會煩左好多,屋企又大,收多我7000覺得非常好。呢個局面就係雙贏

伯爵府

冬瓜籽 發表於 18-12-14 02:33
借位一問,如果要99幫手湊b但不同住,應該比幾多才合適?見過一家三口跟99同住要99湊,99要做曬家務,佢要 ...

好難去評論多定少 不過唔好太過份姐 如果個仔搵錢真係唔多 得果兩萬幾 個老婆又要湊B同住,自己係奶奶既都唔會要佢比好多你 盡力而為。相信每個做阿媽既都唔會太難為仔女既。
仲有 對長輩要有心存感恩的心 唔係覺得人地欠左你咁既款

男爵府

冬瓜籽 發表於 18-12-14 02:33
借位一問,如果要99幫手湊b但不同住,應該比幾多才合適?見過一家三口跟99同住要99湊,99要做曬家務,佢要 ...

我同奶奶不同住,比6千一個月,所有BB野都自己買。我唔太知道係多定少,但奶奶OK。不過後來湊到1歲2個月話辛苦無湊了。

首頁

尾頁

跳至