同仔仔in左三間n班...唉....

mrskeungkaren
|
仔仔18個月大,最近陸陸續續都收到信去面試n班,但仔仔表現一間比一間差,最近一次面試果間,一入到課室就係咁講 唔好唔好,表現得好抗拒,仲推開老師個公仔,原本以為自己睇得好開,收到信就去in下,平常心態,但見到仔仔三間表現都係咁,原來會唔開心....黎緊仲有兩間,都唔知點算!
mrs.3845
|
mrskeungkaren 發表於 18-11-19 18:10
仔仔18個月大,最近陸陸續續都收到信去面試n班,但仔仔表現一間比一間差,最近一次面試果間,一入到課室就 ...

去到陌生環境怕人係正常。 老師見慣咁多小朋友都會明白體諒
bchuma
|
mrskeungkaren 發表於 18-11-19 18:10
仔仔18個月大,最近陸陸續續都收到信去面試n班,但仔仔表現一間比一間差,最近一次面試果間,一入到課室就 ...

去到陌生環境係咁好正常
|
回覆 mrs.3845 的帖子

不過我諗老師要篩選學生時,咁樣唔會收佢我怕最後無學校收佢😭😭😭
irenewsw
|
唔好太介意,我個囡只係識掉嘢,so far in 兩間兩間都收咗
MsCherryMAMA
|
我剛in左間又係唔收,搞到無信心再in另外嗰兩間
Chickentailbun
|
18m 應該已識得表達意願,佢抗拒個陌生人都係正常啊。

我之前去in 左一間完全唔睇細路表現,只問家長有幾需要個學位。
佢講到明 我地目標係要幫有需要嘅家庭。

我諗如果選呢啲學校,就有機會入。
kcchan521
|
我仔不論IN N或者K級時,如果安排係一對一俾老師考,佢好OK,如果係幾個小朋友坐同一檯,等老師逐個逐個IN,就好唔OK
|
唔多唔少會失望同無信心再去IN
上一間老師派貼紙比小朋友,個個都好興奮舉手要,係得我仔好抗拒,話唔要唔要,果刻老師都好尷尬話,咁比媽媽啦。
tpyjasmine
|

又唔駛失望住嘅
有時候表現唔好都會收
覺得表現算好的又未必收
收生準則,乖嘅唔一定收,
扭計唔彩人果啲唔一定唔收
雖然我都in 左3間,仔女表現一般啦
唔扭計唔走佬!但我都好驚冇人收
好後悔報得5間咁少
LondonBus
|
冇喊已經贏咗一半架喇,小朋友唔合作跟唔足指示唔緊要架,
有時老師都揀家長嘅反應,
幼師朋友教臨場保持笑容鼓勵小朋友有分加架
pinkochang
|
仔仔得歲半, 識得表達意願好叻仔呀,
俾D信心佢啦媽媽
我要做媽媽
|
其實你可以事先同佢做好準備架,最主要就係問吓佢既感受,千奇咪忽略佢既感受亞
angelhoi520
|

我又係好似你咁,不過我仔in左兩間都係咁喊,明明識既野又唔彩老師掛住玩玩具。係in第3間先好啲
|
樓主,或者你同阿仔去interview 之前,早d去附近同佢玩一陣,等佢熟悉吓d環境會好d,同埋平時多d帶佢出街玩,等佢見多d陌生人都會好好多。
我個囡都in 咗3間,開頭兩間都好似一舊飯咁都仲好d,到最後一間竟然完全唔理個老師仲dum 玩具,但最後竟然呢間係第一間通知收佢,所以唔好擔心咁多,因為你根本唔知佢個收生準則係乜
大Mon
|
請問各位知唔知杏花邨 啟思幼兒園好唔好。小朋友讀得開心嗎?
|
多謝各位既回覆。
尋日收到其中一間學校既回覆信,內容話仔仔係後備生,有空缺會通知你。
即係唔收啦
asukav6
|
mrskeungkaren 發表於 18-11-21 16:06
多謝各位既回覆。
尋日收到其中一間學校既回覆信,內容話仔仔係後備生,有空缺會通知你。
即係唔 ...

多數收大b,中b都唔收架,根本睇住個出世月份出offer,你個b表現好都冇用
sukiloveme1986
|
我女係大B,in左三間,三間都表現好差,都唔收,起初得都好緊張,依家由佢啦,讀唔到N咪等20年讀K算了
藍尾巴
|
mrskeungkaren 發表於 18-11-21 16:06
多謝各位既回覆。
即係唔 ...

唔收會直接話唔收,waiting係有機會,如果好想入,即寫求位信