兩歲仲奶睡,點戒?

wb128720
|
Bb唔啜住訓就喊,狠心唔理佢,佢又會喊到咳,咳到嘔,點算?
TenTang
|
wb128720 發表於 18-11-19 21:21

我兒子1歲9個月,媽媽在家,睡覺一定要啜奶。 但如只有爸爸我在,媽媽不在,他就完全不會哭。

最初老婆試一晚不在家,我還真害怕。但意外地他走一會,在床上扭一會就睡了。(我和他一起睡)

但因為我本身自顧,有不少時間邊工作邊看他,所以媽媽不在也沒什麼吧? 到現在有時媽媽還連續兩晚不在,他也沒大問題。 唯媽媽在,他一定扭奶。
MinMinDes
|

請問你仲係咪全埋身餵人奶?
wb128720
|
回覆 MinMinDes 的帖子

係呀
MinMinDes
|
wb128720 發表於 18-12-5 13:34

係呀

全埋身餵人奶真係好難過到人肉奶咀呢關
yanwingt
|
wb128720 發表於 18-12-5 13:34

係呀

我郁係介唔到,
yuenyung1018
|

我女都差唔多兩歲。都係要啜住訓,但係有一日突然唔肯埋身飲奶訓。最終搞左三個鐘,拍下玩下先訓得著。其實真係等佢自己戒,迫唔到。等佢自然離乳。你可以多啲同小朋友講,媽媽冇奶奶喇,冇得飲喇。講得多,小朋友會知道就黎會冇得飲奶奶訓覺。我屋企人成日都會講我女講,媽媽冇奶喇,冇得飲。得女開頭聽到會喊,要食奶奶食奶奶咁。但有時都會對住我講no 奶奶,跟住就推開我唔食奶,喺床到碌黎碌去。當然一開始係唔會咁快成功唔洗奶睡,但係久而久之,佢會嘗試唔飲奶試訓下。有一日就完全唔洗再奶睡。
jackass
|
我仔兩歲1個月了,都介唔到。
dreamboy_man
|
夾硬戒。晚晚喊。喊左半個月就接受現實囉
216wendy
|
我女21個月晚晚都起幾次身飲奶,我都想佢介
ezktsoee
|
我bb快3歲,仲係奶睡中。。。
我都等佢自然離乳