自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

菜宝宝 發表於 18-11-19 21:28
係讀書問題,佢記性好差,記吾到。依家教得快佢接收吾到

我仔又係記性好差,學校個個星期都要默書,所以佢成績好差,不過我唔理咖啦,佢係補習班已經晚晚溫習溫到好夜先返食飯,臨默書前一晚我又會再同佢溫多2個中先訓教,但佢依然默得唔好,考試成績都好差,所以我唔會再逼了,只要佢係學校上堂有聽書,同人相處又ok,最緊要唔好蝦蝦巴巴就好好了。家長可以試下唔好俾壓力小朋友。

子爵府

陪月勳章

菜宝宝 發表於 18-11-19 21:28
係讀書問題,佢記性好差,記吾到。依家教得快佢接收吾到

轉校,可能學校不適合小朋友

男爵府

知唔知咩事?如果同學校有關,暫時停課,唔緊要架,下年會追得返,最緊要佢情緒問題。

如同家庭有關,叫家人咩都唔好講住,成家去搵社工傾,自殺係要家人support的

學校社工好睇佢既能力同學校既支持度有幾多,儘量搵出面如家福會,明愛,近屋企果啲。嚴重既可以去睇醫生/急症,會有精神科跟進

希望樓主儘快搵到方法

子爵府

親子王國15週年勳章

盡快睇精神科醫生

子爵府

回覆樓主:

家福會有遊戲治療,打去問問

一定要正視

子爵府

回覆樓主:

小朋友講呢句說話係咩語氣?

其實呢,真係想自殺係有9成唔會講,但係行為上可以sense到。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

c.vieri 發表於 18-11-19 21:17
Sorry 睇標題以為係第三者果個小三

me too
主 賜 平 安

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

識人個仔試過
已有一段時間情緒不穩,有自殺講法,父母請晒假屋企睇住,唔敢俾佢返學怕佢跳
點知個仔真係衝出街想撞車
即刻捉去急症,觀察半日、無野做到,醫生轉介精神科
個爸去排期,非緊急,排成個月(正常新症排幾年)
佢媽打俾我問點算(去到就黎崩潰狀態)
我即時refer左佢去個私家精神科,醫生好好,即時幫佢地寫信去qm排個即時快期(因長期睇私家都好金)。私人醫生呢度唔開名,有需要pm我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

另外,我介紹左呢個機構俾佢
http://www.sk####.org.hk/zh-hant/services/main/3/
係人地介紹俾我嘅,因小朋友有情緒困擾,要幫嘅唔止係小朋友,家長都要一齊輔導。呢個機構做法就係成家一齊 (####=h,w,c三粒字,唔知點解出唔到)

班主任、社工即時開會介入,亦有上學生屋企同佢傾

過左一排都穩定落黎,最後朋友選擇移民

王國長老

南丁媽咪 發表於 18-11-20 17:20
樓主,
我再一次recap 正確的處理

sorry to hear that

侯爵府

菜宝宝 發表於 18-11-20 13:30
多謝各位姐妹的關心同建議。我今朝打返去學校,老師話睇吾出話今朝見佢好開心,還話吾會駡佢只會同佢講聽媽 ...

我諗到如下
1.睇私家醫生,攞轉介信排政府。
2.按排下學期即刻去轉第二間學校。
3.試下聯絡佢啲同學仔媽咪,去打聽返小朋友喺學校嘅真實情況。
4.你扮唔識揾社工,先同校長講小朋友情緒起伏嚴重,自己既擔心,要有 調適安排,亦等佢比壓力啲老師唔好再在能力上次激到佢。
5. 生活上嘅驚喜,呢個父母要做,點做自己諗下,提佢返學只係生活一部分,我哋仲有好多精彩嘅人生。 阿仔以前返學唔開心,我攞個年曆出嚟同佢數,一年只係返180日學。。。
6.能力上幫下佢。有冇其中一科較易取得好成绩?多豉勵,未見成绩只係用唔啱方法,我唔認為一般小朋友有太大差異。
媽咪辛苦了,加油

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

c.vieri 發表於 18-11-19 21:17
Sorry 睇標題以為係第三者果個小三

Me too。
其實睇埋一樓內容我仲一路會錯意,睇到你講我才醒覺

大宅

回覆樓主:

我以為你講緊第3者

子爵府

親子王國15週年勳章

樓主,學無止境,小朋友返學唔開心,仲要唸住自殺,可想而知,佢面對好大壓力,盡快幫佢轉校,揾間小功課,愉快學習的小學比佢,比機會佢從頭黎來,離開壓力地帶。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

王國長老

壓力,唔一定來自學習
唔好一野跳去學習壓力大,要轉校
起碼我朋友個仔唔係,「出事」後學校一路有跟主同support
當然壓力一定有,否則唔會睇唔開,但要多角度去睇。孩子想法未必同大人一樣

珍珠宮

好媽媽勳章

yisang 發表於 18-11-20 21:55
我仔又係記性好差,學校個個星期都要默書,所以佢成績好差,不過我唔理咖啦,佢係補習班已經晚晚溫習溫到 ...

我仔小學時都係咁,記性差,可以溫一隻生字溫半粒鐘,溫曬所有生字再番轉頭問佢第一隻生字點串,「唔記得」,就算果日溫完記得,第二日又只記得7成,係每隻字記得7成既串法,默出黎=錯,長期默書唔合格/食蛋,漸漸地我都唔再理分數,只著重佢有無盡力去溫,溫完咩成績都唔理了⋯而家中學,記性好少少,但都因為課程深左,好多新名詞要串要溫,都係吃力,算喇,盡左力就算,讀書真係講天份,天生記性好已win9成,無天份都無計

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

樓主,學校d社工好hea,最緊要自己睇緊,靠社工幫唔到好多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

轉校是一個可行選擇

大宅

susi1024169 發表於 18-11-21 15:53
我仔小學時都係咁,記性差,可以溫一隻生字溫半粒鐘,溫曬所有生字再番轉頭問佢第一隻生字點串,「唔記得 ...

D人話呢d叫金魚記憶

珍珠宮

好媽媽勳章

yisang 發表於 18-11-21 16:00
D人話呢d叫金魚記憶

真係無曬計

首頁

尾頁

跳至