自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你問左你奶奶想唔想有工人幫手未呀?

男爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-11-20 17:47
你問左你奶奶想唔想有工人幫手未呀?

未呀, 既然感覺到佢唔想, 咁起碼我請工人可以解決問題, 咁我而家又未有bb, 我覺得呢個時候再要佢去回答一啲未知嘅嘢好似唔係咁適合, 我諗住等真係有bb嘅時候, 就問下佢請工人點樣可以配合佢lor

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 17:59
未呀, 既然感覺到佢唔想, 咁起碼我請工人可以解決問題, 咁我而家又未有bb, 我覺得呢個時候再要佢去回答一 ...

你會唔會考慮下問左佢先?如果佢都同你一樣唔鐘意有外人係屋企咪大穫到時工人湊兩個搞唔掂你又擔心,咁大嗰個比工人湊定細嗰個比工人湊,你真係諗清諗楚先呀、大家傾好先做會好啲,加油

禁止訪問

瑪瑙宮

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

可請個工人響6299家幫手湊bb同做下家務。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:46
最後。醒多你一句至理名言

一句說話一秒辣著ftm 就係(輕鬆)

bk呢度話做ftm做家務湊仔輕鬆就會辣著10萬個女人跳出黎開火架啦,最後引致ftm vs working mom的罵戰,超級無聊,呢啲真係禁忌的話題。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

flori 發表於 18-11-20 19:11
bk呢度話做ftm做家務湊仔輕鬆就會辣著10萬個女人跳出黎開火架啦,最後引致ftm vs working mom的罵戰,超級 ...

唔係睇到你個引用回覆真係會miss咗呢句金句

一路好奇怪,樓主正正常常,又顧奶奶感受,又接受意見,做乜會俾人係咁鬧?

子爵府

回覆樓主:

我同你情況差唔多,都係住6299附近,99幫我湊大女。想生第二個時亦有問99湊唔湊,因為佢答唔湊就唔會生多個。
我99都有應承湊2個。
我都唔明點解有相有量係錯,我亦都唔明點解要假設老人家唔想湊而又要假設佢地唔講真話。如果咁多假設就唔使問啦…
不過我最後都有請工人,本來我都有諗過請工人比6299,諗住等佢地唔使做家務,又可幫我睇住工人湊,(諗住日抖湊去99屋企,夜晚湊走)
不過老人家都好抗拒同外人一齊住。所以你都係問清楚先決定工人請比自己定6299。

男爵府

Jnam 發表於 18-11-20 20:10
唔係睇到你個引用回覆真係會miss咗呢句金句

一路好奇怪,樓主正正常常,又顧奶奶感受,又接受意 ...

其實我從來冇講過ftm輕鬆,只係話我奶奶認為佢而家湊我大女算輕鬆

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 11:07
回覆 teambuilder 的帖子

多謝你既意見, 我本身就係因為尊重佢地, 先想一家人商量下, PLAN A唔OK, 睇下PLA ...

有地方就請工人啦,我都唔鐘意屋企多個人,不過我已練到當工人透明。其實工人真係幾有用,我基本上番到屋企乜都唔駛做,hea 到爆。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cheers_iris 發表於 18-11-20 20:30
其實我從來冇講過ftm輕鬆,只係話我奶奶認為佢而家湊我大女算輕鬆

我睇得好清楚,係有人想多咗

男爵府

Jnam 發表於 18-11-20 20:33
我睇得好清楚,係有人想多咗

真無奈

侯爵府

2024年龍年勳章

cheers_iris 發表於 18-11-20 16:47

非常感謝,感激,感動, 你明白我嘅諗法!

男爵府

teambuilder 發表於 18-11-20 20:31
有地方就請工人啦,我都唔鐘意屋企多個人,不過我已練到當工人透明。其實工人真係幾有用,我基本上番到屋 ...

應該會咁做呀

男爵府

coraor 發表於 18-11-20 20:23
我同你情況差唔多,都係住6299附近,99幫我湊大女。想生第二個時亦有問99湊唔湊,因為佢答唔湊就唔會生多個 ...

thx! 問清楚

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-11-20 16:41
我見好多人插樓主,其實我覺得樓主都冇做錯 唔通我係另類?
問99湊唔湊有咩問題?湊就湊,唔湊就 ...

應該錯在無一早打算請多個人幫手, 無一早考慮湊2個的辛苦, 如果一早有backup比99幫樓主湊2個, 唔係打算99答一句ok就打算用到盡, 呢度d回覆應該會好d, 同埋樓主寫到好似係99唔太想湊而令到佢咁煩, 而唔係想生2個而自己唔知點arrange而令到佢咁煩, 所以比人插

子爵府

flori 發表於 18-11-20 19:11
bk呢度話做ftm做家務湊仔輕鬆就會辣著10萬個女人跳出黎開火架啦,最後引致ftm vs working mom的罵戰,超級 ...

其實都係架

根本就是將自己的怨氣發洩係其他人身上

人大多都係手指指向人,所以問心無愧便好了

子爵府

catiou627 發表於 18-11-20 11:43
我兩個女直頭講,一個話令願唔要家姐,一個又唔要妹妹。希望大個可以好D啦!每次見到朋友凑住一個女周圍去 ...

我兩個仔又係,一日到黑爭嘢、鬧交、打交,雖然有時會一齊玩,但真的比佢地煩c⋯⋯我都想時光倒流

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 20:41
應該會咁做呀

謝謝你啊
其實,我又無所謂嘅
我係在職媽媽,但又得閒玩bk。又點。。
我份工真係好得閒。因為我每天只需番去簽票only

不過都係個句,網絡世界
我話到我識揸穿梭機都得

生唔生小朋友
嗯,忠於自己便好了
我細你兩年。。溫柔提示你
年紀越大。問題會越多。不是想黑心咒你
而是。不論體力上,還是小朋友。高齡產婦真係高風險好多。。再者。。卵子質數亦會下降。

小朋友真的平有平養,貴有貴養,肯(捨棄)便可,計得惦條數,就行啦

最後,其實你的情況,其實係現實生活中,係好多好多。。只不過。係bk呢個世界係比較小人承認。

但。其實。只要留心望望
身邊的,屋苑的

子爵府

好多好多人都係咁
父母為著一個家拼
為的就是想仔女。有得食,有得著
又有幾多人幾多父母係靠父母有樓?
當自己捱過了,就不會捨得自己仔女捱
為他們將來鋪路

長老湊。係。係辛苦的
也是出自他們對你,對孫的愛
這一點。或許是有人會忽略了,他們不是不辛苦,而是,他們亦不捨自己的仔女,新抱女細辛苦,所以情願倦都不作聲。。所以如果可以的話。咪請個工人幫手
再唔係,轉pt 。請鐘點。又或者等大女上小學先生。。

路,真係人行出來的

生小朋友無問題
無錢亦無問題
肯俾愛。肯負責任。便是好媽媽了

首頁

尾頁

跳至