自由講場

跳至

首頁
56789...22

尾頁

男爵府

咁唔想請姐姐咪搵個ee湊囉,一樣可以湊日唔湊夜,又唔洗辛苦老人家,但見你兩公婆咁大負擔,真係要計定數,如果是但一個無野做攪唔攪得點呀?因為到兩個返學個陣老人家唔識睇功課,放工要教兩個唔係咁易,要諗得長遠d喎

男爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 01:48
所以你能夠安排到人手照顧小朋友真係非常好,一方面有家人睇住個家又有工人幫手,要返工係冇辦法,最緊要 ...

個重點完全不在要返工提供好一點生活及小朋友和供樓和供養四大長老乜乜乜⋯⋯

人生和生活從來是一種選擇

但你嘅選擇真係不能夠at the expense of others

仲要講到自己有幾無奈,同用各種理由合理化自己

水晶宮

chillimom 發表於 18-11-20 01:31
係囉,好似得佢一個先有好充分理由要勞煩到老人家湊咁。呢度大把在職婦女,有骨氣或者錫住父母都唔會勞煩 ...

係呀,啲專業人士呀、醫生、律師等等唔知屋企要有幾多個長老先搞得掂喇!

男爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 01:48
所以你能夠安排到人手照顧小朋友真係非常好,一方面有家人睇住個家又有工人幫手,要返工係冇辦法,最緊要 ...

我已經講過,我其實未有bb, 係plan想追多個,所以係有b前同老人家商量佢地是否可應付,如不,就請工人(雖然怕不習慣),而非:"一定要6299湊2個,死也唔請工人", 可否睇清楚再鬧……

男爵府

BBG520 發表於 18-11-20 01:52
咁唔想請姐姐咪搵個ee湊囉,一樣可以湊日唔湊夜,又唔洗辛苦老人家,但見你兩公婆咁大負擔,真係要計定數, ...

有道理

水晶宮

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:53

我已經講過,我其實未有bb, 係plan想追多個,所以係有 ...

我睇得好清楚,理解力冇問題!老人家已經湊住一個,根本問都唔使問人湊多一個啦!答你可以湊多個,咁就旨意晒個老人家?

男爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 02:00
我睇得好清楚,理解力冇問題!老人家已經湊住一個,根本問都唔使問人湊多一個啦!答你可以湊多個,咁就旨 ...

講係講「商量」,叫老人家情何以堪?好彩奶奶懂say no。大把老人家唔好意思㗎。其實啞子吃黃連,有苦自己知。做仔女嘅點可以將父母放喺咁嘅境地?

男爵府

回覆樓主

如果接受唔到請工人,唔好生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katieng116 發表於 18-11-20 01:16
我都係在職媽媽
我都好想自己湊我三個仔女
但,我都係選擇左番工

如果我要返工,我一定唔會生3個

生一個算

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 02:06
如果我要返工,我一定唔會生3個

生一個算

無嘢係一定的

我用左十年時間先生到第一個女

然後我無避孕一年後生左個仔

又再無避孕今年將會生多個

可能你會話(你唔識避架咩)
但,我想說 我想生架

番工就唔可以生三個?難聽點講句。
係睇你份工有幾多收入。。
而我亦信,今天的努力。係換他們的將來

yiu_mimi    發表於 18-11-20 14:21

男爵府

各人有各人既選擇,無野傾唔掂既,大家都係媽媽都明白各人有難處,最緊要大家商量好,搵個大家都舒服既位。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Cateye8888 發表於 18-11-19 23:33
咁就....你已回答了自己。
1。唔可以做FTM,
2。唔想請maid

係囉, 咁其實唔使開post問啦, 都冇任何可以轉彎嘅餘地
總有離別的時候

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

一個老人家湊兩個好辛苦喎,你想生多個又唔想請工人,可以排育嬰院,未排到位時請姨姨湊,不過一定貴工人好多,工人就可以幫手做埋家務,一定無可能叫奶奶一湊二囉,如果真係接受唔到工人/上門姨姨,就唔好生多過啦。

大宅

回覆樓主:

湊仔女點解唔係你的責任?老馮指意老人家

伯爵府

畀面勳章

katieng116 發表於 18-11-20 01:16
我都係在職媽媽
我都好想自己湊我三個仔女
但,我都係選擇左番工

你咪好媽媽囉,真係每日努力工作比最好嘅嘢啲仔女,請工人+長老幫手照顧已經做得好好,但香港地好多人係要生小朋友,生完就旨意長老湊,仲要無工人幫,我喺街見到呢啲老人家,真係好心酸!

yiu_mimi    發表於 18-11-20 14:21

珍珠宮

香港地,大把家庭都係工人湊小朋友㗎啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

你呢個心路歷程我都試過,我都係好唔想有個外人係屋企。
但我可以肯定話比你聽,請啦。

老爺奶奶年紀唔細,佢地現在係要享清福,唔係幫我地湊B.,湊B其實對老人家黎講好吃力、好困身。
我覺得有能力既(唔係為慳錢)請個姐姐幫輕下佢地,總係好事。

屋企多個人,無可避免,但可以做埋家務,都係幫到你自己有更多quantity and quality time對仔女,對你也益處。

慢慢搵個幫得手既姐姐吧,有好多姐姐都好好。
我由對姐姐好無信心,係臨姐姐明天黎屋企都想叫老公terminate,到現在10年,一宜都冇放棄用姐姐。
好姐姐讓你放一萬個心去工作,打理到你屋企并并有條,湊B方面聽晒你話,好值得請。

男爵府

既然奶奶有壓力,咁就請工人先好生啦。
有第二個辛苦好多。

男爵府

回覆樓主:

樓上講得係有道理,語氣係重左啲,但真係問都唔應該問。湊bb係好困身、幫人湊仲大壓力,加埋要睇住個大。就算佢地肯幫都要請工人。

男爵府

tester5 發表於 18-11-20 06:15
你呢個心路歷程我都試過,我都係好唔想有個外人係屋企。
但我可以肯定話比你聽,請啦。

多謝你!我會的

首頁
56789...22

尾頁

跳至