自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 12:03
我之前份工都差不多,9-5 唔係真係用左8個鐘,唔洗著衫返工,難道office 響屋企?

Anyway都係果句,過到 ...

如果依你咁講,全香港的媽媽
都應該係全職湊小朋友先可以生兩個以上吧

老實說生b 自己養到跟自己個套便可了
人人世界不同

我覺得okay 呀
生活得好。不用憂柴米。便成了

侯爵府

畀面勳章

我見你其他post已經話造人中喇喎?乜仲未決定生唔生咩?我就建議自己請工人主力家務同接送,6299或自己父母下午可以過來幾小時幫手睇小朋友,果D時間工人就去買餸同清潔,始終老人家年紀大,湊2個好辛苦的。

侯爵府

陪月勳章

Jnam 發表於 18-11-20 11:58
咁BK 又真係有好多有錢人, 只係識用自己標準批判人. 某些係食米唔知米貴, 太得閒太無聊就搵人鬧
...

其實都唔係鬧姐﹐
做事唔係應該量力而為咩?

好似以下果段新聞咁﹐
養唔到係咪應該避孕﹐
而唔係養唔到就叫政府救?

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181120/s00002/1542651920644

樓主已經好好彩的係請得起工人﹐
但真係體諒下老人家﹐
湊小朋友真係辛苦架﹐
難度叫佢體諒真係唔o岩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katieng116 發表於 18-11-20 12:07
如果依你咁講,全香港的媽媽
都應該係全職湊小朋友先可以生兩個以上吧

我覺得係架,自己要求較高,唔覺得其他人可以取代到媽媽既照顧。等如有小朋友覺得考合格就得,有d會自我要求要考95分以上先得。所以話人人要求唔同,我都好羨慕其他捨得放底個小朋友俾工人/長老湊既媽媽,可以重獲自由,閒時出下街夜返又得。全職湊小朋友係好困身既一件事。

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 11:56
真係好

我都想好似你咁,可惜做唔出

其實係我好彩, 請到好工人先甘放心。雖然奶奶住我地隔離, 但佢已經成80 歲, 所以我地都唔想麻煩佢, 所以直接請工人。 我仔細時, 我都係晚晚番去食飯睇仔, 除左Happy Friday, weekend 就帶仔周圍去玩, 從來唔帶工人出去。 我仔已經係小六生, 唔駛點理, 所以我近呢幾年都出番去上下Funky Dance , 約下朋友食飯, 我地都要搵番自己既生活啦。
加油, 你都好快會有甘既日子架。

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 12:16
我覺得係架,自己要求較高,唔覺得其他人可以取代到媽媽既照顧。等如有小朋友覺得考合格就得,有d會自我要 ...

在職媽媽。都會好好照顧自己仔女的

或許只是你看到的太小

番左工就等於別人取代媽媽,亦未免太井底

從生小朋友起,不論在職或ftm都是失去了自由
Ftm偉大。在職媽媽亦是

過得人過得自己便好了
難聽點講句,唔好以為在職媽媽就不負責任
我兩個小朋友,各有一個渣打迪士尼戶口
大女三歲。二仔歲半 已不用擔心將來住邊

能全職自己湊是無疑可望住成長
但別忘了。往後的日子
我情願現時辛苦,但都希望他們將來不用為住而煩惱

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

不如好好享受一下女兒開始長大,同長老們去個旅行,再問自己是否真的需要bro/sis ,有時同學朋友仔/表兄弟姊妹都係陪伴女兒成長既好buddy

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我見到D年紀大婆婆嫲嫲凑二個我真的見到佢好辛苦,同上小學功課又教唔到,唔好生了 
---生命無價,請支持領養---

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 11:34
回覆 pigmei 的帖子

係呀, 一家人傾下, 知下大家既諗法, 唔想估下估下

樓主,請工人未必好似你想像中咁多壞處,都有好多好處,對家庭和諧有幫助。
我c6(應該大部分c6)都係唔想屋企多個人,我夠唔想,但係一個有小朋友既家庭,生活重心唔應該係屋企多唔多個陌生人,將工人視為幫手,自己感覺好好多。
(當然,幫手幫到幾多,睇資質同點教)
未接受得到,可以慢慢接受下,小朋友亦好快適應,想生唔敢生,時間過左就無...

珍珠宮

[quote]mloved0210 發表於 18-11-20 11:56
應該咁講:呢個變左香港風氣啦!好快就變成香港文化,唉!點解香港人質素越來越差(女人對女人嘅包容係0)?可以 ...[/quo
te]

幫吾是吾得,只是凑二個不是咁簡單,做媽媽的,自己湊二個有一個new born都頂吾到,何况老人家

是樓主不合情理

你叫奶奶怎答,佢就算話肯凑,你能放心?

大宅

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

老人家勞碌左大半世,唔通剩返既時間都要義務幫你日湊夜湊咩?

老實講,生仔係你同你老公既事,想生既咪生囉,但前題係要自己搞得掂,請工人又好,自己轉ftm都好,都係兩公婆既事(除非老人家超級想湊孫啦)。

如果咁接受唔到工人,又轉唔到ftm自己care,咁咪就係客觀條件上唔容許生多個囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katieng116 發表於 18-11-20 12:23
在職媽媽。都會好好照顧自己仔女的

或許只是你看到的太小

男爵府

金魚媽 發表於 18-11-20 12:38
樓主,請工人未必好似你想像中咁多壞處,都有好多好處,對家庭和諧有幫助。
我c6(應該大部分c6)都係唔想屋 ...

多謝你,我已經接受了請工人,如果工人好,樂觀諗系幫到好多, 希望呢度其他jm唔好再留言話我唔肯請工人, 不負責任辛苦老人家等等

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 13:10
我沒有歌頌自己偉大,某程度上係少左收入架,但時間換返黎係唔需要送佢地補習、興趣班。生之前已經賺左一 ...

你話咩咪咩囉
Who know

翡翠宮

katieng116 發表於 18-11-20 13:15
你話咩咪咩囉
Who know

努力返工玩少d bk 啦

我囡醒了,餵奶先

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 13:21
努力返工玩少d bk 啦

我囡醒了,餵奶先

係你覺得
番工玩唔到bk者

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

不如,你試一試長時間,3、4個月咁,試下自己全職湊先,再詳細諗下,再添一個時,BB+4、5歲兩個,一個老人家睇唔睇得掂啦!問係無用架!
平時放工放假.... 時間唔長嘛,就算 AL,一般打工仔14日!當你公司好俾夠21日,連星期六日,放1個月,1個月唔夠時間清楚架!

翡翠宮

katieng116 發表於 18-11-20 13:22
係你覺得
番工玩唔到bk者

我返工果陣的確係無乜時間玩bk, 好pack既時間做唔同既project, ad hoc task, meeting, deadline. 所以賺夠就閃 做份得閒上bk既工都好既,輕鬆d又唔洗對住仔女。

男爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 13:32
我返工果陣的確係無乜時間玩bk, 好pack既時間做唔同既project, ad hoc task, meeting, deadline. 所以賺夠 ...

想撩事鬥非唔該行開啲

yiu_mimi    發表於 18-11-20 16:14

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

luckybaby2011 發表於 18-11-19 23:42
唔係唔知、係湊法唔同了、以前真係俾碗飯食開電視就一日、而家點得?

宜家..... 電視係毒品唻架!我成日俾怪獸同學家長質疑我俾個女吸毒呀!
Disney Junior...... Princess Sofia、Vampirina、PJ Mask..... 一係就hi 5果D唱歌跳舞,我同個女一齊跳... 佢地話我癲呀!
好彩我決定只生一個,如果生多個,都唔知點同個女一齊癲!

首頁

尾頁

跳至