點解有D人只係返左幾年工,辭職之後仍然唔憂無錢洗?

goodbuyer80
|
而又有D人不斷返工都好似個個月唔夠錢洗咁?跟理財能力有沒有絕對的關係?
節瓜bb
|
我覺得跟心靈都有少少關係。
有人可以咸魚青菜,但有d人要餐餐燕窩鮑魚。
fatgarden
|
有D人父母大把$。 有D人無比家用,無供樓!
月希
|
有父蔭...根本連果幾年都可以唔駛做....
只係叫做出黎做下野...見過下世面...

識投資...錢搵錢....搵夠一個數...
繼續錢搵錢....
返工重阻住佢睇股票...
不如唔工作..日日睇住個市...
因之前已搵夠生活一段長時間...
唔駛WORRY生活費...
之後又錢搵錢咁.....真係成世人只係做過5,6年野...
就由果舊錢一直滾到老....

女人好命...工作幾年結婚生仔有老公養....
有D連工作幾年都冇...畢業就結婚....跟住一直做少奶...

講真...我覺得到理財能力關係不大..
係有冇運...

就算你話投資股票果位...
我都係覺得佢有果個運先可以咁錢搵錢...
洋洋
|
點解你個個posts 都錢錢錢?
crazycarrot
|
個人覺得跟自我管理能力有關
想當年我自己做咗幾年工就儲夠錢出國讀master,但女性朋友就喜歡花一萬幾千去買名牌裙為咗去個party。佢就話怎麼可能又養車又自己住,但1、2年儲到學費去國外讀書。但自我管理能力強,懂得安排時間工作、part-time、玩,加上會研究投資,應該係可以離職後都過得OK。
anyuser18
|
有樓收租
之前儲落
投資得利
個人節儉
都有可能
小可愛11
|
洋洋 發表於 18-11-19 22:22

呢個係樓主風格!
newcook
|
1. 賺錢買花戴
2. 在職貧窮
熊熊老婆
|
月希 發表於 18-11-19 22:18
有父蔭...根本連果幾年都可以唔駛做....
只係叫做出黎做下野...見過下世面...

無錯,識幾個都係嫁得好,所以唔使做,亦唔使憂
Cateye8888
|
可能有政府養

小可愛11
|
Cateye8888 發表於 18-11-19 22:31
可能有政府養

某人係其中一人
laiman1002
|
我都想知點解當大部份人等幾年先上到樓,而你又可以用幾日就極速分多間屋,不如你分享下先喇,唔係次次開完post就消失
sjnl43
|
洋洋 發表於 18-11-19 22:22

好想知盧大力封, 點解佢唔洗囉

bybewong
|
goodbuyer80 發表於 18-11-19 22:11
而又有D人不斷返工都好似個個月唔夠錢洗咁?跟理財能力有沒有絕對的關係? ...

可能人地有做嘢你唔知
馬爾太
|
各有前因莫羡人
YY1101
|
各有前因