自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

一個老人家上咗年紀, 體力同精神都不如後生人, 而且湊小朋友真的好辛苦, 唔係單單煮飯餵飽就算, 仲要處理小朋友身心健康問題先係煩。 打又唔打得, 閙又唔閙得, 同佢講道理似對牛彈琴, 到咗某一階段又有不合作情況,換個片, 著件衫都好費力氣, 因為小朋永遠不會企定定等你, 所以好多人話寧願返工都唔想湊就係咁解。

既然你們又唔想請工人湊, 我覺得你不如自己湊返啦~等老人家休息下了,啱啱先湊完一個, 又要來一個, 對老人家來講真的好吃力, 真正的退休生活都未享受過, 湊一個小朋友6年又6年, 已經12年了,老人家仲有幾個年頭可以做下自己野呢?你當係可憐下你奶奶啦~

學會放下    發表於 18-11-22 00:30

珍珠宮

mln 發表於 18-11-19 23:21
一個老人家上咗年紀, 體力同精神都不如後生人, 而且湊小朋友真的好辛苦, 唔係單單煮飯餵飽就算, 仲要處理小 ...

有時候也知道為何一些jm會語氣重講說話, 真的當你見到一個生出來就覺得要人幫, 我的子女就是你的孫,你無得say no, 你係有責任幫我的,其實這樣的想法是錯的。 對老人家來說佢生兒育女,供書教學, 成家立室的任務已經完成了,終於可以退休享受生活了,而不是一把年紀了仲要再由頭過來。

不知為何我好深深地體會到。 請怒我多言了!

珍珠宮

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:27
生第一囡前,係奶奶主動叫生比佢湊

因為老人家不知道自己原來已經老了,體力不如從前, 湊過先知怕, 所以你問佢時, 佢的表情你都睇得出啦~

首頁

尾頁

跳至