婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

支持搬出去,唔好受6299氣

(曲)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

tung_3bi 發表於 18-11-20 11:32
我c6比6000,屋企得兩老,同我地一家三個,仲要bb係岩岩出世,咩都係我地兩公婆自己買,仲要每個月果兩老去 ...

6千仲想點?!虧你講得出

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

tung_3bi 發表於 18-11-20 17:25
原來大家都比咁多,可能我地係比較低下層啦,我身邊朋友有人單身比800,一家4口比3000,所以我真係以為自己 ...

衹可以講句人以群分……

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我c6比6000,屋企得兩老,同我地一家三個,仲要bb係岩岩出世,咩都係我地兩公婆自己買,仲要每個月果兩老去 ...

我係娘家坐月,一出院當日我即刻係醫院atm 拎左一萬蚊出黎俾我娘,話係坐月用、家用另俾。
但我坐月只係食好少少既雞(嘉美雞,間中食,唔係餐餐食),唔要補品(我都唔覺我需要補),都係食家常菜。麻煩到人地照顧,俾多少少係應該。

公爵府

回覆 tung_3bi 的帖子

你果6k真係好鬼大!你99應該比返你果6k,叫你搬走,你拎6k去租楼啦,睇下6K有幾大喇。仲要包你坐月,真係食米唔知價,仲咁大口氣,你6299好野,頂得你順。

男爵府

其實好簡單你試吓調轉個角色來做,將來你個仔帶咗個老婆返嚟生咗小朋友,之後一家三口喺你屋企住比$6000你你覺得點

大宅

回覆樓主:

一家人唔係應該互相照應咩,如果6000係已經盡左自己能力,我又唔覺有幾唔唔合理,而且人地已經講左呢度俾D個度俾D又幾千,同埋一星期好少係屋企食,如果一家人都下下咁計住D錢其實都幾心淡!

男爵府

asukav6 發表於 18-11-21 00:57
一家人唔係應該互相照應咩,如果6000係已經盡左自己能力,我又唔覺有幾唔唔合理,而且人地已經講左呢度俾D ...

個重點完全唔係佢有無盡力比左6000一家人互相照應囉。睇清楚,佢係覺得比6000(+當佢間中比多$3000額外獎金比62)已經有多,62唔應該多多聲氣。
我當佢比$9000,但包住、水電煤、仲要62買同煮坐月嘢食,宜家一家三口租金幾多、陪月人工坐月食材咩價?佢無知定無恥都令人驚訝囉,仲覺得62間鋪搵唔少,事實大把中小企只做到剛收支平衡掙扎求存,佢仲覺得62收完佢大拿拿6000,想攞佢著數咁,都唔知邊個心淡。

Miulo    發表於 18-11-21 08:32

子爵府

asukav6 發表於 18-11-21 00:57
一家人唔係應該互相照應咩,如果6000係已經盡左自己能力,我又唔覺有幾唔唔合理,而且人地已經講左呢度俾D ...

真係當一家人,就唔會有咁多新抱上嚟數6299啦。
啃老就啃老啦,點該唔敢應喎。

Miulo    發表於 18-11-21 08:11

珍珠宮

原來大家都比咁多,可能我地係比較低下層啦,我身邊朋友有人單身比800,一家4口比3000,所以我真係以為自己 ...

你同個$800朋友比?咁不如你一家三口搬去你$800朋友家住,都係比$2400!

一家三人包食包住,你搬出去租金也唔至,租也最少都萬六,重未計燈油gas,地租差响,管理費,買餸錢呢?重話無保品,你諗下自己比幾多先,他們其實倒貼你們。

你個仔第時帶理個仔同老婆返去你度住比雞碎咁多重嫌三嫌四你諗下會點

翡翠宮

畀面勳章

唔明你出post目的,你問幾多錢家用先適合,6000其實相當唔適合,一家三口又食又住,燈油火蠟水電煤樣樣都係錢,我覺得最少要13000,你係咪想加家用俾62 99?

如果你想問係咪俾得太多,答案係絕對冇咁既事。
日日是好日

大宅

sinohk33 發表於 18-11-21 04:45

真係當一家人,就唔會有咁多新抱上嚟數6299啦。

一家還一家,家家唔同,點可以咁樣一齊講,而家樓價咁樣,後生有困難,長老照應都好正常,冇乜話啃唔啃老,否則個個都唔需要家人啦!

翡翠宮

畀面勳章

asukav6 發表於 18-11-21 07:16
一家還一家,家家唔同,點可以咁樣一齊講,而家樓價咁樣,後生有困難,長老照應都好正常,冇乜話啃唔啃老 ...

如果後生真係明白現實係自己有困難,長老照應佢地,咁就唔會咁多怨言,嫌62 99家用收得多。
最怕係被人照應緊,但以為係自己在關照別人。

望月童    發表於 18-11-21 09:15
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Cindy525 發表於 18-11-19 18:09
交代返個家庭背景係咁既:
老爺奶奶本身有返工但系
老爺今個月辭咗職未搵到新工做住)

咁咪即係七、八個人住喺一間屋? 奶奶老爺你哋三個、再加老公家姐細佬妹? 3000蚊係太少。我冇同住唔止畀$3000。可以嘅話就畀多少少或你再分擔多啲家務
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

回覆 asukav6 的帖子

有著數就話係一家人!人哋6299就係諗住一家人,幫下個仔,最弊個新抱唔係咁諗呢,比6k講到佢自己好大恩惠咁,佢儲夠錢就買樓走人啦,睇下佢將來仲會唔會照顧佢哋。

子爵府

俾得出呢啲價真係。。。。。。

自己搬出去,睇吓呢啲錢夠俾咩??

瑪瑙宮

大廚勳章

比八舊水嗰個單身其實比同唔俾都冇分別啦。。。講真嘅依家最低工資相信一個全職點差都搵到一萬蚊。。10分一都冇真係不如當自己冇比我個。。

一家四口比3000直頭係老人家倒貼。。唔好講租金淨係水電煤一家四口加埋兩老自己。。買餸錢都唔夠啦。。

瑪瑙宮

大廚勳章

tung_3bi 發表於 18-11-20 17:48
係呀,不過人地屋企有好多野可能我唔知呢,可能真係好困難呢,佢係爸爸一人搵養一家4口
...

如果真係生活咁困難仲第二件等坐月?

咁同報紙所講1+8口生四件訓劏房好慘有咩分別?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...7

尾頁

跳至