自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

子爵府

搵你亞媽湊, 叫你老公做full time dad

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:57
boarding house?
因沒有請工人經驗,未聽過。
我search下,thx u

千其唔好
佢夜晚去左街,然後學壞,又或是大肚
你就有排煩

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:00
千其唔好
佢夜晚去左街,然後學壞,又或是大肚
你就有排煩

係呀,我都聽過人咁講

男爵府

回覆樓主

咁又唔得咁又唔得,千千萬萬個家庭都係工人湊細路仔㗎啦,人哋嗰D就唔係寶貝??奄奄尖尖,同住又唔得,但係就將自己嘅快樂要建築喺人哋辛勞痛苦身上?你連同個工人住都唔得,你老爺奶奶就湊埋你個細路都得。你生活唔要被受影響,難道你老爺奶奶就要不停俾你影響?

男爵府

chillimom 發表於 18-11-20 01:02
咁又唔得咁又唔得,千千萬萬個家庭都係工人湊細路仔㗎啦,人哋嗰D就唔係寶貝??奄奄尖尖,同住又唔得,但 ...

請你睇哂前文後理先講

水晶宮

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:37
你冇睇前文後理亂咁話人,你仲好笑wor!
我系要返工湊唔到,而唔係唔想湊!
睇清楚先講啦你

得你一個做阿媽既要返工咩!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果係甘唔好生, 你要個老人家湊2個, 你自己都覺得辛苦啦, 仲要老人家湊, 年紀大啦, 邊有甘好精力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:58
咁呢度d working mum咪好大穫?

睇個人要求姐都係

好多人都唔介意呢d 問題,只要個小朋友返學、食飯、長大就算

想理無得理,生左就算,反正而家周街都係港孩

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:00
我有咁考慮呀,我也不想因自己想生b要全世界辛苦,多謝你

唔好咁客氣

生b係開心事,當然個個都想

但現今社會,真係好無奈

並唔係人人都可以有份工,又可以照顧到家庭

因為貼地所以我好明白你

又當我講難聽說話。

邊個唔想生兩三個?買樓係錢,租樓係錢

乜都係。。。所以真心。明白你的苦惱。加上年紀會大。更想。生得到就生

Bk好鐘意說一句,無錢唔好學人生

其實。。女人何必為難女人呢

最後,諗惦照顧個方面。。第二個指日可待

水晶宮

chillimom 發表於 18-11-20 01:02
咁又唔得咁又唔得,千千萬萬個家庭都係工人湊細路仔㗎啦,人哋嗰D就唔係寶貝??奄奄尖尖,同住又唔得,但 ...

佢話「佢系要返工湊唔到,而唔係唔想湊!」

大宅

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:54

輕鬆2字是99自己講。

其實湊一個係唔算辛苦既,而且有4-5歲都返學,但問題你奶奶想唔想由頭黎過?如果佢唔願意既,你搵外人湊會好d ....

大宅

邊有人鍾意同工人姐姐住架?請係因為有需要,唔可以只係考慮自己感受
我都返工架,得一個小朋友都請左工人俾婆婆用

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:57
boarding house?
因沒有請工人經驗,未聽過。
我search下,thx u

Boarding house約100晚,長住預3-4千,加交通費,伙食費唔知要不要俾部分。另外工人外宿是犯法的

男爵府

回覆樓主:

其實我冇強迫我6299凑2個,我就係尊重佢地先事先問吓佢地意見,如果係唔想,我唯有請工人,我只係同好多jm一樣唔習慣多個人同住,但我亦話如果需要都會請,唔明呢度d jm又話我不負責任,迫老人家凑,自己唔肯凑,又話冇條件唔好生,想係bk揾人傾下呻下就比班唔理解清楚嘅人狂鬧,真係r哂頭!

大宅

ninachu 發表於 18-11-20 01:00
唔好,工人外宿犯法架,工人可以瞓廳或者碌架床

噢,利申我唔知道咁樣係犯法

因為我工人有朋友喺香港租住boarding house

我以為係可以的

樓主你可以問下agent

子爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 01:08
佢話「佢系要返工湊唔到,而唔係唔想湊!」

我都係在職媽媽
我都好想自己湊我三個仔女
但,我都係選擇左番工
請兩個工人加婆婆照顧

其實。好多在職媽媽都一樣
唔係唔想自己湊
但為生活 為左比好一點的小朋友
而每天努力工作

又或者你會說 無錢咪唔好生

但其實 有無諗過
在職媽媽其實係捨棄嘅自己可擁有的
而去換小朋友來臨
生小孩無對與錯 肯負責任便可了

大宅

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

湊兩個小朋友係件好好好辛苦既事 99唔出聲其實唔係幾想湊 但又難開口叫你唔好生 所以想生 必定要請工人幫手 我有個朋友既99就係湊兩件 湊到小學已經唔想再湊 佢唯有做ftm自己湊返 小朋友到大時其實都唔知道會變成點 兩家人丫定會互相照顧了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

EudyptulaMinor 發表於 18-11-20 00:38
我係一打二ftm,真係好辛苦,老人家頂唔順架,你想生多個,你一係做ftm自己湊,一係請工人幫手,冇得唔想架 ...

我一打一湊初生都覺得辛苦,仲要做埋家務⋯⋯ 真係寧願俾6299湊然後返工,但我過唔到自己果關

長老湊一來辛苦佢地,明明已經退休要享下清福,點知仲要湊個小朋友,佢地餵食、照顧方面隻眼開隻眼閉都還勉強可以,但教育呢⋯⋯ 見太多長老湊小朋友都係俾部電話ipad,我果個就抱住bb煲劇 長老湊係咁,唔能夠期望佢地識教,只會縱壞個孫⋯⋯ 教英文/玩對發展有幫助既遊戲更加唔洗諗

我身邊既例子太多,長老湊既小朋友無禮貌,唔理人,自我中心,無紀律,到幾歲仲係唔識得自己食野要人追住餵食⋯⋯佢地會話小朋友係咁, 我只會望唔出聲就算⋯⋯當睇唔到

男爵府

bdrescue 發表於 18-11-20 01:00
搵你亞媽湊, 叫你老公做full time dad

good idea

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:07
唔好咁客氣

生b係開心事,當然個個都想

bk有你呢d明白事理嘅jm簡直係奇蹟,我成日出post, 成日都比班唔知咩人狂鬧,想聽下真心分享下意見少之有少,我真心唔係打算生完揾6299包底執手尾嘅人,如果係我根本冇嘢要煩,直接生咗先算啦,d人話生b係父母責任,唔應該靠6299, 凑唔到唔好生,難道我好想返工?兩邊家用,供2層樓(包括6299住個間), 老公一個人工作養咁多人+供樓,我唔做唔得呀!
咁嘅處境所以冇條件學人生仔?呢度好多jm講說話好難聽!

首頁
34567...22

尾頁

跳至