自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

男爵府

已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶奶如果生多個凑唔湊到,奶奶只簡單答:"得嘅!", 之後問係咪已經有咗,老公話未,考慮中,之後話题就完咗。

老公感覺奶奶好似唔太想湊,如果係咁可能要請工人,但我麻麻地工人,不是為慳$,而係唔放心交小朋友比佢地照顧,加上又多個人同住,怕好唔慣,大家有冇建議比我呀?thanks!

大宅

湊仔責任應該係父母身上 如果付出唔到 無謂辛苦別人了。

學會放下    發表於 18-11-22 00:29

大宅

回覆樓主:

如果係咁我會唔生

大宅

生小朋友,不管湊同教都係父母既責任,如果99唔想湊,何必要辛苦老人家,我自己30未到湊一個小朋友已經覺得辛苦,何況係老人家,如果真係好想生,但又唔會自己湊,我寧願你請工人

珍珠宮

回覆樓主:

其實仔女係你㗎喎
點解要去問奶奶?
奶奶一個點睇兩個!?

珍珠宮

見樓主話唔係經濟問題
又唔想請工人
有冇可能直接轉做ftm?

侯爵府

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

咁請個工人幫奶奶手,奶奶湊,其他工人做

男爵府

自己湊,所有問題解決晒。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

已經湊左個, 再黎頂唔頂得住?
其實點都要請工人架啦, 溝通清楚先生會好啲

侯爵府

2018復活節勳章

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

um.... 如果父或母或父母本身唔想湊就唔好生了

養育小朋友係父母責任,唔係四大長老同工人姐姐責任。

珍珠宮

回覆樓主:

一個老人家上咗年紀, 體力同精神都不如後生人, 而且湊小朋友真的好辛苦, 唔係單單煮飯餵飽就算, 仲要處理小朋友身心健康問題先係煩。 打又唔打得, 閙又唔閙得, 同佢講道理似對牛彈琴, 到咗某一階段又有不合作情況,換個片, 著件衫都好費力氣, 因為小朋永遠不會企定定等你, 所以好多人話寧願返工都唔想湊就係咁解。

既然你們又唔想請工人湊, 我覺得你不如自己湊返啦~等老人家休息下了,啱啱先湊完一個, 又要來一個, 對老人家來講真的好吃力, 真正的退休生活都未享受過, 湊一個小朋友6年又6年, 已經12年了,老人家仲有幾個年頭可以做下自己野呢?你當係可憐下你奶奶啦~

學會放下    發表於 18-11-22 00:30

男爵府

ninachu 發表於 18-11-19 23:15
咁請個工人幫奶奶手,奶奶湊,其他工人做

我都係咁諗!thx u

希望其他jm唔好誤會我系個d不負責任嘅媽媽,如果系,我地直情有咗先算,根本不會同奶奶商量,想知道佢意願,問奶奶,係因為佢一直凑開我大女,再生,也想佢幫忙(如果願意), 我係working mum, 所以一家人商量下。

我的確唔係好想請工人,因不習多個人,居企亦唔係話好大隨時有間房比工人,但如果現實需要,我也會請。

珍珠宮

自己做ftm

男爵府

回覆樓主:

奶奶好為難,老人家好多都想兒孫滿堂,但要佢湊,佢真係好辛苦㗎喎!大嘅4歲半,即K2,你奶奶剛剛有幾個鐘自由,又重新嚟過... 或者請工人,奶奶只負責監察工人,幫忙睇住囉!冇人鍾意屋企多個外人,但要份工/糧,又想生多個,唯有取捨。

珍珠宮

回覆樓主

湊多個唔係1+1咁簡單
旨意老人家一湊二,老人家係極辛苦
既然你唔放心,自己湊已經解決到問題

水晶宮

幾廿歲湊一個已經好攰,仲好意思開口問99湊唔湊到多一個?!

男爵府

Cateye8888 發表於 18-11-19 23:22
自己做ftm

四大長老巳退休,如果我做埋ftm, 老公未能一份人工養8個人

大宅

回覆樓主:

如果奶奶咁講,我唔會再辛苦嫲嫲了,始終老人家年紀有返咁上下,體力同精神真係唔夠,話曬湊小朋友真係幾辛苦
如果經濟唔大考慮的,我會選擇做ftm,到小朋友夠年齡讀N班再出嚟做野
如果份工唔放得低的,可以試下搵湊仔姨姨丫

男爵府

回覆樓主:

生第一囡前,係奶奶主動叫生比佢湊

子爵府

唔好生!

要考慮下老人家,今年得唔代表下年得... 身體嘅嘢話唔埋。工人呢個唔合心水,可以請另一個,可以substitute,但你本身唔鍾意用工人湊b,即係只依賴老人家,有朝一日,佢體力唔足以應付,你就無back up啦⋯⋯

首頁
12345...22

尾頁

跳至